RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
(i) Length of cuboid (l) = 12cm
Breadth (b) = 8cm
and height (h) = 4.5cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q1.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q1.2
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q1.3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q1.4

Question 2.
Solution:
Length of closed rectangular cistern (l) = 8m
breadth (b) = 6m
and depth (b) = 2.5m.
(i) .’. Volume of cistern = l.b.h.
= 8 x 6 x 2.5 m³ = 120m³
(ii) Total surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2(8 x 6 + 6 x 2.5 + 2.5 x 8) cm²
= 2(48 + 15 + 20)
= 2 x 83 m²
= 166 m² Ans.

Question 3.
Solution:
Length of room (l) = 9m
Breadth (b) = 8m
and height (h) = 6.5m
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q3.1

Question 4.
Solution:
Length of pit (l) = 20m
Breadth (b) = 6m
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q4.1

Question 5.
Solution:
Length of wall (l) = 8m.
Width (b) = 22.5 cm = \(\frac { 225 }{ 10X100 } =\frac { 9 }{ 40 } m\)
and height (h) = 6m.
Volume of wall = l.b.h.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q5.1

Question 6.
Solution:
Length of wall (l) = 15m.
Width (b) = 30cm = \(\frac { 30 }{ 100 } =\frac { 3 }{ 10 } m\)
Height (h) = 4m
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q6.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q6.2

Question 7.
Solution:
Outer length of opened cistern = 1.35m = 135 cm
Breadth = 1.08 m = 108 cm
Depth = 90cm
Thickness of iron = 2.5cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q7.1

Question 8.
Solution:
Depth of river = 2m
width = 45m.
Length of current in 60 minutes = 3km
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q8.1

Question 9.
Solution:
Total cost of box = Rs. 1620
Rate per sq. m = Rs. 30

RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q8.2
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q8.3

Question 10.
Solution:
Length of room (l) = 10m
Breadth (b) = 10m
Height (h) = 5m
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q10.1

Question 11.
Solution:
Length of hall (l) = 20m
Breadth (b) = 16m
and height (h) = 4.5m.
Volume of the air inside the hall
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q11.1

Question 12.
Solution:
Length of class room (l) = 10m
Width (b) = 6.4 m
Height (h) = 5m.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q12.1

Question 13.
Solution:
Volume of cuboid = 1536 m³
Length (l) = 16m
Ratio in breadth and height = 3:2
Let breadth (b) = 3x
their height (h) = 2x
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q13.1

Question 14.
Solution:
Length of cuboid (l) = 14 cm
Breadth (b) = 11 cm .
Let height (h) =x cm
Surface area = 2(lb + bh + hl)
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q14.1

Question 15.
Solution:
(a) Edge of cube (a) = 9m .
(i) volume = a³ = (9)³ m³ = 729 m³
(ii) Lateral surface area = 4a²
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q15.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q15.2

Question 16.
Solution:
Total surface area of a cube = 1176 cm²
Let each edge he ‘a’
then 6a² =1176
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q1.16.1

Question 17.
Solution:
Lateral surface area of a cube = 900 cm²
Let ‘a’ be the edge of the cube
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q17.1

Question 18.
Solution:
Volume of a cube = 512 cm³
Let ‘a’ be its edge, then
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q18.1

Question 19.
Solution:
Edge of first-cube = 3 cm.
Volume = (3)³ = 27 cm³
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A Q19.1

Question 20.
Solution:
Area of ground = 2 hectares
= 2 x 10000 = 20000 m²
Height of rain falls 5cm = \(\frac { 5 }{ 100 } \)m
∴ Volume of rain water = 20000 x \(\frac { 5 }{ 100 } \) m³
= 1000 m³ Ans.

Hope given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13A are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.