Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Physics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Current Electricity Class 12 Physics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Current Electricity Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The speed at which tjie current travels in a conductor is nearly:
(a) 3 × 104 ms-1
(b) 3 × 106 ms-1
(c) 3 × 108 ms-1
(d) 3 × 1010 ms-1

Answer

Answer: (a) 3 × 104 ms-1


Question 2.
The resistance of a human body is about:
(a) 12 Ω
(b) 120 Ω
(c) 12 KΩ
(d) 120 MΩ

Answer

Answer: (c) 12 KΩ


Question 3.
The number of electrons that constitute 1 A of current is:
(a) 6.25 × 1016
(b) 6.25 × 1017
(c) 6.25 × 1018
(d) 6.25 × 1019

Answer

Answer: (c) 6.25 × 1018


Question 4.
How many different resistances are possible with two equal resistors?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b) 3


Question 5.
Given three equal resistors, how many different combinations (taken all of them together) can be made?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (b) 4


Question 6.
Specific resistance of ali metals is mostly affected by:
(a) temperature
(b) pressure
(c) magnetic field
(d) volume

Answer

Answer: (a) temperature


Question 7.
The example of a non-ohmic resistance is:
(a) copper wire
(b) fi lament lamp
(c) carbon resistor
(d) diode

Answer

Answer: (d) diode


Question 8.
If a certain piece of copper is to be shaped into a conductor of minimum resistance, its length (L) and cross-sectional area (a) shall respectively be :
(a) L, 2A
(b) \(\frac{L}{2}\), 2A
(c) 2L, 2A
(d) 2l, \(\frac{A}{2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{L}{2}\), 2A


Question 9.
The specific resistance of a rod of copper as compared to that of thin wire of copper is :
(a) less
(b) more
(c) same
(d) depends upon the length and area of cross-section of the wire

Answer

Answer: (c) same


Question 10.
A wire of resistance 3 Ω is cut into three pieces, which are then joined to form a triangle. The equivalent resistance between any corners of the triangle is :
(a) \(\frac{2}{3}\) Ω
(b) \(\frac{3}{2}\) Ω
(c) \(\frac{1}{2}\) Ω
(d) \(\frac{1}{3}\) Ω

Answer

Answer: (a) \(\frac{2}{3}\) Ω


Question 11.
The length of a conductor is halved. Its resistance will be :
(a) halved
(b) doubled
(c) unchanged
(d) quadrupled

Answer

Answer: (a) halved


Question 12.
In the above question, the conductance:
(a) halved
(b) doubled
(c) unchanged
(d) quadrupled

Answer

Answer: (b) doubled


Question 13.
Siemen is the unit of:
(a) resistance
(b) conductance
(c) specific conductance
(d) None of these

Answer

Answer: (b) conductance


Question 14.
How much electric energy is consumed by a 100 W lamp used for 6 hours everyday for 30 days?
(a) 18 kJ
(b) 18 kWh
(c) 1.8 J
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 18 kWh


Question 15.
Suppose H1 is the heat generated per second in the filament of a 100 W, 250 V lamp and H2 is the heat generated in the filament of a 200 W, 250 V lamp. Then H1/H2 is equal to:
(a) 1
(b) 2
(c) \(\frac{1}{2}\)
(d) \(\frac{1}{4}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{1}{2}\)


Question 16.
Two wires of copper are of the same length but’have different diameters. When they are connected in series across a battery, the heat generated is H1 When connected in parallel across the same battery, the heat generated during the same time is H2 Then :
(a) H1 = H2
(b) H1 < H2
(c) H1 > H2
(d) H1 > H2

Answer

Answer: (b) H1 < H2


Question 17.
In questions 135, w hen the wires are connected in series, the heat produced in the thinner wire is H1 and that in the thicker wire is H2. Then :
(a) H1 = H2
(b)H1 < H2
(c) H1 > H2
(d) H1 > H2

Answer

Answer: (c) H1 > H2


Question 18.
Kirchhoffs first and second laws for electrical circuits are consequences of:
(a) conservation of energy
(b) conservation of electrical charge and energy respectively
(c) conservation of electric charge
(d) neither conservation of energy nor electric charge

Answer

Answer: (b) conservation of electrical charge and energy respectively


Question 19.
A 5 A fuse wire can with stand a maximum power of 1 W in circuit. The resistance of the fuse wire is:
(a) 0.2 Ω
(b) 5 Ω
(c) 0.4 Ω
(d) 0.04 Ω

Answer

Answer: (d) 0.04 Ω


Question 20.
The length and radius of an electric resistance of a certain wire are doubled simultaneously, then the:
(a) resistance will be doubled and specific resistance will be halved
(b) resistance will be halved and specific resistance will remain uncharged
(c) resistance will be halved and the specific resistance will be doubled
(d) resistance and specific resistance will both remain uncharged

Answer

Answer: (b) resistance will be halved and specific resistance will remain uncharged


Question 21.
A galvanometer acting as a volt meter will have with its coil.
(a) a high resistance in parallel
(b) a high resistance in series
(c) a low resistance in parallel
(d) a low resistance in series

Answer

Answer: (b) a high resistance in series


Question 22.
When three identical bulbs of 60 W, 200 V rating are connected in series to a 200 V supply, the power drawn by them will be:
(a) 20 W
(b) 60 W
(c) 180 W
(d) 10 W

Answer

Answer: (a) 20 W


Question 23.
n resistances, each of R Ω, are connected in parallel gives an equivalent resistance of R Ω. If these resistances were , connected in series, the combination would have a resistance in Ω is equal to
(a) n²R
(b) R/n²
(c) R/n
(d) nR

Answer

Answer: (a) n²R


Question 24.
Why is the Wheatstone bridge more accurate than other methods of measuring resistances: ‘
(a) It is a null method
(b) It is based on Kirchhoffs laws
(c) It has four resistances
(d) It does not involve ohm’s law

Answer

Answer: (a) It is a null method


Question 25.
A potential difference of 10 V is applied across a conductance of 2 S. The current in the conductor will be :
(a) 20 A
(b) 5 A
(c) 0.2 A
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 20 A


Question 26.
Ohm’s law is valid when the temperature of conductor is :
(a) very low
(b) very high
(c) varying
(d) constant

Answer

Answer: (d) constant


Question 27.
The emf of a car battery is about:
(a) 2.5 V
(b) 4.5 V
(c) 8.6 V
(d) 12 V

Answer

Answer: (d) 12 V


Question 28.
Emf is measured in :
(a) joule
(b) joule/coulomb
(c) joule-coulombs
(d) joule/coulomb/metre

Answer

Answer: (b) joule/coulomb


Question 29.
1 kilowatt hour is commonly known as :
(a) unit
(b) 1 faraday
(c) 1 curie
(d) None of these

Answer

Answer: (a) unit


Question 30.
How many joules are equal to I kWh ?
(a) 3.6 × 104
(b) 3.6 × 105
(c) 3.6 × 106
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 3.6 × 106


Question 31.
The temperature coefficient of resistance is expressed in :
(a) °C
(b) °C-1
(c) m°C-1
(d) None of these

Answer

Answer: (b) °C-1


Question 32.
Copper wire is used as connecting wire because :
(a) copper has high electrical resistivity
(b) copper has low electrical resistivity
(c) copper has low electrical conductivity
(d) copper has high value of elasticity

Answer

Answer: (b) copper has low electrical resistivity


Question 33.
The heat sensitive device whose resistivity changes very rapidly with change of temperature is called a :
(a) resistor
(b) super-conductor
(c) thermocouple
(d) thermistor

Answer

Answer: (d) thermistor


Question 34.
The phenomenon of super-conductivity was discovered by :
(a) Ohm
(b) Onnes
(c) Edison
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Onnes


Question 35.
The specific resistance of a conductor increases with :
(a) increase in temperature
(b) increase in cross-sectional area
(c) decrease in length
(d) decrease in cross-sectional area

Answer

Answer: (a) increase in temperature


Question 36.
In an experiment with potentiometer, null point with a cell is found at 240 cm. When the cell is shunted with a resistance 2 Ω, the null point becomes 120 cm internal resistance of cell is :
(a) 4 Ω
(b) 2 Ω
(c) 1 Ω
(d) \(\frac{1}{2}\) Ω

Answer

Answer: (b) 2Ω


Question 37.
Two conductors of equal length and radii the ratio of 2 : 3 are; connected in parallel the source of electricity. The ratio of the velocity of electrons in the conductor be :
(a) 2 : 3
(b) 4 : 9
(c) 1 : 1
(d) 3 : 2

Answer

Answer: (c) 1 : 1


Question 38.
The charge flowing in a conductor varies with time as :
q = αt \(\frac{1}{2}\) βt² + \(\frac{1}{6}\) γt³
Where α, β, γ are positive constants. Then the initial current (l) is given by the condition :
(a) l = α
(b) l = α²
(c) l = α-1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) l = α


Question 39.
In questions 38, the maximum value of current (lmax) is given by the condition :
(a) lmax = α – \(\frac{β^2}{2γ}\)
(b) lmax = α – \(\frac{β^2}{2α}\)
(c) lmax = α – \(\frac{γ^2}{2β}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) lmax = α – \(\frac{β^2}{2γ}\)


Question 40.
In questions 38, the line (t) after which the value of current reaches a maximum values given by :
(a) t = \(\frac{α}{β}\)
(b) t = \(\frac{β}{α}\)
(c) t = \(\frac{β}{γ}\)
(d) t = \(\frac{γ}{β}\)

Answer

Answer: (a) t = \(\frac{α}{β}\)


Question 41.
In following figure shows currents in a part of electrical circuit, then the value of/(in ampere) is given by :
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers
(a) 0.3 A
(b) 0.5 A
(c) 1.3 A
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0.3 A


Question 42.
The smallest resistance that can be obtained by the combination of n resistors each resistance r is :
(a) \(\frac{r}{n}\)
(b) nr
(c) \(\frac{n}{r}\)
(d) n²r

Answer

Answer: (a) \(\frac{r}{n}\)


Question 43.
Which of the following has a negative temperature coefficient of resistance ?
(a) Tungsten
(b) Carbon
(c) Nichrome
(d) Platinum

Answer

Answer: (b) Carbon


Question 44.
An electric heating element consumes 500 W, when connected to a 100 V line. If the line voltage becomes 150 V, the power consumed Will be:
(a) 500 W
(b) 750 W
(c) 1000 W
(d) 1125 W

Answer

Answer: (b) 750 W


Question 45.
A uniform w ire connected across a supply produces heat H per second. If wire is cut into three equal parts and all the parts are connected in parallel across the same supply, the heat produced per second will be :
(a) \(\frac{H}{9}\)
(b) 9 H
(c) 3 H
(d) \(\frac{H}{3}\)

Answer

Answer: (d) \(\frac{H}{3}\)


Question 46.
In India electricity is supplied fordomestic use at 220 V. It is supplied at 110 V in U.S.A. If the resistance of a 60 W bulb use in India is R. the resistance of a 60 W bulb for use in USA will be:
(a) 2 R
(b) R
(c) R/2
(d) R/4

Answer

Answer: (d) R/4


Question 47.
In the following figure represents a balanced Wheatstone bridge circuit. What is the value of X ?
MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers
(a) 15 Ω
(b) 20 Ω
(c) 25 Ω
(d) 30 Ω

Answer

Answer: (c) 25 Ω


Question 48.
Two bulbs 25 W, 220 V and 100 W, 220 V are given. Which has higher resistance?
(a) 25 W
(b) 100 W
(c) both bulbs have equal resistance
(d) resistance of bulbs can not be compared

Answer

Answer: (a) 25 W


Question 49.
Potentiometer measures the potential difference more accurately than a voltmeter because:
(a) It has a wire of high resistance
(b) It has a wire of low resistance
(c) It does not draw current from external circuit
(d) It draws heavy current from external circuit

Answer

Answer: (c) It does not draw current from external circuit


Question 50.
In a Wheatstone bridge, the resistance each arm is 10 Ω. If the resistance galvanometers is also 10 Ω, then effective resistance of the bridge will be :
(a) 40 Ω
(b) 20 Ω
(c) 10 Ω
(d) 5 Ω

Answer

Answer: (c) 10 Ω


Question 51.
The resistance of an aluminium wire is/i. It is stretched to /i times its original length. Its new resistance will be :
(a) nr
(b) n²r
(c) \(\frac{n^2}{r}\)
(d) \(\frac{r}{n^2}\)

Answer

Answer: (b) n²r


Question 52.
A wire P is half the diameter and half the length of a wire Q of similar material. The ratio of resistances of P to that 0 is:
(a) 4 : 1
(b) 8 : 1
(c) 2 : 1
(d) 1 : 2

Answer

Answer: (c) 2 : 1


Question 53.
What is the resistance across A and B in the network in Fig.?
(a) R
(b) 2 R
(c) \(\frac{R}{2}\)
(d) 6 R

Answer

Answer: (a) R


Question 54.
When the wires are connected in parallel, the heat produced in the thinner wire is H1 and that in the thicker wire is H2 Then:
(a) H1 = H2
(b) H1 < H2
(c) H1 > H2
(d) H1 ≥ H2

Answer

Answer: (b) H1 < H2


Question 55.
Two equal resistors are connected in series across a battery and consume a power of P. If these are connected in parallel, then the’ power consumed will be:
(a) 2P
(b) 4P
(c) \(\frac{p}{4}\)
(d) P

Answer

Answer: (b) 4P


Question 56.
Thermo electricity was discovered by:
(a) Joule
(b) Peitier
(c) Thomson
(d) Seebeck

Answer

Answer: (d) Seebeck


Question 57.
Thermo emf is the order of:
(a) 10 V
(b) 10-3 V
(c) 10-6 V
(d) 10-12 V

Answer

Answer: (c) 10-6 V


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Current Electricity CBSE Class 12 Physics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.