MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Online Education MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Students can also read Online Education MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries Questions with Answers hope will definitely help for your board exams. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Online Education for Manufacturing Industries Class 10 MCQs Questions with Answers

Manufacturing Industries Class 10 MCQ Question 1.
Which one of the following has helped to earn or been a major source of foreign exchange for the IT industry?
(a) Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
(b) Software Technology Parks of India
(c) Steel Authority of India Limited (SAIL)
(d) Business Process Outsourcing (BPO)
Answer:
(d) Business Process Outsourcing (BPO)

Explanation: Business process outsourcing (BPO) is a method of subcontracting various business-related operations to third-party vendors. This delegates the roles and responsibilities and has been in huge demand. This has earned huge reserves of foreign exchange for the IT industry.

Manufacturing Industries MCQ Question 2.
Which one of the following is not true regarding the National Jute Policy of 2005?
(a) Creating awareness about the use of biodegradable materials and packaging
(b) Ensuring good prices to the jute farmers
(c) Increasing the productivity of raw material
(d) Improving the quality of Jute
Answer:
(a) Creating awareness about the use of biodegradable materials and packaging Explanation: In 2005, National Jute Policy was formulated with the objective of increasing productivity, improving quality, ensuring good prices to the jute farmers and enhancing the yield per hectare.

Class 10 Geography Chapter 6 MCQ With Answers Question 3.
Air pollution is caused by which of the following:
(a) Organic and inorganic industrial effluents poured into water bodies.
(b) Presence of high proportion of sulphur dioxide, carbon monoxide and air-borne particulate materials.
(c) Waste thrown on grounds
(d) Unwanted sound waves from industries, generators, saws and pneumatic and electric drills.
Answer:
(b) Presence of high proportion of sulphur dioxide, carbon monoxide and air-borne particulate materials.

MCQ Of Manufacturing Industries Class 10 Question 4.
Which of the following is a negative effect of industrialisation?
(a) Economic growth and Globalisation
(b) Pollution and Environmental degradation
(c) Foreign exchange earnings
(d) Rapid urbanisation
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

MCQ On Manufacturing Industries Class 10 Question 5.
What was the aim of establishing industries in Tribal and Backward areas?
(a) Developing New Cities
(b) Bringing down Regional Disparities
(c) Eradication of Unemployment and Poverty
(d) Quality Production
Answer:
(b) Bringing down Regional Disparities

Class 10 Manufacturing Industries MCQ Question 6.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Export of manufactured goods expands
(a) Mass production
(b) Quality production
(c) Trade and Commerce
(d) Industry
Answer:
(c) Trade and Commerce

Manufacturing Industries Class 10 MCQs Question 7.
The trend of growth rate in manufacturing over the last decade has been around per cent per annum.
(a) 10
(b) 5
(c) 8
(d) 7
Answer:
(d) 7

Explanation: The desired growth rate over the next decade is 12 per cent. Since 2003, manufacturing is once again growing at the rate of 9 to 10 per cent per annum.

Manufacturing Industries MCQ Class 10 Question 8.
What are basic or key industries?
(a) An industry which supplies their products as raw materials to manufacture other goods.
(b) An industry which produces goods for direct use by consumers.
(c) An industry defined with reference to the maximum investment.
(d) An industry that uses light raw materials and produces light goods.
Answer:

Manufacturing Industries Class 10 MCQ With Answers Question 9.
TISCO, Bajaj Auto Ltd, Dabur Industries belong to which of the following types of industries?
(a) Cooperative industry
(b) Joint sector
(c) Public sector
(d) Private sector
Answer:
(d) Private sector

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Class 10 Geography Chapter 6 MCQ Question 10.
Which of the following is an important spinning centre of the country?
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal
Answer:
(a) Gujarat

Explanation: Spinning continues to be centralised in Maharashtra, Gujarat and Tamil Nadu.

Class 10 Geography Manufacturing Industries MCQ Question 11.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option with regards to India’s production of different goods.
Raw Jute- …………………..; Steel – Second Largest
(a) Least
(b) Second Largest
(c) Largest
(d) Third largest
Answer:
(c) Largest

Explanation: India is the largest producer of raw jute and jute goods and stands at second place as an exporter after Bangladesh.

MCQ Questions For Class 10 Geography Chapter 6 Question 12.
India was the largest producer of steel in the world in which of the following years?
(a) 2010
(b) 2020
(c) 2004
(d) 2016
Answer:

MCQ Manufacturing Industries Class 10 Question 13.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
…………….. has gained popularity as a substitute of steel, copper, zinc and lead in a number of industries.
(a) Aluminium
(b) Pyrite
(c) Bronze
(d) Iron ore
Answer:
(a) Aluminium

Explanation: Aluminium is light, resistant to corrosion, a good conductor of heat, malleable and becomes strong when it is mixed with other metals. That is why it has been considered a perfect substitute of steel, copper and lead.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Manufacturing Industries Class 10 MCQ Pdf Question 14.
Which of the following compounds are manufactured by Inorganic Chemicals?
(a) Pharmaceuticals
(b) Synthetic Rubber
(c) Dye
(d) Caustic Soda
Answer:
(d) Caustic Soda

Explanation: Inorganic chemicals comprise of sulphuric acid (used to manufacture fertilisers, synthetic fibres, plastics, adhesives, paints, dyes stuffs), nitric acid, alkalies, soda ash and caustic soda.

Manufacturing Industries MCQ Questions Question 15.
Which of the following compounds are manufactured or produced by Organic Chemicals?
(a) Cement
(b) Nitric Acid
(c) Synthetic rubber
(d) Metals
Answer:
(c) Synthetic rubber

Explanation: Organic chemicals include petrochemicals and help synthetic fibers, synthetic rubber, plastics, dye-stuffs, drugs and pharmaceuticals.

Question 16.
Which of the following compounds involved isn fertilising has to be completely imported because it is not found anywhere in India?
(a) Phosphate
(b) Ammonium sulphate
(c) Potash
(d) Nitrogenous fertilisers
Answer:

Question 17.
Which of the following cities has emerged as the electronic capital of India?
(a) Jamshedpur
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Gurgaon
Answer:
(b) Bengaluru

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 18.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Wastes from nuclear power plants, nuclear and weapon production facilities cause
(a) Cancers, birth defects and Miscarriages
(b) Weight, Height related issues
(c) Viral diseases
(d) Hair Fall and other Bacterial diseases
Answer:
(a) Cancers, birth defects and Miscarriages

Question 19.
Which gas produces air pollution?
(a) Sulphur dioxide
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Argon
Answer:
(a) Sulphur dioxide

Explanation: Air pollution is caused by the presence of a high proportion of undesirable gases, such as sulphur dioxide and carbon monoxide. Airborne particulate materials contain both solid and liquid particles like dust, sprays mist and smoke.

Question 20.
Which one of the following industries uses bauxite as a raw material?
(a) Aluminium
(b) Cement
(c) Jute
(d) Steel
Answer:
(a) Aluminium

Explanation: There are 8 aluminium smelting plants in the country located in Odisha, West Bengal, Kerala, Uttar Pradesh, Chhattisgarh, Maharashtra and Tamil Nadu.

Related Theory
Nalco and Balco are famous plants located in Odisha.

Question 21.
The first cement plant was set up in Chennai in the year:
(a) 1901
(b) 1902
(c) 1903
(d) 1904
Answer:
(d) 1904

Related Theory
There are 128 large plants and 332 mini cement plants in the country.

Question 22.
Which of the following industry uses limestone as a raw material?
(a) Aluminium
(b) Cement
(c) Sugar
(d) Jute
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 23.
Which one of the following industries is the second most important metallurgical industry in India?
(a) Chemical Industry
(b) Aluminium Smelting
(c) Iron and Steel Industry
(d) None of these
Answer:
(b) Aluminium Smelting

Explanation: Aluminium is light, resistant to corrosion, a good conductor of heat, it is malleable and is used for manufacturing aircraft, utensils, and wires.

Question 24.
Which of the following metal has gained popularity as a substitute of steel, copper, zinc and lead in a number of industries?
(a) Copper
(b) Iron
(c) Aluminium
(d) None of these
Answer:
(c) Aluminium

Question 25.
Which one of the following is a private sector industry?
(a) BHEL
(b) TISCO
(c) OIL
(d) SAIL
Answer:
(b) TISCO

Explanation: Private sector industries are owned and operated by individuals or a group of individuals for example TISCO, Bajaj Auto Ltd., Dabur Industries, etc.

Related Theory

  • BHEL and SAIL are public sector industries, owned and operated by government agencies.
  • OIL is a joint sector industry, jointly owned by private and public sectors.

Question 26.
Which of the following industry is an example of basic industry?
(a) Copper Smelting
(b) Aluminium Smelting
(c) Iron and Steel Industry
(d) All of these
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 27.
Which of the following country is the largest producer of iron and steel in the world?
(a) USA
(b) India
(c) China
(d) Russia
Answer:
(c) China

Explanation: China is also the world’s largest consumer of steel.

Question 28.
Which one of the following agencies markets steel for the public sector plants?
(a) NTPC
(b) SAIL
(c) TATA Steel
(d) MNCC
Answer:
(b) SAIL

Related Theory

  • SAIL stands for Steel Authority of India Ltd.
  • NMCC stands for National Manufacturing Competitiveness Council.
  • NTPC stands for National Thermal Power Corporation.
  • TATA Steelworks as an agency through which TISCO markets its produce.

Question 29.
Which one of the following raw materials is used to harden the steel?
(a) Limestone
(b) Manganese
(c) Coking coal
(d) All of these
Answer:
(b) Manganese

Question 30.
Iron and steel industry require iron ore, coking coal, and Limestone in the ratio of approximately:
(a) 4: 2:1
(b) 1: 2:4
(c) 4:1: 2
(d) 2:4:1
Answer:
(a) 4: 2:1

Related Theory
Some quantities of manganese are also required to harden the steel.

Question 31.
Tata Iron and Steel Company is an example of:
(a) Agricultural Sector
(b) Public Sector
(c) Private Sector
(d) Joint Sector
Answer:

Question 32.
Match the items of Column A with that of Column B?

Column A (Final Products) Column B (Raw Materials)
(A) Aluminium (I) Cotton
(B) Textiles (II) Limestone
(C) Yarn (III) Bauxite
(D) Cement (IV) Wool

(a) (A)-(I), (B)-(II), (C)-(III), D-(IV)
(b) (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), D-(II)
(c) (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), D-(IV)
(d) (A)-(III), (B)-(II), (C)-(I), D-(IV)
Answer:
(b) (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), D-(II)

Identify
Identify the following on basis of the hints given.

Question 33.
Identify the following industry:
(1) It contributes approximately 3 per cent of the GDP.
(2) It is the third largest in Asia and occupies the twelfth place in the world in terms of its size.
(3) The industry is its own largest consumer.
Answer:
Chemical Industry

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 34.
Identify the following type of pollution:
(1) This types of pollution is caused by organic and inorganic industrial wastes and effluents discharged into rivers.
(2) Main pollutants are paper, pulp, chemical, textile and dyeing, petroleum refineries, tanneries.
(3) Fly ash, phospho-gypsum and iron and steel slags are few major solid wastes.
Answer:

Question 35.
Identify the following type of pollution:
(1) This type of pollution results in irritation and anger.
(2) It can also cause hearing impairment, increased heart rate and blood pressure among other physiological effects.
(3) Possible pollutants are industrial and construction activities, machinery, factory equipment, generators, saws and pneumatic and electric drills also make a lot of noise.
Answer:
Noise Pollution

Correct and Rewrite/ True-False
State whether the following statements are True or False. If false, correct the statement.

Question 36.
The handspun khadi provides large scale employment to weavers in their homes as a large-scale industry.
Answer:
False
The handspun khadi provides large scale employment to weavers in their homes as a cottage industry.

Question 37.
BHEL, SAIL are examples of joint sector industries.
Answer:
False
BHEL, SAIL are examples of Public sector industries which are owned and operated by government agencies.

Explanation: In Joint Sector industries- both public and the private companies are joint owners of any agency. Maruti Suzuki India Ltd (Formerly known as Maruti Udyog Ltd.) is in joint sector while BHEL and SAIL are both owned by the government.

Question 38.
The first jute mill was set up near Mumbai in 1859 at Rishra
Answer:
False
The first jute mill was set up near Kolkata in 1859 at Rishra

Fill in the blanks with suitable information:

Question 39.
Lime stone, silica, alumina and gypsum are raw materials of the industry.
Answer:
Cement industry.

Question 40.
The industry is the basic industry since all the other industries, whether heavy, medium and tight, depend on it for machinery.
Answer:
Iron and steel industry.

Explanation: The iron and steel industry is known as the basic industry because all other industries are dependent on it for their machinery. All raw materials are also provided by the iron and steel industry.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 41.
The first successfuL textiLe mill was established in …………… in 1854. [Dikshci]
Answer:
Mumbal.

Explanation: The two worLd wars were fought in Europe. India was a British colony. There was a demand for cLoth in UK. Hence, they gave a boost to the development of the cotton textile industry and established first cotton mill in Mumbai.

Question 42.
The ………… industry is used for manufacturing aircraft, utensils and wires.
Answer:

Question 43.
Business Processes Outsourcing (BPO) is an example of the………….industry in India.
Answer:
Information technology and the Electronics industry

Match the Columns Choose the correct pairs:

Question 44.
Match the following industries from Column A with their locations from Column B:

Column A (Industries) Column B (Location)
(a) Textile mill (i) West Bengal (Kolkata)
(b) Jute mill (ii) Maharashtra (Mumbai)
(c) Cement industry (iii) Jharkhand (Jamshedpur)
(d) Iron and Steel (iv) Tamil Nadu (Chennai)

Answer:

Column A (Industries) Column B (Location)
(a) Textile mill (ii) Maharashtra (Mumbai)
(b) Jute mill (i) West Bengal (Kolkata)
(c) Cement industry (iv) Tamil Nadu (Chennai)
(d) Iron and Steel (iii) Jharkhand (Jamshedpur)

Question 45.
Match the folLowing Industries with their correct Locations:

Column A Column B
(a) Cotton Textile Industry (i) Bokaro
(b) Iron and Steel Plant (ii) Singrauli
(c) Software Park (iii) Surat
(d) Thermal Power Plant (iv) Noida

Answer:

Question 48.
Match the following types of industries from Column A with their examples from Column B:

Column A (Types of Industries) Column B (Examples)
(a) Cooperative sector industry (i) SAIL
(b) Public sector industry (ii) Oil India Ltd.
(c) Joint sector industry (iii) Bajaj Auto Ltd.
(d) Private sector industry (iv) Sugar mills in Maharashtra

Answer:

Column A (Types of Industries) Column B (Examples)
(a) Cooperative sector industry (iv) Sugar mills in Maharashtra
(b) Public sector industry (i) SAIL
(c) Joint sector industry (ii) Oil India Ltd.
(d) Private sector industry (iii) Bajaj Auto Ltd.

Assertion Reasoning questions Class 10 Geography Chapter 6

In each of the following questions, a statement of Assertion (A) is given followed by a corresponding statement of Reason (R). Select the correct answer to codes (a), (b), (c) or (d) as given below:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Question 47.
Assertion (A): Organic chemical plants are located near oil refineries or petrochemical plants.
Reason (R): Organic chemicals are made of petrochemicals that cannot be transported over distances.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 48.
Assertion (A): There is a tendency for the mills to shift and concentrate in the southern and western states, especially in Maharashtra. Reason (R): Raw material is cheaper there.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: Raw material or sugarcane has greater sugar content. That helps get greater results and better final products.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 49.
Assertion (A): Manufacturing activities also reduce the heavy dependence of people on agricultural income.
Reason (R): it replaces the secondary and tertiary sector activities.
Answer:

Question 50.
Assertion (A): Agriculture and industry are exclusive of each other.
Reason (R): They go hand in hand.
Answer:

Question 51.
Assertion (A): Internal demand for jute has been on the increase.
Reason (R): This is because of the government policy of mandatory use of plastic packaging. It replaces the secondary and tertiary sector activities.
Answer:
(c) (A) is correct but (R) is wrong.

Explanation: The rise in demand is because of the government policy of mandatory use of jute packaging.

(Competency Based Questions (CBQs))

Question 1.
Study the data given below and answer the question that follows:

Year Production (In million tonnes per annum)
2005  45.7
2006  49.4
2007  53.0
2008  57.8
2009  56.6
2010  68.3
2011  72.2

Through the data given above, identify which metal is being produced:
(a) Iron
(b) Aluminum
(c) Steel
(d) Bauxite
Answer:
(c) Steel

Explanation: In 2010-11 with 72.2 million tonnes of steel production, India ranked 4th among the world crude steel producers.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 2.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Production of goods in large quantities after processing from raw materials to more valuable products is called manufacturing. Do you know that paper is manufactured from wood, sugar from sugarcane, iron and steel from iron ore and aluminium from bauxite? Do you also know that some types of clothes are manufactured from yarn which itself is an industrial product? People employed in the secondary activities manufacture the primary materials into finished goods.
The workers employed in steel factories, cars, breweries, textile industries, bakeries etc. fall into this category. Some people are employed in providing services. In this chapter, we are mainly concerned with manufacturing industries which fall in the secondary sector. The economic strength of a country is measured by the development of manufacturing industries.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Manufacturing sector is dependent upon:
(I) Primary Sector for Raw materials
(II) Tertiary Sector for Machinery
(III) Secondary Sector for Raw materials
(IV) Tertiary Sector for Banking, Transportation
(V) Quaternary Sector for Raw materials
(a) (I) only
(b) (II) & (III)
(c) (I), (III) & (V)
(d) (I) & (IV)
Answer:

(B) Which of the following sectors do the workers employed in steel factories, cars, breweries, textile industries, bakeries belong to?
(a) Primary Sector
(b) Secondary Sector
(c) Tertiary Sector
(d) Quaternary Sector
Answer:
(b) Secondary Sector

Explanation: Workers employed in the factories, cars, breweries, textile industries, bakeries are involved in the manufacturing activities which belong to the Secondary Sector.

(C) Which of the following is not true about manufacturing industries?
(a) Manufacturing industries are very important for the economic prosperity of the country.
(b) Manufacturing industry activities fall under the tertiary sector.
(c) Manufacturing activities transform raw materials to finished goods.
(d) Manufacturing activities are the next step to agricultural activities.
Answer:
(b) Manufacturing industry activities fall under the tertiary sector.

(D) Which of the following raw material is also an industrial product?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Yarn
(d) Bauxite
Answer:
(c) Yarn

Question 3.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Our manufactured goods must be at par in quality with those in the international market. Only then, will we be able to compete in the international market.
Over the last two decades, the share of the manufacturing sector has stagnated at 17 per cent of GDP – out of a total of 27 per cent for the industry which includes 10 per cent for mining, quarrying, electricity and gas. This is much lower in comparison to some East Asian economies, where it is 25 to 35 per cent. The trend of growth rate in manufacturing over the last decade has been around 7 per cent per annum. The desired growth rate over the next decade is 12 per cent. Since 2003, manufacturing is once again growing at the rate of 9 to 10 per cent per annum. With appropriate policy interventions by the government and renewed efforts by the industry to improve productivity, economists predict that manufacturing can achieve its target over the next decade. The National Manufacturing Competitiveness Council (NMCC) has been set up with this objective. Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) What is the criterion to fulfill for Indian goods to be able to compete in the international market?
(a) Indian goods should be less expensive
(b) Indian goods should be more expensive.
(c) The quality of Indian goods should be enhanced.
(d) The quality of Indian goods should be decreased.
Answer:
(c) The quality of Indian goods should be enhanced.

(B) What is the current share of contribution of the manufacturing sector to the Indian GDP?
(a) 17
(b) 20
(c) 25
(d) 27
Answer:
(a) 17

(C) How can we improve the productivity of the manufacturing sector?
(a) Reinvigorate the primary sector.
(b) Change the tertiary sector
(c) Policy interventions by the government
(d) Change the activities involved in the secondary sector
Answer:

(D) What is the difference between Indian and the East Asian economies with respect to the contribution of the Manufacturing Sector?
(a) Contribution is greater in the East Asian Economies.
(b) Contribution is lesser in the East Asian Economies.
(c) Contribution is equal in the East Asian Economies.
(d) There is no contribution in the East Asian Economies.
Answer:
(a) Contribution is greater in the East Asian Economies.
Explanation: The share of the manufacturing sector for the last two decades has stagnated at 17 per cent of GDP – out of a total of 27 per cent for the industry which includes 10 per cent for mining, quarrying, electricity and gas.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 4.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Organic chemicals include petrochemicals, which are used for manufacturing of synthetic fibers, synthetic rubber, plastics, dye¬stuffs, drugs and pharmaceuticals. Organic chemical plants are located near oil refineries or petrochemical plants. The chemical industry is its own largest consumer. Basic chemicals undergo processing to further produce other chemicals that are used for industrial application, agriculture or directly for consumer markets. The fertilizer industry is centred around the production of nitrogenous fertilizers (mainly urea), phosphatic fertilizers and ammonium phosphate (DAP) and complex fertilizers which have a combination of nitrogen (N), phosphate (P), and potash (K).
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following compounds are not found in India?
(a) DAP
(b) N
(c) P
(d) K
Answer:
(d) K

(B) Which of the following industries is its own largest consumer?
(a) Fertilizer industry
(b) Chemical industry
(c) Cement Industry
(d) Automobile Industry
Answer:
(d) Chemical industry

Explanation: The chemical industry is its own largest consumer. Basic chemicals undergo processing to manufacture chemicals used for industrial application, agriculture or directly for consumer markets.

(C) Which of the following industries uses its own products as a raw material to produce products further?
(a) Fertilizer industry
(b) Iron and Steel Industry
(c) Cotton Industry
(d) Chemical Industry
Answer:
(d) Chemical Industry

(D) Why are the organic chemical plants located near oil refineries or petrochemical plants?
(a) These plants use petrochemicals which are found in specific places.
(b) These plants need specific locations to be established because they blast in the heat.
(c) These plants can only be located close to the oceans.
(d) These plants require airway transportation of the materials.
Answer:
(a) These plants use petrochemicals which are found in specific places.

Question 5.
Read the source given below and answer the questions that follow:
After an industrial activity starts, urbanisation follows. Sometimes, industries are located in or near the cities. Thus, industrialisation and urbanisation go hand in hand. Cities provide markets and also provide services such as banking, insurance, transport, labour, consultants and financial advice, etc. to the industry. Many industries tend to come together to make use of the advantages offered by the urban centres known as agglomeration economies. Gradually, a large industrial agglomeration takes place. The economic strength of a country is measured by the development of manufacturing industries.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following statements supports the assertion that urbanisation and industrialisation go hand in hand?
(a) Urbanisation gives rise to new markets, industries fill these markets with products.
(b) Industrial activities retard urbanisation and in turn urbanisation retards industrialisation.
(c) Industries encourage establishment of satellite towns around the city.
(d) Urbanisation creates more industries but industries do not support urbanisation.
Answer:
(a) Urbanisation gives rise to new markets, industries fill these markets with products. Explanation: Urbanisation follows industrialisation and vice versa. Industrialisation stimulates urbanisation and with urbanisation, comes an increase in the number of industries in the area due to greater demand and improving lifestyles.

