Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 Development with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Development Class 11 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Development Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The New Agrarian Strategy was adopted to enhance
(a) Industrial productivity
(b) Health
(c) Agricultural
(d) Education

Answer

Answer: (c) Agricultural


Question 2.
In India, one of the priorities of the first three plans was
(a) Industrial growth
(b) Peace and harmony
(c) Political participation
(d) Social equality

Answer

Answer: (a) Industrial growth


Question 3.
UNDP means:
(a) United Nations Development Programme
(b) United Nations Development Planning
(c) United Nations Destruction Programme
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) United Nations Development Programme


Question 4.
Who is associated with Narmada Bachao Andolan?
(a) Shashi Tharoor
(b) Kailash Satyarthi
(c) Medha Patekar
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Medha Patekar


Question 5.
Indigenous people live in:
(a) Forests
(b) Coastal areas
(c) Megacities
(d) Border states

Answer

Answer: (a) Forests


Question 6.
Key indicators of the Human Development Index are
(a) Literacy, income, health
(b) Income, crime rate, social security
(c) Peace, nutrition, economic growth
(d) Industrial growth, democratic participation, income

Answer

Answer: (a) Literacy, income, health


Question 7.
The emphasis is placed on ”harmony and happiness” in the
(a) Narrower view
(b) Broader view
(c) Political
(d) Economic

Answer

Answer: (b) Broader view


Question 8.
The process of development should be such that it harmonizes the economic growth with:
(a) Globalisation
(b) Individual rights
(c) The vision of elite
(d) National security

Answer

Answer: (b) Individual rights


Question 9.
Development inevitably leads to
(a) Displacement of the urban youth
(b) Losses for the foreign investors
(c) Decline in fiscal economy
(d) Sacrifice of the marginalized class

Answer

Answer: (d) Sacrifice of the marginalized class


Question 10.
Development means:
(a) Development with war
(b) Development with the dispute
(c) Change along with growth
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Change along with growth


Question 11.
The melting of the Arctic and Antarctica may cause
(a) Floods and submergence of low lying areas
(b) Disastrous earthquake
(c) Drought
(d) Famines

Answer

Answer: (a) Floods and submergence of low lying areas


Question 12.
The call for ”Development Decade” was made by
(a) Krishna Menon
(b) Raghuvir Yadav
(c) Kofi Annan
(d) Shashi Tharoor

Answer

Answer: (a) Krishna Menon


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 Development with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Political Science Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.