RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D

These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 9. Here we have given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D.

Other Exercises

Question 1.
Solution:
(i) Radius of sphere = 3.5cm
(a) Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \) πr3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q1.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q1.2

Question 2.
Solution:
Let r be the radius of the sphere and volume = 38808 cm3
∴\(\frac { 4 }{ 3 } \) πr3 = 38803
=> \(\frac { 4 }{ 3 } \) x \(\frac { 22 }{ 7 } \) r3 = 38803
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q2.1

Question 3.
Solution:
Let r be the radius of the sphere
∴ Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \) πr3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q3.1

Question 4.
Solution:
Surface area of a sphere = 394.24 m2
Let r be the radius, then 4πr2 = 394.24
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q4.1

Question 5.
Solution:
Surface area of sphere = 576π cm2
Let r be the radius, then 4r2 = 576π
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q5.1

Question 6.
Solution:
Outer diameter of shell = 12cm,
Outer radius (R) = \(\frac { 12 }{ 2 } \) = 6cm
and inner diameter = 8cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q6.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q6.2

Question 7.
Solution:
Length of cuboid of (l) = 12cm
Breadth (b) = 11cm
and height (h) = 9cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q7.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q7.2

Question 8.
Solution:
Radius of sphere (r) = 8cm
Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \)πr3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q8.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q8.2

Question 9.
Solution:
Radius of solid sphere (R) = 3cm.
Volume = \(\frac { 4 }{ 3 } \)π(R)3 = \(\frac { 4 }{ 3 } \)π(3)3 cm3
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q9.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q9.2

Question 10.
Solution:
Radius of metallic sphere (R) = 10.5cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q10.1

Question 11.
Solution:
Diameter of a cylinder = 8cm
Radius (r) = \(\frac { 8 }{ 2 } \) = 4cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q11.1

Question 12.
Solution:
Diameter of sphere = 6cm
Radius (R) = \(\frac { 6 }{ 2 } \) = 3cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q12.1

Question 13.
Solution:
Diameter of sphere = 18cm
Radius (R) = \(\frac { 18 }{ 2 } \) = 9cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q13.1

Question 14.
Solution:
Diameter of the sphere = 15.6 cm
Radius (R) = \(\frac { 15.6 }{ 2 } \) = 7.8 cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q14.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q14.2

Question 15.
Solution:
Diameter of the canonball = 28cm
Radius (R) = \(\frac { 28 }{ 2 } \) = 14 cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q15.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q15.2

Question 16.
Solution:
Given,
Radius of spherical big ball (R) = 3cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q16.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q16.2

Question 17.
Solution:
Ratio in the radii of two spheres = 1:2
Let radius of smaller sphere = r then,
radius of bigger sphere = 2r
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q17.1

Question 18.
Solution:
Let r1 and r2 be the radii of two spheres
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q18.1

Question 19.
Solution:
Radius of the cylindrical tub = 12cm.
First level of water = 20cm
Raised water level = 6.75cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q19.1

Question 20.
Solution:
Radius of the ball (r) = 9cm.
Volume of ball = \(\frac { 4 }{ 3 } \)πr³
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q20.1

Question 21.
Solution:
Given,
Radius of hemisphere of lead (r) = 9cm.
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q21.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q21.2

Question 22.
Solution:
Given,
Radius of hemispherical bowl (r) = 9cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q22.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q22.2

Question 23.
Solution:
External radius of spherical shell (R) = 9cm
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q23.1
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q23.2

Question 24.
Solution:
Inner radius (r) = 4 cm
Thickness of steel used = 0.5
RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D Q24.1

Hope given RS Aggarwal Class 9 Solutions Chapter 13 Volume and Surface Area Ex 13D are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.