RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
Radius of the base of a cylinder (r) = 5cm.
and height (h) = 21cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B Q1.1

Question 2.
Solution:
Diameter of the base of the cylinder = 28cm
Radius = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 28 = 14 cm
Height (h) = 40cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B Q2.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B Q2.2

Question 3.
Solution:
Radius of cylinder (r) = 10.5cm
Height (h) = 60cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B Q3.1

Question 4.
Solution:
Diameter of cylinder = 20cm
Radius (r) = \(\frac { 20 }{ 2 } \) = 10cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 04.1

Question 5.
Solution:
Curved surface area of cylinder = 4400 cm²
Circumference of its base = 110 cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 05.1

Question 6.
Solution:
The ratio of the radius and height of a cylinder = 2:3
Volume =1617 cm³
Let radius = 2x
and height = 3x.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 06.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 06.2

Question 7.
Solution:
Total surface area of the cylinder = 462 cm²
Curved surface area = \(\frac { 1 }{ 3 } \) x 462 = 154
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 07.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 07.2

Question 8.
Solution:
Total surface area of solid
cylinder = 231 cm²
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 08.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 08.2

Question 9.
Solution:
Sum of radius and height = 37m.
and total surface area = 1628 m²
Let r be the radius
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 09.1

Question 10.
Solution:
Total surface area = 616 cm²
Curved surface area = \(\frac { 616X1 }{ 2 } \) = 308
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 010.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 010.2

Question 11.
Solution:
Volume of gold = 1 cm³
diameter of wire = 0.1 mn
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 011.1

Question 12.
Solution:
Ratio in the radii of two cylinders = 2:3
and ratio in the heights = 5:3
If r1 and r2 and the radii and h1 and h2 are the heights, then
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 012.1

Question 13.
Solution:
Side of square = 12cm
and height = 17.5cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 013.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 013.2

Question 14.
Solution:
Diameter of cylindrical bucket = 28cm
Radius (r) = \(\frac { 28 }{ 8 } \) = 14cm
Height (h) = 72cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 014.1

Question 15.
Solution:
Length of pipe (l) = 1m = 100cm
diameter of pipe = 3cm.
Inner radius = \(\frac { 3 }{ 2 } \) cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 015.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 015.2

Question 16.
Solution:
Internal diameter of cylindrical tube = 10.4 cm
Radius (r) = \(\frac { 10.4 }{ 2 } \) = 5.2cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 016.1

Question 17.
Solution:
Length of barrel (h) = 7cm
Diameter = 5mm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 017.1

Question 18.
Solution:
Diameter of pencil = 7mm
.’. Radius (R) = \(\frac { 7 }{ 2 } \) mm = \(\frac { 7 }{ 20 } \) cm.
and diameter of graphite in it = 1mm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 018.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 018.2
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B 018.3

Hope given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13B are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.