RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 7. Here we have given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A.

Other Exercises

Solve the following equations. Check your result in each case.
Question 1.
Solution:
3x – 5 = 0
Adding 5 to both sides
3x – 5 + 5 = 0 + 5
⇒ 3x = 5
⇒ x = \(\frac { 5 }{ 3 }\)
Check:
L.H.S. = 3x – 5
= 3 x \(\frac { 5 }{ 3 }\) – 5
= 5 – 5
= 0
= R.H.S.
Hence x = \(\frac { 5 }{ 3 }\)

Question 2.
Solution:
8x – 3 = 9 – 2x
⇒ 8x + 2x = 9 + 3 (By transposing)
⇒ 10x = 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 1

Question 3.
Solution:
7 – 5x = 5 – 7x
⇒ – 5x + 7x = 5 – 7 (By transposing)
⇒ 2x = -2
x = -1
Check:
L.H.S. = 7 – 5x = 7 – 5(-1) = 7 + 5 = 12
R.H.S. = 5 – 7x = 5 – 7(-1) = 5 + 7 = 12
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = -1

Question 4.
Solution:
3 + 2x = 1 – x
⇒ 2x + x = 1 – 3 (By transposing)
⇒ 3x = -2
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 2

Question 5.
Solution:
2(x – 2) + 3(4x – 1) = 0
⇒ 2x – 4 + 12x – 3 = 0
⇒ 2x + 12x = 4 + 3 (By transposing)
⇒ 14x = 7
⇒ x = \(\frac { 7 }{ 14 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Check : L.H.S. = 2(x – 2) + 3 (4x -1)
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 3

Question 6.
Solution:
5 (2x – 3) – 3(3x – 7) = 5
⇒ 10x – 15 – 9x + 21 = 5
⇒ 10x – 9x – 15 + 21 = 5
⇒ 10x – 9x = 5 + 15 – 21 (By transposing)
⇒ x = 20 – 21 = -1
⇒ x = -1
Check:
L.H.S. = 5 (2x – 3) – 3(3x – 7)
= 5[2 x (-1) -3] -3[3 (-1) -7] = 5[-2 – 3] – 3[-3 – 7]
= 5 x (-5) -3 x (-10)
= -25 + 30
= 5 = R.H.S.
Hence x = -1

Question 7.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 4
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 5

Question 8.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 6
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = 48

Question 9.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 7

Question 10.
Solution:
3x + 2(x + 2) = 20 – (2x – 5)
⇒ 3x + 2x + 4 = 20 – 2x + 5
⇒ 5x + 4 = 25 – 2x
⇒ 5x + 2x = 25 – 4 (By transposing)
⇒ 7x = 21
⇒ x = 3
Check:
L.H.S.= 3x + [2(x + 2)] = 3 x 3 + 2(3 + 2) = 9 + 2 x 5 = 9 + 10 = 19
R.H.S. = 20 – (2x – 5) = 20 – (2 x 3 – 5) = 20 – (6 – 5) = 20 – 1 = 19
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = 3

Question 11.
Solution:
13(y – 4) – 3(y – 9) – 5(y + 4) = 0
⇒ 13y – 52 – 3y + 27 – 5y – 20 = 0
⇒ 13y – 3y – 5y – 52 + 27 – 20 = 0
⇒ 13y – 8y – 72 + 27 = 0
⇒ 5y – 45 = 0
⇒ 5y = 45 (By transposing)
⇒ y = 9
Check:
L.H.S. = 13(y – 4) – 3(y – 9) – 5(y + 4)
= 13(9 – 4) – 3(9 – 9) – 5(9 + 4)
= 13 x 5 – 3 x 0 – 5 x 13
= 65 – 0 – 65 = 0 = R.H.S.
Hence y = 9

Question 12.
Solution:
\(\frac { 2m + 5 }{ 3 }\) = 3m – 10
⇒ 2m + 5 = 3 (3m – 10) (By cross multiplication)
⇒ 2m + 5 = 9m – 30
⇒ 2m – 9m = -30 – 5
⇒ -7m = -35
⇒ m = 5
m = 5
Check:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 8
R.H.S. = 3m – 10 = 3 x 5 – 10 = 15 – 10 = 5
L.H.S. = R.H.S.
Hence m = 5

