Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Constitution: Why and How? with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Constitution: Why and How? Class 11 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Constitution: Why and How? Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Who decides how the government will be constituted?
(a) Parliament
(b) Constitution
(c) Judiciary
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Constitution


Question 2.
The idea of our Preamble is borrowed from the
(a) Canada constitution
(b) U.K constitution
(c) U.S constitution
(d) French constitution

Answer

Answer: (c) U.S constitution


Question 3.
Which of the following provisions of the Indian Constitution was passed without virtually any debate?
(a) Introduction of Universal Suffrage
(b) Fundamental Rights
(c) Directive Principles of State Policies
(d) Parliamentary Democracy

Answer

Answer: (a) Introduction of Universal Suffrage


Question 4.
India borrowed the Directive Principles of State Policy from the:
(a) Irish constitution
(b) Canadian constitution
(c) British constitution
(d) South African constitution

Answer

Answer: (a) Irish constitution


Question 5.
A Constitution is a body of
(a) Basic laws
(b) Rules
(c) Principles
(d) Moral values

Answer

Answer: (a) Basic laws


Question 6.
A body of fundamental principles, according to which a state is constituted is known as
(a) Convention
(b) Constitution
(c) Law
(d) Tradition

Answer

Answer: (b) Constitution


Question 7.
Who made the constitution of India?
(a) A British Parliament
(b) The King of England
(c) The Indian Parliament
(d) The Constituent Assembly

Answer

Answer: (d) The Constituent Assembly


Question 8.
India borrowed the provision of the First Past the Post system from the:
(a) French constitution
(b) Canadian constitution
(c) British constitution
(d) South African constitution

Answer

Answer: (c) British constitution


Question 9.
The members of the Constituent Assembly were:
(a) Directly elected
(b) Nominated by Congress and Muslim League
(c) Indirectly elected
(d) Appointed by the Governor-General and Governors

Answer

Answer: (c) Indirectly elected


Question 10.
Parliament gets to decide about________
(a) Law and Judiciary
(b) Laws and policies
(c) Judiciary and application
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Laws and policies


Question 11.
Which of these is not a function of the constitution?
(a) It gives a guarantee of the rights of the citizen
(b) It marks out different spheres of power for different branches of government
(c) It ensures that good people come to power
(d) It gives expression to some shared values

Answer

Answer: (c) It ensures that good people come to power


Question 12.
The word that does not appear in the Indian Constitution is
(a) Sovereign
(b) Federal
(c) Fraternity
(d) Republic

Answer

Answer: (b) Federal


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 1 Constitution: Why and How? with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Political Science Constitution: Why and How? MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.