Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Water Resources Class 10 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Water Resources Class 10 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
The major source of fresh water in India is
(a) rainfall
(b) ground water
(c) atmospheric water
(d) ocean water

Answer

Answer: (b) ground water


Question 2.
Rooftop rainwater harvesting is a technique to recharge
(a) ground water
(b) river water
(c) lake water
(d) sea water

Answer

Answer: (a) ground water


Question 3.
Rana Pratap Sagar Dam is located in
(a) Odisha
(b) Uttarakhand
(c) Rajasthan
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (c) Rajasthan


Question 4.
The Narmada Bachao Andolan is associated with
(a) Sardar Sarovar Dam
(b) Tehri Dam
(c) Hirakud Dam
(d) Gandhi Sagar Dam

Answer

Answer: (a) Sardar Sarovar Dam


Question 5.
How much of earth’s surface is covered with water?
(a) One-fourth
(b) Half
(c) Three-fourth
(d) Two-third

Answer

Answer: (c) Three-fourth


Question 6.
Sardar Sarovar Dam is situated on the river named
(a) Ganga
(b) Godavari
(c) Mahanadi
(d) Narmada

Answer

Answer: (d) Narmada


Question 7.
Which of the following social movements is/ are not a resistance to multi-purpose projects?
(a) Narmada Bachao Andolan
(b) Tehri Dam Andolan
(c) Navdanya
(d) Chipko Movement

Answer

Answer: (c) Navdanya


Question 8.
The remote village that has earned the rare distinction of being rich in rainwater?
(a) Gari
(b) Kaza
(c) Gendathur
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Gendathur


Question 9.
Bamboo drip irrigation system is prevalent in:
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Mizoram
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (b) Meghalaya


Question 10.
Underground tanks seen in Rajasthan to store rainwater for drinking is called:
(a) Tankas
(b) Khadin
(c) Ponds
(d) Kuls

Answer

Answer: (a) Tankas


Question 11.
Nagarjuna Sagar Dam is built on which river?
(a) Clenab
(b) Mahanadi
(c) Krishna
(d) Satluj

Answer

Answer: (c) Krishna


Question 12.
On which of the following rivers is Koyena dam built?
(a) Krishna
(b) Kaveri
(c) Ganga
(d) Mahanadi

Answer

Answer: (a) Krishna


Question 13.
What percentage of the total volume of world’s water is estimated to exist as oceans?
(a) 94.5%
(b) 95.5%
(c) 96.5%
(d) 97.5%

Answer

Answer: (c) 96.5%


Question 14.
In which of the following regions, people built ‘Guls’ and ‘Kuls’ for irrigation?
(a) Northern Plains
(b) Western Himalayas
(c) Coastal areas
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Western Himalayas


Question 15.
Hirakud dam is built on which river?
(a) Chenab
(b) Mahanadi
(c) Krishna
(d) Satluj

Answer

Answer: (b) Mahanadi


Question 16.
What is the contribution of hydroelectricity in the total generation of electricity?
(a) 52%
(b) 42%
(c) 32%
(d) 22%

Answer

Answer: (d) 22%


Question 17.
In which one of the following states was rooftop rainwater harvesting practised?
(a) West Bengal
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Punjab

Answer

Answer: (c) Rajasthan


Question 18.
Which of the following rivers is not having any multipurpose river project?
(a) Satluj-Beas
(b) Mahanadi
(c) Narmada
(d) Yamuna

Answer

Answer: (d) Yamuna


Question 19.
On which one of the following rivers Mettur dam is constructed?
(a) River Kaveri
(b) River Krishna
(c) River Godavari
(d) River Mahanadi

Answer

Answer: (a) River Kaveri


Question 20.
Roof tap rainwater harvesting system in Rajasthan is known as:
(a) Guls
(b) Kuls
(c) Tankas
(d) Baobs

Answer

Answer: (c) Tankas


Question 21.
Which of the following structures are known as ‘tankas’?
(a) Underground tanks for storing rainwater harvested from roof tops for drinking purpose
(b) Tanks constructed on rooftops for storing rainwater
(c) Tanks constructed in agricultural fields to store rainwater
(d) Tanks constructed to store floodwater

Answer

Answer: (a) Underground tanks for storing rainwater harvested from roof tops for drinking purpose


Question 22.
Which one of the following is not an adverse effect of dams?
(a) Interstate water disputes
(b) Excessive sedimentation of Reservoir
(c) Displacement of population
(d) Flood control

Answer

Answer: (d) Flood control


Question 23.
In which of the following states is the bamboo-drip irrigation system prevalent?
(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) West Bengal
(d) Meghalaya

Answer

Answer: (d) Meghalaya


Question 24.
Due to which of the following reasons are rooftop rainwater harvesting commonly practised, particularly in Rajasthan?
(a) To store water for irrigation
(b) To keep the house cool
(c) To store drinking water
(d) To clean the rooftops

Answer

Answer: (c) To store drinking water


Question 25.
In which of the following areas are ‘guls’ and ‘kuls’ used to channel water for agriculture?
(a) Deccan Plateau
(b) Deserts of Rajasthan
(c) Western Himalayas
(d) Ganga Plains

Answer

Answer: (c) Western Himalayas


Complete the following table:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers 1

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers 2


Fill in the blanks:

1. Diversion channels are built in ………………. and ………………. regions of India.

Answer

Answer: hilly, mountainous


2. Drip irrigation system is a means of ………………. conservation.

Answer

Answer: water


3. Today dams are built for ………………. reasons.

Answer

Answer: multi-purpose


4. Different social groups do not have ………………. access to water.

Answer

Answer: equal


5. Multi-purpose projects were launched in India after ………………..

Answer

Answer: independence


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 3 Water Resources with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Water Resources CBSE Class 10 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.