Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency (Mean, Median, Quartiles and Mode) Ex 24D

These Solutions are part of Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions. Here we have given Chapter 24 Measures of Central Tendency (Mean, Median, Quartiles and Mode) Ex 24D.

Other Exercises

Question 1.
Find the mode of the following data:
(i) 7,9,8,7,7,6,8,10,7 and 6
(ii) 9,11,8,11,16,9,11,5,3,11,17 and 8
Solution:
(i) Mode = 7
because it occurs 4 times
(ii) Mode =11
because it occurs 4 times

Question 2.
The following table shows the frequency distribution of heights of 50 boys:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q2.1
Find the mode of heights.
Solution:
Mode is 122 because it occurs maximum times i.e its., frequency is 18.

Question 3.
Find the mode of following data, using a histogram:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q3.1
Solution:
Mode class = 20 – 30
Mode = 24
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q3.2
We see in the histogram that line AD and CB intersect at P. Draw perpendicular Q to the horizontal x-axis. Which is the value of the mode = 24

Question 4.
The following table shows the expenditure of 60 boys on books. Find the mode of their expenditure:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q4.1
Solution:
Model class is = 30 – 35
and Mode = 34
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q4.2
We see in the histogram that line AD and CB intersect at P. Draw perpendicular Q to the horizontal axis. Which is the value of the mode.

Question 5.
Find the median and mode for the set of numbers 2,2,3,5,5,5,6,8 and 9.
Solution:
Median = \(\frac { 9 +1 }{ 2 }\) = 5th term which is 5
Mode = 5, because it occurs in maximum times.

Question 6.
A boy scored following marks in various class tests during a term, each test being marked out of 20.
15,17,16,7,10,12,14,16,19,12,16.
(i) What are his modal marks ?
(ii) What are his median marks ?
(iii) What are his total marks ?
(iv) What are his mean marks ?
Solution:
Arranging the given data in ascending order : 7, 10,12, 12,14, 15,16,16, 16, 17,19.
(i) Mode = 16 as it occurs in maximum times.
(ii) Median= \(\frac { 11 +1 }{ 2 }\) = 6th term which is 15
(iii) Total marks = 7 + 10+ 12+ 12+ 14+ 15+ 16 + 16+ 16+ 17+ 19= 154
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q6.1

Question 7.
Find the mean, median and mode of the following marks obtained by 16 students in a class test marked out of 10 marks.
0,0,2,2,3,3,3,4,5,5,5,5,6, 6,7,8
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q7.1
(ii) Median = Mean of 8th and 9th term
= \(\frac { 4 +5 }{ 2 }\) = \(\frac { 9 }{ 2 }\) = 4.5
(iii) Mode = 5 as it occurs in maximum times.

Question 8.
At a shooting competition the score of a com-petitor were as given below :
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q8.1
(i) What was his modal score ?
(ii) What was his median score ?
(iii) What was his total score ?
(iv) What was his mean score ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q8.2
(i) Modal score =4 as its frequency is 7, the maximum.
Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D Q8.3

Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24D helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply