RS Aggarwal Class 6 Solutions Chapter 19 Three-Dimensional Shapes Ex 19

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 6. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 19 Three-Dimensional Shapes Ex 19

Tick the correct answer in each of Q. 1 to Q. 6.

Question 1.
Solution:
(c) ∵ A cuboid has three dimensions, length, breadth and height or depth.

Question 2.
Solution:
(b) ∵ Its six faces arc of square.

Question 3.
Solution:
(d) ∵ Its shape is of a cylinder as it is round in shape on either sides/faces.

Question 4.
Solution:
(c) ∵ Football is round as sphere.

Question 5.
Solution:
(b) A brick has length, breadth and height.

Question 6.
Solution:
(d) ∵ Its shape is like a cone. Ans.

Question 7.
Solution:
(i) solid
(ii) 6, 12 and 18
(iii) opposite
(iv) sphere
(v) cube
(vi) 4, 8
(vii) 3, 6
(viii) 6, 3, 2, 9 Ans.

Question 8.
Solution:
(a) A cone:
(i) Conical cup
(ii) An ice cream cup
(iii) Conical tent house
(iv) Conical vessel.
(b) A cuboid :
(i) A book,
(ii) A brick,
(iii) a box,
(iv) a briefcase.
(c) A cylinder
(i) Circular pipe
(ii) A jar or tumbler
(iii) A round powder tin
(iv) Circular pillar.

 

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 6 Chapter 19 Three-Dimensional Shapes Ex 19 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply