Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Rights Class 11 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Rights Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What is the force behind Legal Rights?
(a) Force of public opinion
(b) Force of morality
(c) Force of law
(d) Force of nature

Answer

Answer: (c) Force of law


Question 2.
A Bill of Rights is enshrined in the
(a) Preamble of the UNO
(b) Constitution of many countries
(c) Human rights of UNESCO
(d) Government documents of few countries

Answer

Answer: (b) Constitution of many countries


Question 3.
Human rights, traditionally are divided into
(a) Political and economic rights
(b) Political and social rights on one hand and cultural rights on the other
(c) Civil and political rights
(d) Civil and political rights on one hand and the right to development on the other

Answer

Answer: (c) Civil and political rights


Question 4.
The provision to abolish untouchability is reflected in the Indian constitution under
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 17

Answer

Answer: (d) Article 17


Question 5.
Who said, “Rights are those conditions of social life without which no man can seek to be himself at his best ?”
(a) Austin
(b) Wilde
(c) Green
(d) Laski

Answer

Answer: (d) Laski


Question 6.
In a state, it is also the duty of the citizens to
(a) Ensure sustainable development
(b) Protect the atmosphere
(c) Pollute air and water
(d) Live in peace

Answer

Answer: (a) Ensure sustainable development


Question 7.
Civil liberties and political rights form the basis of a
(a) Democratic government
(b) Monarchical rule
(c) Totalitarian government
(d) Dictator rule

Answer

Answer: (a) Democratic government


Question 8.
Right to the franchise is a
(a) Customary rights
(b) Political right
(c) Moral rights
(d) Cultural right

Answer

Answer: (b) Political right


Question 9.
The natural right that was not advocated by the political theorists of the 17th and 18th centuries was the right to
(a) Life
(b) Liberty
(c) Information
(d) Property

Answer

Answer: (c) Information


Question 10.
According to the German philosopher Immanuel Kant, human beings unlike other objects are:
(a) Useful
(b) Valuable
(c) Selfish
(d) Independent

Answer

Answer: (b) Valuable


Question 11.
The political right is the right to
(a) Shelter
(b) Sustainable development
(c) Livelihood
(d) Form political parties

Answer

Answer: (d) Form political parties


Question 12.
Natural Rights are those which are given to us by:
(a) Constitution
(b) Parliament
(c) God or Nature
(d) King

Answer

Answer: (c) God or Nature


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 5 Rights with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Political Science Rights MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.