RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20F.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
(i) Radius of the circle (r) = 21 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 1

Question 2.
Solution:
(i) Diameter of the circle = 28 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 3

Question 3.
Solution:
Circumference of a circle = 264 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 4

Question 4.
Solution:
Circumference of the circle (c) = 35.2 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 5

Question 5.
Solution:
Area of the circle = 616 cm²
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 6

Question 6.
Solution:
Area of a circle = 1386 m²
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 7

Question 7.
Solution:
Ratio in the radii of two circles = 4 : 5
Let radius of first circle (r1) = 4x
and radius of the second circle (r2) = 5x
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 8

Question 8.
Solution:
Length of rope (r) = 21 m
Area of the circle = πr² = \(\frac { 22 }{ 7 }\) x 21 x 21 m² = 1386 m²
The horse will graze on 1386 m² area

Question 9.
Solution:
Area of a square made of a wire = 121 cm²
Side = √Area = √121 = 11 m
Perimeter of wire = 4 x side = 4 x 11 = 44 cm
Circumference of circular wire = 44 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 9

Question 10.
Solution:
Radius of circular wire = 28 cm
Circumference = 2πr = 2 x \(\frac { 22 }{ 7 }\) x 28 cm = 176 cm
Perimeter of the square formed by this wire = 176 cm
Side (a) = \(\frac { 176 }{ 4 }\) = 44 cm .
Area of square so formed = a² = (44)² cm² = 1936 cm²

Question 11.
Solution:
Length of rectangular sheet (l) = 34 cm
and breadth (b) = 24 cm
Area = l x b = 34 x 24 cm² = 816 cm²
Diameter of one button = 3.5 cm
Radius (r) = \(\frac { 3.5 }{ 2 }\) cm
and area of one button = πr²
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 10
Area of 64 buttons = 9.625 x 64 cm² =616 cm²
Area of remaining sheet = 816 – 616 = 200 cm²

Question 12.
Solution:
Length of ground (l) = 90 m
and breadth (b) = 32 m
Area = l x b = 90 x 32 m² = 2880 m²
Radius of circular tank (r) = 14 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 11
= 616 m²
Area of remaining portion = 2880 – 616 = 2264 m²
Rate of turfing = Rs. 50 per sq.m.
Total cost = Rs. 50 x 2264 = Rs. 113200

Question 13.
Solution:
Each side of square = 14 cm
Area of square = a² = 14 x 14 = 196 cm²
Radius of each circle at each corner of square = \(\frac { 14 }{ 2 }\) = 7 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 12
Area of shaded portion = Area of square – area of 4 quadrants
= 196 – 154 = 42 cm²

Question 14.
Solution:
Length of field = 60 m
and breadth = 40 m
Length of rope = 14 m
Area covered by the horse
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 13

Question 15.
Solution:
Diameter of largest circle (outer circle) = 21 cm
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 14
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 15
Area of shaded portion = 346.5 – (154 + 38.5) = (346.5 – 192.5) = 154 cm²

Question 16.
Solution:
Length of plot (l) = 8m
and breadth (b) = 6m
Area of plot = l x b = 8 x 6 = 48 m²
Radius of each quadrant at the corner = 2 m
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 20 Mensuration Ex 20F 16

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 20 Mensuration Ex 20F are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply