Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Nomadic Empires Class 11 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Nomadic Empires Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Genghis Khan mother name was:
(a) Oelun-leke
(b) Oelun-eke
(c) Oelun-Kiyat
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Oelun-eke


Question 2.
Through the 1180s and 1190s, Temujin (Genghis Khan) remained an ally of
(a) Boghurchu
(b) Jamuqa
(c) Kereyits
(d) Ong Khan

Answer

Answer: (d) Ong Khan


Question 3.
What was known as the yam?
(a) Courier system
(b) Army system
(c) Cavalry system
(d) Administration system

Answer

Answer: (a) Courier system


Question 4.
In the 3rd century BCE in China, the fortifications started to be integrated into a common defensive outwork, known as the
(a) Great Wall of China
(b) Humen Weiyuan Fort of China
(c) Taku Forts of China
(d) Wanping Castle of China

Answer

Answer: (a) Great Wall of China


Question 5.
Why were the Mongols defeated by the Egyptian army?
(a) Because Mongol rulers began to take more interest in China
(b) Because the Mongol army was less equipped
(c) Because Mongols were less developed
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because Mongol rulers began to take more interest in China


Question 6.
The childhood name of Genghis Khan was:
(a) Morin Khuur
(b) Nominjin
(c) Temujin
(d) Tamujin

Answer

Answer: (c) Temujin


Question 7.
During Genghis Khan’s attempt to conquer China, North China was ruled by
(a) Hsi Hsia
(b) Jurchen
(c) Sung dynasty
(d) Ogodei

Answer

Answer: (a) Hsi Hsia


Question 8.
Why Genghis Khan commanded to plunder and destroy Nishapur.
(a) Because a Mongol prince was killed
(b) Because Nishapur refused to export agricultural produce
(c) Because they were developing industries
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because a Mongol prince was killed


Question 9.
Genghis Khan died in
(a) 1224 CE
(b) 1225 CE
(c) 1226 CE
(d) 1227 CE

Answer

Answer: (d) 1227 CE


Question 10.
The Mongols travelled with their herds to pasture lands and lived in tents called:
(a) Anda
(b) Gers
(c) Noyan
(d) Yasa

Answer

Answer: (b) Gers


Question 11.
Why was the Great Wall of China built?
(a) To store grains
(b) For the protection of China
(c) To export materials
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) For the protection of China


Question 12.
The Mongols imported _______ from China.
(a) Cotton
(b) Crude Oil
(c) Coffee
(d) Iron Utensils

Answer

Answer: (d) Iron Utensils


Question 13.
Timur, a Barlas Turk who rose to power between 1370-1405 CE, claimed descent from Genghis Khan, through the lineage of:
(a) Chaghtay
(b) Toluy
(c) Jochi
(d) Ogedei

Answer

Answer: (a) Chaghtay


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 5 Nomadic Empires with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 History Nomadic Empires MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.