Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Forest and Wildlife Resources Class 10 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Forest and Wildlife Resources Class 10 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
Which one of the following is not considered a sacred tree in India
(a) Peepal
(b) Neem
(c) Banyan
(d) Mango

Answer

Answer: (b) Neem


Question 2.
The Buxa Tiger Reserve in West Bengal has been threatened about the loss of habitat of many species due to
(a) Industrial development
(b) Agricultural expansion
(c) Port activities
(d) Mining

Answer

Answer: (d) Mining


Question 3.
What was the aim of Chipko movement?
(a) Human rights
(b) Political rights
(c) Agricultural expansion
(d) Forest conservation

Answer

Answer: (d) Forest conservation


Question 4.
The Mundas and Santhals of Chhota Nagpur region worship which one of the following trees?
(a) Mahua
(b) Mango
(c) Peepal
(d) Tamarind

Answer

Answer: (a) Mahua


Question 5.
The species which are in danger of extinction are called:
(a) Vulnerable species
(b) Rare species
(c) Endangered species
(d) Normal species

Answer

Answer: (c) Endangered species


Question 6.
The Himalayan brown bear is an example of:
(a) Vulnerable species
(b) Rare species
(c) Endemic species
(d) Extinct species

Answer

Answer: (b) Rare species


Question 7.
The Asian cheetah was declared extinct in India in the year:
(a) 1951
(b) 1952
(c) 2010
(d) 1975

Answer

Answer: (b) 1952


Question 8.
The Himalayan yew is:
(a) an insect
(b) a medicinal plant
(c) a mammal
(d) a bird

Answer

Answer: (b) a medicinal plant


Question 9.
Teak monoculture has damaged the natural forests in:
(a) Ganga Plain
(b) South India
(c) Brahmaputra Plain
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) South India


Question 10.
How many tiger reserves are there in India:
(a) 10
(b) 15
(c) 27
(d) 29

Answer

Answer: (c) 27


Question 11.
Which one of the following is not considered a sacred tree in India?
(a) Peepal
(b) Neem
(c) Banyan
(d) Mango

Answer

Answer: (b) Neem


Question 12.
India has nearly …………… percent of total number of species in the world
(a) 5
(b) 10
(c) 8
(d) 2

Answer

Answer: (c) 8


Question 13.
When was Asiatic Cheetah declared extinct in India?
(a) in 1958
(b) in 1989
(c) in 1922
(d) in 1952

Answer

Answer: (d) in 1952


Question 14.
The Buxa Tiger Reserve is situated in which of the following states?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Gujarat
(d) Orissa

Answer

Answer: (b) West Bengal


Question 15.
How many species of flora are found in India?
(a) 81000
(b) 47000
(c) 15000
(d) 41000

Answer

Answer: (b) 47000


Question 16.
Sariska wildlife sanctuary is located in which state?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Gujarat
(d) West Bengal

Answer

Answer: (a) Rajasthan


Question 17.
Which one of the following belongs to vulnerable species?
(a) Black buck
(b) Crocodile
(c) Indian rhino
(d) Blue sheep

Answer

Answer: (d) Blue sheep


Question 18.
Which of the following types of species are known as the extinct species?
(a) Species whose population levels are normal
(b) Whose population has declined
(c) Species with small population
(d) Species which are not found

Answer

Answer: (d) Species which are not found


Question 19.
Which one of the following states has the largest area under permanent forests?
(a) Bihar
(b) Kerala
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (c) Madhya Pradesh


Question 20.
Which of the following is an extinct species?
(a) Blue sheep
(b) Asiatic cheetah
(c) Black buck
(d) Asiatic elephant

Answer

Answer: (b) Asiatic cheetah


Question 21.
Forests and wastelands belonging to both private individuals and government are known as:
(a) Sacred groves
(b) Reserved forest
(c) Protected forests
(d) Unclassed forests

Answer

Answer: (d) Unclassed forests


Question 22.
Which of the following species was included for the first time in list of protected species in 1991?
(a) Insects
(b) Fishes
(c) Plants
(d) Reptiles

Answer

Answer: (c) Plants


Question 23.
In which of the following states, a very high percentage of its forests is managed by local communities?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Arunachal Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Himachal Pradesh

Answer

Answer: (b) Arunachal Pradesh


Question 24.
What is the Himalayan Yew?
(a) A type of deer
(b) A medicinal plant
(c) A species of bird
(d) A food crop grown in the Himalayas

Answer

Answer: (b) A medicinal plant


Question 25.
Cleaning of forests is still continuing in Madhya Pradesh mainly due to which of the following reasons?
(a) Dolomite mining
(b) Commercial plantations
(c) Industrialisaiton and urbanisation
(d) Narmada Sagar (River Valley) Project

Answer

Answer: (d) Narmada Sagar (River Valley) Project


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Forest and Wildlife Resources with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Forest and Wildlife Resources CBSE Class 10 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.