Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 History with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Confrontation of Cultures Class 11 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Confrontation of Cultures Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Who built roads through mountains from Ecuador to Chile.
(a) German
(b) Incas
(c) Maya
(d) Aztecs

Answer

Answer: (b) Incas


Question 2.
When Christopher Columbus reached the islands of Cubanascan, he mistook it for
(a) Andaman
(b) Australia
(c) Japan
(d) Malaysia

Answer

Answer: (c) Japan


Question 3.
Who destroyed the Inca civilization?
(a) German
(b) British
(c) Spanish
(d) French

Answer

Answer: (c) Spanish


Question 4.
In 1519, the group that was trying to secede from the Aztec rule of king Montezuma was
(a) Castillo
(b) Malinchista
(c) Tlaxcalans
(d) Totonacs

Answer

Answer: (d) Totonacs


Question 5.
The first formal Portuguese capital in South America was
(a) Salvador
(b) Cuba
(c) Bahamas
(d) Bahia/Salvador

Answer

Answer: (d) Bahia/Salvador


Question 6.
The magnetic compass, used in explorations, had been known since
(a) 1377
(b) 1378
(c) 1379
(d) 1380

Answer

Answer: (d) 1380


Question 7.
The civilization which was politically less powerful than the Aztecs in Mexico was
(a) Arawaks
(b) Caribs
(c) Incas
(d) Mayas

Answer

Answer: (d) Mayas


Question 8.
_______ was the science of mapping the universe.
(a) Cosmography
(b) Cartography
(c) Calligraphy
(d) Pictography

Answer

Answer: (a) Cosmography


Question 9.
The ruler who ascended the throne after a civil war was
(a) Atahualpa
(b) Cuatemoc
(c) Montezuma
(d) Manco Capac

Answer

Answer: (a) Atahualpa


Question 10.
Who made Chinampas, artificial islands in Lake Mexico.
(a) Cuatemoc
(b) Tupinambas
(c) Aztecs
(d) Agnocists

Answer

Answer: (c) Aztecs


Question 11.
Aztecs got power when they destroyed the power of ______
(a) Montezuma
(b) Incas
(c) Maya
(d) Toltecs

Answer

Answer: (d) Toltecs


Question 12.
Columbus expedition that was sanctioned by the Spanish authorities set sail from the port of Palos on
(a) 3 January 1942
(b) 3 February 1942
(c) 3 March 1942
(d) 3 August 1492

Answer

Answer: (d) 3 August 1492


Question 13.
In 1571, the Philippines was conquered by
(a) Spain
(b) Portugal
(c) Holland
(d) England

Answer

Answer: (a) Spain


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 History Chapter 8 Confrontation of Cultures with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 History Confrontation of Cultures MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.