RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
We have :
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 1

Question 2.
Solution:
(i) Let x% of 1 kg be 125 g
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 3

Question 3.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 4

Question 4.
Solution:
(i) Let x be the required number.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 5

Question 5.
Solution:
Let x be the number
The number is increased by 10%
Increased number = 110% of x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 6
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 7

Question 6.
Solution:
The present value of the machine = ₹ 10000
The decrease in its value after the 1 st year = 10% of ₹ 10000
\(\frac { 10 }{ 100 }\) x 10000 = ₹ 1000
The depreciated value of the machine after the 1 st year = ₹ (10000 – 1000) = ₹ 9000
The decrease in its value after th 2nd year = 10% of ₹ 9000
\(\frac { 10 }{ 100 }\) x 9000 = 900
The depreciated value of the machine after the 2nd year = ₹ (9000 – 900) = ₹ 8100
Hence, the value of the machine after two years will be ₹ 8100.

Question 7.
Solution:
The present population of the town = 16000
Increase in population after 1 year = 5% of 16000
= (\(\frac { 5 }{ 100 }\) x 16000) = 800
Thus, population after one year = 16000 + 800 = 16800
Increase in population after 2 years = 5% of 16800
= \(\frac { 5 }{ 100 }\) x 16800 = 840
Population after two years = 16800 + 840 = 17640
Hence, the population of the town after two years will be 17,640.

Question 8.
Solution:
Let us assume that the original price of the tea set is Increase in price = 5%
So, value increased on the tea set = 5% of ₹ x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 8
Hence, the original price of the tea set is ₹ 420.

Mark (✓) against the correct answer in each of the following :
Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 9

Question 10.
Solution:
(c) 12
Given that x% of 75 = 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 10

Question 11.
Solution:
(c) 25
Let the number be x. Then, we have:
120% of x = increased number
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 11

Question 12.
Solution:
(d) 180
Let the required number be x.
Then, we have :
5% of x = 9
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 12

Question 13.
Solution:
(a) 60
Let the number be x According to question, we get:
(35 % of x) + 39 = x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 13
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 14

Question 14.
Solution:
(c) 500
Let x be the maximum marks Pass marks = (160 + 20) = 180
36 % of x = 180
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 15

Question 15.
Solution:
(i) 3 : 4 = (75) %
Explanation:
3 : 4 = \(\frac { 3 }{ 4 }\)
= (\(\frac { 3 }{ 4 }\) x 100) %
= (3 x 25)% = 75%
(ii) 0.75 = (75)%
Explanation : (0.75 x 100)% = 75%
(iii) 6% = 0.06 (express in decimals)
Explanation :
6% = \(\frac { 6 }{ 100 }\) = 0.06
(iv) If x decreased by 40% gives 135, then x = 225
Explanation :
Let the number be x.
According to question, we have :
x – 40% of x = 135
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 16

Question 16.
Solution:
(i) True (T)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 10 Percentage CCE Test Paper 17

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 10 Percentage CCE Test Paper are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply