Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Sound Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 12 Sound to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Sound Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Note is a sound
(a) of mixture of several frequencies
(b) of mixture of two frequencies only
(c) of a single frequency
(d) always unpleasant to listen

Answer

Answer: (c) of a single frequency


Question 2.
A key of a mechanical piano struck gently and then struck again but mush harder this time. In the second case
(a) sound will be louder but pitch will not be different
(b) sound will be louder and pitch will also be higher
(c) sound will be louder but pitch will be lower
(d) both loudness and pitch will remain unaffected

Answer

Answer: (a) sound will be louder but pitch will not be different


Question 3.
In SONAR, we use
(a) ultrasonic waves
(b) infrasonic waves
(c) radio waves
(d) audible sound waves

Answer

Answer: (c) radio waves


Question 4.
Sound travels in air if
(а) particles of medium travel from one place to another
(b) there is no moisture in the atmosphere
(c) disturbance moves
(d) both particles as well as disturbance travel from one place to another.

Answer

Answer: (d) both particles as well as disturbance travel from one place to another.


Question 5.
When we change feeble sound to loud sound we increase its
(a) frequency
(b) amplitude
(c) velocity
(d) wavelength

Answer

Answer: (b) amplitude


Question 6.
In the curve half the wavelength is
MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers
(a) AB
(b) BD
(c) DE
(d) AE

Answer

Answer: (b) BD


Question 7.
Earthquake produces which kind of sound before the main shock wave begins
(a) ultrasound
(b) infrasound
(c) audible sound
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) ultrasound


Question 8.
Infrasound can be heard by
(a) dog
(b) bat
(c) rhinoceros
(d) human beings

Answer

Answer: (c) rhinoceros


Question 9.
Before playing the orchestra in a musical concert, a sitarist tries to adjust the tension and pluck the string suitably. By doing so, he is adjusting
(a) intensity of sound only
(b) amplitude of sound only
(c) frequency of the sitar string with the frequency of other musical instruments
(d) loudness of sound

Answer

Answer: (c) frequency of the sitar string with the frequency of other musical instruments


II. Fill in the blanks

1. ……………. is a device that uses ultrasonic waves to measure the distance, direction and speed of underwater bodies.

Answer

Answer: SONAR


2. The technique of obtaining images of internal organs of the body by using ultrasonic waves is called …………….

Answer

Answer: ultrasonography


3. The technique of obtaining images of heart by using reflection of ultrasonic waves from various parts of heart is called …………….

Answer

Answer: echocardiography


4. …………….. is a medical instrument used for listening to sound produced withing the body, chiefly in the heart or lungs.

Answer

Answer: Stethoscope


5. Sound of frequency below …………… is called infrasonic sound.

Answer

Answer: 20 Hz


6. Speed of sound …………… with increase in temperature.

Answer

Answer: increases


7. Greater the amplitude of vibration of source the greater is …………… of sound.

Answer

Answer: loudness


Match the following columns

Column I Column II
(a) Pinna (i) 20 Hz-20 KHz
(b) Cochlea (ii) Frequency above 20 KHz
(c) Audible range of frequency (iii) Shrill in nature
(d) Repetition of sound of a source by reflection (iv) Collects sound from surroundings
(e) Ultrasound (v) Mechanical wave
(f) Sound wave (vi) Image of heart using reflection of ultrasonic waves
(g) High frequency sound (vii) Echo
(h) Electrocardiography (viii) Converts pressure variation into electric signal
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Pinna (iv) Collects sound from surroundings
(b) Cochlea (viii) Converts pressure variation into electric signal
(c) Audible range of frequency (i) 20 Hz-20 KHz
(d) Repetition of sound of a source by reflection (vii) Echo
(e) Ultrasound (ii) Frequency above 20 KHz
(f) Sound wave (v) Mechanical wave
(g) High frequency sound (iii) Shrill in nature
(h) Electrocardiography (vi) Image of heart using reflection of ultrasonic waves

Complete the crossword given below:

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers
Across
1. Medical instrument used for listening to sounds produced within the body, chiefly in the heart and lungs.
4. Thin membrane vibrates when sound reaches inside ear.
6. The wave in which particle of medium vibrates in the direction perpendicular to the direction propagation of the wave.
8. The phenomenon of repetition of sound by reflection from an obstacle.
9. The part of ear which collects sound from surroundings.

Down
2. The technique of obtaining images of the heart by using reflection of ultrasonic waves from various parts of heart.
3. The characteristics which enable us to distinguish one sound from another having same loudness and ptich.
5. Frequency of sound higher than 20 KHz.
7. A device that uses ultrasonic waves to measure the distance, direction and speed of underwater objects.

Answer

Answer:
Across:
1. Stethescope
4. Eardrum
6. Transversal wave
8. Echo
9. Pinna

Down:
2. Echocardiography
3. Timber
5. Ultrasound
7. Sonar


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Sound CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.