Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Judiciary with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Judiciary Class 11 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Judiciary Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The executive plays a crucial role; the legislature has the powers of removal. This has ensured
(a) Balance of Power
(b) Judicial Interpretation
(c) Separation of Power
(d) Both balance of power and independence of the judiciary

Answer

Answer: (d) Both balance of power and independence of the judiciary


Question 2.
In Golaknath vs the State of Punjab case, the Supreme Court was led by Chief Justice
(a) Suba Rao
(b) R. S. Pathak
(c) J. S. Verma
(d) R. C. Lahoti

Answer

Answer: (a) Suba Rao


Question 3.
The judges of the Supreme Court of India are appointed by the
(a) President
(b) Vice President
(c) Prime Minister
(d) Home Minister

Answer

Answer: (a) President


Question 4.
By convention who is appointed as the chief justice of India?
(a) Senior-most judge of the High Court
(b) Junior-most judge of the Supreme Court
(c) Senior-most judge of the Supreme Court
(d) Senior Member of Law Commission

Answer

Answer: (c) Senior-most judge of the Supreme Court


Question 5.
Supreme Court sits at:
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Shimla

Answer

Answer: (b) Delhi


Question 6.
The Judges of the Supreme Court of India retire at the age of:
(a) 62 years
(b) 65 years
(c) 60 years
(d) 50 years

Answer

Answer: (b) 65 years


Question 7.
The salaries and allowances of the judges are determined by
(a) Parliament
(b) Executive
(c) Judiciary
(d) President

Answer

Answer: (a) Parliament


Question 8.
Under which Article High Courts also have the power to issue writs?
(a) Article 32
(b) Article 13
(c) Article 226
(d) Article 356

Answer

Answer: (c) Article 226


Question 9.
What is the maximum number of judges of the Supreme Court of India including the Chief Justice?
(a) 20
(b) 21
(c) 26
(d) 34

Answer

Answer: (d) 34


Question 10.
Supreme Court consists of one Chief Justice and:
(a) 13 other Judges
(b) 25 other Judges
(c) 20 other Judges
(d) 30 other Judges

Answer

Answer: (d) 30 other Judges


Question 11.
The number of Judges of the Supreme Court is fixed by:
(a) Parliament
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Cabinet

Answer

Answer: (a) Parliament


Question 12.
Who defined the functions and responsibilities of the Supreme Court?
(a) Law of the land
(b) Supreme court
(c) Supreme court tribunal
(d) Constitution

Answer

Answer: (d) Constitution


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 6 Judiciary with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Political Science Judiciary MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.