RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
Principal (P) = Rs. 6250
Rate of (R) = 4% p.a.
Period (T) = 6 months = \(\frac { 1 }{ 2 }\) year
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 1

Question 2.
Solution:
Amount (A) = Rs. 3605
Rate (R) = 5% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 3

Question 3.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 4

Question 4.
Solution:
Principal (P) = Rs. 8000
Amount (A) – Rs. 8360
S.I. = A – P = Rs. 8360 – Rs. 8000 = Rs. 360
Rate (R) = 6% p.a.
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 5

Question 5.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
Then amount (A) = Rs. 100 x 2 = Rs. 200
S.I. = A – P = Rs. 200 – Rs. 100 = Rs. 100
Period (T) = 10 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 6

Question 6.
Solution:
S.I. = Rs. x
Rate (R) = x% p.a.
Time (T) = x year
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 7
Rs. \(\frac { 100 }{ x }\) (c)

Question 7.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 8

Question 8.
Solution:
A’s principal (P) = Rs. 8000
Rate (R) = 12% p.a.
B’s principal = Rs. 9100
Rate = 10%
Let after x years, then amount will be equal
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 9
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 10

Question 9.
Solution:
Amount (A) = Rs. 720
Principal (P) = Rs. 600
S.I. = A – P = Rs. 720 – 600 = Rs. 120
Period (T) = 4 years
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 11

Question 10.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 12

Question 11.
Solution:
Let sum (P) = Rs. 100
Their S.I. = 0.125 of Rs. 100
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 13

Question 12.
Solution:
S.I. = Rs. 210
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 12 Simple Interest Ex 12B 14

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 12 Simple Interest Ex 12B are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply