Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Neural Control and Coordination Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Neural Control and Coordination Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the followings is the function of parasympathetic nervous system?
(a) Stimulates oil and sweat glands in the skin
(b) Pupil constriction
(c) Acceleration of heart beat
(d) Contraction of hair muscles

Answer

Answer: (b) Pupil constriction


Question 2.
During resting state, fluid outside axon contains
(a) low concentration of K+
(b) low concentration of Na+
(c) low concentration of Cl
(d) high concentration of Cl

Answer

Answer: (a) low concentration of K+
Explanation:
During resting state (when neuron is not conducting any impulse), axoplasm inside the axon contains high concentration of K+
The fluid outside axon contains low concentration of K+.


Question 3.
The basic cyclic pattern of inspiration and expiration are established by a respiratory center within the ______.
(a) Cerebellum
(b) Medulla oblongata
(c) Cerebral cortex
(d) Thalamus

Answer

Answer: (b) Medulla oblongata


Question 4.
The cutaneous plexus and the papillary plexus consist of
(a) Specialized cells for cutaneous sensations
(b) A network of arteries to provide dermal supply
(c) A network of nerves to provide dermal sensation
(d) Gland cells that release cutaneous secretions

Answer

Answer: (c) A network of nerves to provide dermal sensation


Question 5.
The generation of excitation-contraction coupling involves all the following events except
(a) Generation of end-plate potential
(b) Release of calcium from troponin
(c) Formation of cross-linkages between actin and myosin
(d) Hydrolysis of ATP to ADP

Answer

Answer: (b) Release of calcium from troponin


Question 6.
Which portion of the brain is responsible for various emotions such as pleasure, fear, and happiness?
(a) Thalamus
(b) Reticular formation
(c) Hypothalamus
(d) Limbic system

Answer

Answer: (d) Limbic system


Question 7.
Vestibular apparatus is made up of three semi circular canals. These canals lies at ____ degree angle to each other.
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 90

Answer

Answer: (d) 90
Explanation:
Semicircular canals lies at right angle to each other.


Question 8.
At a neuromuscular junction, synaptic vesicles discharge ______.
(a) Acetylcholine
(b) Epinephrine
(c) Adrenaline
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Acetylcholine


Question 9.
There are ______ pairs of cranial nerves arising from the brain.
(a) 8
(b) 12
(c) 18
(d) 25

Answer

Answer: (b) 12


Question 10.
When a neuron is in resting state i.e. not conducting any impulse, the axonal membrane is
(a) Comparatively more permeable to K+ ions and nearly impermeable to Na+ ions
(b) Comparatively more permeable to Na+ ions and nearly impermeable to K+ ions
(c) Equally permeable to both Na+ and K+ ions
(d) Impermeable to both Na+ and K+ ions

Answer

Answer: (a) Comparatively more permeable to K+ ions and nearly impermeable to Na+ ions


Question 11.
Which one of the following is the correct statement regarding the particular psychotropic drug specified?
(a) Barbiturates cause relaxation and temporary euphoria
(b) Hashish causes after thought perceptions and hallucinations
(c) Opium stimulates nervous system and causes hallucinations
(d) Morphine leads to delusions and disturbed emotions

Answer

Answer: (b) Hashish causes after thought perceptions and hallucinations


Question 12.
The function of vagus nerve innervating the heart is to
(a) Initiate the heart beat
(b) Reduce the heart beat
(c) Accelerate the heart beat
(d) Maintain constant heart beat

Answer

Answer: (b) Reduce the heart beat


Question 13.
Which of the following nerves is the largest of all the cranial nerves?
(a) Abducens nerve
(b) Oculomotor nerve
(c) Olfactory nerve
(d) Trigeminal nerve

Answer

Answer: (d) Trigeminal nerve


Question 14.
Which of the following is not related to the autonomic nervous system?
(a) Peristalsis
(b) Digestion
(c) Excretion
(d) Memory and learning

Answer

Answer: (d) Memory and learning


Question 15.
Functions of smooth muscles, cardiac muscles, organs, and glands are regulated by ______ system.
(a) Parasympathetic
(b) Sympathetic
(c) Central nervous
(d) Autonomic

Answer

Answer: (d) Autonomic


Question 16.
Which neuroglia cells produce a fatty insulating material called myelin?
(a) Satellite cells
(b) Schwann cells
(c) Both (A) and (B)
(d) Neither (A) nor (B)

Answer

Answer: (b) Schwann cells


Question 17.
Which layer is in contact with brain tissues?
(a) Piamater
(b) Arachnoid
(c) Duramater
(d) Piamater and Arachnoid

Answer

Answer: (a) Piamater
Explanation:
Brain is covered by cranial meninges.
1) Duramater (outer)
2) Arachnoid (middle)
3) Piamater (inner)- in contact with brain tissues)


Question 18.
The thin and convoluted outer layer of gray matter that covers the cerebral hemispheres is
(a) Medulla oblongata
(b) Thalamus
(c) Cerebral cortex
(d) Meninges

Answer

Answer: (c) Cerebral cortex


Question 19.
Find the odd one.
(a) Schwann cells
(b) Nissl s granules
(c) nephrons
(d) synaptic knob

Answer

Answer: (c) nephrons
Explanation:
Schwann cells, Nissl s granules and synaptic knobs are the parts of neurons.


Question 20.
Select the correct statement from the ones given below
(a) Cocaine is given to patients after surgery as it stimulates recovery
(b) Barbiturates when given to criminals make them tell the truth
(c) Morphine is often given to persons who have undergone surgery as a pain killer
(d) Chewing tobacco lowers blood pressure and heart rate

Answer

Answer: (c) Morphine is often given to persons who have undergone surgery as a pain killer


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 21 Neural Control and Coordination with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.