(B) What is the correct meaning of agglomeration economies?
(a) Many industries set up in rural centres.
(b) Industries are established in one area only
(c) Many industries tend to come together to make use of the advantages offered by the urban centres.
(d) Industries are set up in the rich part of the town.
Answer:

(C) Which of the following services are provided by cities to industries?
(I) Banking
(II) Accomodation
(ill) Lodging
(IV)Markets
(V) Labour
(VI) Raw materials
(VII) Water
(a) (I), (II) & (VI)
(b) (I) & (VII)
(c) (II), (III) & (V)
(d) (I), (II), (III), (IV) & (V)
Answer:
(d)(1), (II), (III), (IV) &(V)

(D) Find one word from the passage which means the same as the statement given below:
“Assemblage or mixture of things or objects”
(a) Economies
(b) Agglomeration
(c) Urbanisation
(d) Industrialisation
Answer:

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Why has the ‘National Manufacturing Competitiveness Council’ been set up?
Answer:
The NMCC was created to improve the growth rate in the manufacturing sector through policy interventions.

Question 2.
Suggest anyone measure to promote handspun/khadi in India.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 3.
Why is the ‘least cost’ known as a decision making factor for ideal location of an industry?
Answer:
The cost is the most important factor and has to be least to maximise profit. The place with least cost is the most decision making factor to choose an ideal location.

Question 4.
Classify industry on the basis of the bulk and weight of raw material and finished goods.
Answer:
On the basis of bulk and weight of raw material and finished goods, the industries are classified into:
(1) Heavy industries: For example, iron and steel.
(2) Light industries that use light raw materials and produce light goods: For exampLe, electrical industries.

Question 5.
What are the benefits of cities in industrialisation?
Answer:
Cities provide markets and provide services such as banking, insurance, transport, labour, consultants and financial advice etc. to the industry.

Question 6.
Name the places where most manufacturing units were located before independence.
Answer:
Mumbai, Kolkata and Chennai.

Question 7.
Mention where silk textile industries are located.
Answer:

Question 8.
What is the position of India in the production of gur and khandsari?
Answer:
India is the largest producer of gur and khandsari.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 9.
Give one example of an integrated steel plant.
Answer:
TISCO.

Question 10.
By which authority, the steel of all Public Sector Undertakings is marketed ?
Answer:
Steel Authority of India Ltd.

Question 11.
What is the main cause for rapid strides in the cement industry in the 1980-1990s ?
Answer:
Decontrol of price and distribution since 1989 used to make rapid strides in capacity, process, technology and production.

Question 12.
When was the first cement plant set up?
Answer:
1904

Question 13.
What is the precondition for eradication of unemployment and poverty from our country?
Answer:
Industrial development.

Question 14.
Give a few examples of consumer industries?
Answer:

Question 15.
Which country has the largest installed capacity of spindles in the world?
Answer:
China

Question 16.
Suggest any one way to promote the jute textile industry in India. [CBSE 2020,15]
Answer:
The jute textile industry can be improved by promoting jute packaging/jute products as environment friendly, biodegradable products and viable alternative to synthetic fibres.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 6 Manufacturing Industries with Answers

Question 17.
Which industry is an example of joint sector industry?
Answer:
Oil India Limited is a joint sector industry.

Related Theory
Joint sector Industry are industries jointly owned by state and individual industrialists. They’re an example of Public-private partnership.

Question 18.
What is a basic industry?
Answer:
An industry which supply its products or raw materials to manufacture other goods is called a basic industry. Example: Iron and steel industry.

Explanation: Basic industries are also known as key industries. For example, aluminum smelting, copper smelting.

Question 19.
What is the full form of NMCC?
Answer:
National Manufacturing Competitiveness Council.

Related Theory
NMCC has been set up to increase productivity of manufacturers by incorporating appropriate policy interventions.

Question 20.
Name the only industry which is self reliant in its value chain.
Answer:
Textile industry is the only industry to be self- reliant and complete in the value chain – from raw material to the final products etc.

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers