Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Equality with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Equality Class 11 Political Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Equality Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
In the sphere of religion, the Indian state policy
(a) Maintains principled distance
(b) Promotes and protect the majority religion
(c) Believes that religion is a private affair and religious ceremonies should not be allowed in public
(d) Is to press forward the religious ideology of Hindutava

Answer

Answer: (a) Maintains principled distance


Question 2.
The demand for legal equality was raised in:
(a) 17th century
(b) 19th century
(c) 18th century
(d) 20th century

Answer

Answer: (c) 18th century


Question 3.
Some of the left parties in India are
(a) CPI, CPI(M), All India Forward Bloc
(b) CPI, RSS, Congress
(c) Socialist Party, Oppressed Peoples Party, VHP
(d) BJP, RJD, All India Forward Bloc

Answer

Answer: (a) CPI, CPI(M), All India Forward Bloc


Question 4.
Ambedkar and Gandhi both championed the cause of untouchables, but they could not agree on
(a) Reservations in the private sector
(b) Reservations
(c) Role of judiciary
(d) Role of cottage industry

Answer

Answer: (b) Reservations


Question 5.
The Sixth Five Year Plan gave the status of partners in development to
(a) Dalits
(b) Tribals
(c) Urban youth
(d) Women

Answer

Answer: (d) Women


Question 6.
The statement that “Men by nature are equal” is given by:
(a) Hobbes
(b) Locke
(c) Rousseau
(d) Laski

Answer

Answer: (b) Locke


Question 7.
Which of the following statements is correct?
(a) Liberty and Equality are opposed to each other
(b) Liberty and Law are opposed to each other
(c) Liberty and Equality are supplementary
(d) Liberty and Equality are contradictory

Answer

Answer: (c) Liberty and Equality are supplementary


Question 8.
Mohit and Rohit are brothers. While Rohan is a successful doctor, Rohit is a sportsperson. Rohit enjoys fame and people often give him special treatment. This difference in treatment is a result of
(a) Different choices and preferences
(b) Difference in the equality of status
(c) Inequality in access to basic goods such as education, healthcare
(d) Luck

Answer

Answer: (a) Different choices and preferences


Question 9.
Amnesty International is an example of
(a) Social diversity
(b) Biodiversity
(c) Cultural diversity organisation
(d) Civil liberties organisation

Answer

Answer: (d) Civil liberties organisation


Question 10.
For Marxist the fundamental equality is:
(a) Social equality
(b) Political equality
(c) Economic equality
(d) Legal equality

Answer

Answer: (c) Economic equality


Question 11.
In the US, the case for racial preferences in student admissions is made on the argument of:
(a) Uniformity
(b) Equality
(c) Diversity
(d) Fraternity

Answer

Answer: (c) Diversity


Question 12.
Campaign for equality
(a) is a movement against the death penalty
(b) is women’s rights movement in Iran
(c) seeks rehabilitation for Katrina survivors
(d) is meant for the victims of terrorism

Answer

Answer: (b) is women’s rights movement in Iran


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 3 Equality with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Political Science Equality MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.