Question 13.
Solution:
6(3x + 2) – 5(6x – 1) = 3(x – 8) – 5(7x – 6) + 9x
⇒ 18x + 12 – 30x + 5 = 3x – 24 – 35x + 30 + 9x
⇒ 18x – 30x + 12 + 5 = 3x – 35x + 9x – 24 + 30
⇒ -12x + 17 = -23x + 6
⇒ – 12x + 23x = 6 – 17
⇒ 11x = -11
x = – 1
Check:
L.H.S. = 6(3x + 2) – 5(6x – 1)
= 6[3x (-1) + 2] – 5[6 x (-1) x -1]
= 6[-3 + 2] – 5[-6 – 1]
= 6 x (-1) – 5 x (-7)
= -6 + 35 = 29
R.H.S. = 3(x – 8) – 5 (7x – 6) + 9x
= 3[-1 – 8] -5 [7 x (-1) – 6] + 9 (-1)
= 3 x (-9) – 5 [-7 – 6] – 9
= -27 – 5(-13) – 9
= -27 + 65 – 9
= 65 – 36 = 29 .
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = -1

Question 14.
Solution:
t – (2t + 5) – 5(1 – 2t) = 2(3 + 4t) – 3(t – 4)
⇒ t – 2t – 5 – 5 + 10t = 6 + 8t – 3t + 12t
⇒ t – 2t + 10t – 10 = 8t – 3t + 18
⇒ 9t – 10 = 5t + 18
⇒ 9t – 5t = 18 + 10 (By transposing)
⇒ 4t = 28
⇒ t = 7
Check:
L.H.S. = t – [2t + 5] -5[1 – 2t]
= 7 – [2 x 7 + 5] – 5[1 – 2 x 7]
= 7 – [14 + 5] – 5 [1 – 14]
= 7 – 19 – 5(-13)
= 7 – 19 + 65
= 72 – 19 = 53
R.H.S. = 2[3 + 4t) – 3(t – 4)
= 2 (3 + 4 x 7) – 3(7 – 4)
= 2(3 + 28) – 3(3)
= 2(31) – 9 = 62 – 9 = 53
L.H.S. = R.H.S.
Hence t = 7 Ans.

Question 15.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 9
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 10

Question 16.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 11

Question 17.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 12
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 13

Question 18.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 14
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 15

Question 19.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 16
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 17

Question 20.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 18

Question 21.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 19
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 20

Question 22.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 21

Question 23.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 22
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 23
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 24

Question 24.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 25
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 26

Question 25.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 27
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 28

Question 26.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 29
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 30

Question 27.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 31

Question 28.
Solution:
0.18 (5x – 4) = 0.5x + 0.8
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 32
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 33

Question 29.
Solution:
2.4 (3 – x) – 0.6 (2x – 3) = 0
⇒ 7.2 – 2.4x – 1.2x + 1.8 = 0
⇒ -2.4x – 1.2x = – (7.2 + 1.8).
L.H.S. = 2.4 (3 – x) – 0.6 (2x – 3)
⇒ 2.4 (3 – 2.5) – 0.6 (2 x 2.5 – 3)
⇒ 2.4 (0.5) – 0.6 (5 – 3)
⇒ 1.2 – 0.6 x 2 = 1.2 – 1.2 = 0 = R.H.S.
Hence x = 2.5

Question 30.
Solution:
0.5x – (0.8 – 0.2x) = 0.2 – 0.3x
⇒ 0.5x – 0.8 + 0.2x = 0.2 – 0.3x
⇒ 0.5x + 0.2x + 0.3x = 0.2 + 0.8
⇒ 1.0x = 1.0
⇒ x = 1
Check :
L.H.S. = 0.5x – (0.8 – 0.2x)
= 0.5 x 1 – (0.8 – 0.2 x 1)
= 0.5 – (0.8 – 0.2) = 0.5 – 0.6 = -0.1
R.H.S. = 0.2 – 0.3x = 0.2 – 0.3 x 1 = 0.2 – 0.3 = -0.1
L.H.S. = R.H.S.
Hence x = 1

Question 31.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 34

Question 32.
Solution:
RS Aggarwal Class 7 Solutions Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A 35

Hope given RS Aggarwal Solutions Class 7 Chapter 7 Linear Equations in One Variable Ex 7A are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply