Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Executive Class 11 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Executive Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The appellation Rajpramukh was omitted from the Indian constitution under the
(a) 4th Amendment Act, 1955
(b) 6th Amendment Act, 1956
(c) 7th Amendment Act, 1956
(d) 10th Amendment Act, 1961

Answer

Answer: (c) 7th Amendment Act, 1956


Question 2.
Who acts as a link between the Public and Government?
(a) Parliament
(b) Religious leaders
(c) Judiciary
(d) Government officials

Answer

Answer: (d) Government officials


Question 3.
The longest tenure as the Prime Minister of India is enjoyed by
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Charan Singh
(c) V. P. Singh
(d) Lal Bahadur Shastri

Answer

Answer: (a) Jawahar Lal Nehru


Question 4.
The electoral procedure of the Vice President of India is mentioned under the article
(a) 56
(b) 60
(c) 61
(d) 66

Answer

Answer: (d) 66


Question 5.
The Cabinet has a secretariat under a
(a) Senior Minister
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Secretary-General

Answer

Answer: (d) Secretary-General


Question 6.
Which of the following served the office of Vice President of India for two terms?
(a) Neelam Sanjeev Reddy
(b) Dr. Zakir Hussain
(c) Dr. Sarvepalli Radhakrishan
(d) Mohammad Hidayatullah

Answer

Answer: (c) Dr. Sarvepalli Radhakrishan


Question 7.
The position of the Indian President is:
(a) Like the American President
(b) Like the British Monarch
(c) Like the Pakistan President
(d) Like the Prime Minister of China

Answer

Answer: (b) Like the British Monarch


Question 8.
The President can be removed by:
(a) The Rajya Sabha
(b) The Lok Sabha
(c) The Electoral College
(d) Impeachment

Answer

Answer: (d) Impeachment


Question 9.
In India, at the state level, the executive comprises of the chief minister, the council of ministers and the
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice
(d) Governor

Answer

Answer: (d) Governor


Question 10.
The President of India can nominate to the Rajya Sabha
(a) 6 members
(b) 9 members
(c) 12 members
(d) 15 members

Answer

Answer: (c) 12 members


Question 11.
The Indian President may address either house of parliament under
(a) Article 73
(b) Article 80
(c) Article 86
(d) Article 90

Answer

Answer: (c) Article 86


Question 12.
Japan has a parliamentary system with the head of the state as:
(a) Emperor
(b) President
(c) Chancellor
(d) Commander-in-chief

Answer

Answer: (a) Emperor


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Political Science Executive MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.