Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Cell: The Unit of Life Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Cell: The Unit of Life Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The cytoplasmic connections from cell to cell are known as
(a) middle lamella
(b) plasmodesmata
(c) cell membrane system
(d) endoplasmic reticulum

Answer

Answer: (b) plasmodesmata


Question 2.
Bacterial flagella is made up of
(a) tubulin
(b) flagellin
(c) chitin
(d) None of these

Answer

Answer: (b) flagellin
Explanation:
Bacterial flagella is made up of protein flagellin.


Question 3.
Plasmolysis occurs due to-
(a) Absorption
(b) Endosmosis
(c) Osmosis
(d) Exosmosis

Answer

Answer: (d) Exosmosis


Question 4.
The term Cell was given by-
(a) Leeuwenhoek
(b) Robert hooke
(c) Flemming
(d) Robert Brown

Answer

Answer: (b) Robert hooke


Question 5.
Which one of the following also acts as a catalyst in a bacterial cell?
(a) 23 sr RNA
(b) 5 sr RNA
(c) sn RNA
(d) hn RNA

Answer

Answer: (a) 23 sr RNA


Question 6.
Centrosome is found in-
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus
(c) Chromosomes
(d) Nucleolus

Answer

Answer: (a) Cytoplasm


Question 7.
Plasma membrane is
(a) impermeable
(b) semi-permeable
(c) completely permeable
(d) differentially permeable

Answer

Answer: (b) semi-permeable
Explanation:
Plasma membrane is a selective permeable membrane that allows only selective molecules to pass through it.
The permeability depends on the electric charge and polarity of the molecules.


Question 8.
Middle lamella is made up of ___________.
(a) calcium sulphide
(b) calcium pectate
(c) calcium carbonate
(d) calcium chloride

Answer

Answer: (b) calcium pectate
Explanation:
Middle lamella is made up of calcium pectate.


Question 9.
Match the columns.
1. Cytoskeleton – A. hair-like outgrowth
2. Flagella – B. proximal region of centriole
3. Hub – C. bristle-like structures
4. Fimbriae – D. filamentous protein structure
(a) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
(b) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(c) 1-B, 2-D, 3-A, 4-C
(d) 1-D, 2-A, 3-C, 4-B

Answer

Answer: (a) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
Explanation:
A filamentous protein structure present in the cytoplasm is called cytoskeleton.
Flagella is a hair-like outgrowths of the cell membrane.
The central part of the proximal region of the centriole is called hub.
Fimbriae are small bristle like fibres sprouting out of the cell.


Question 10.
Which of the following does not have cell wall?
(a) Mycoplasma
(b) Bacteria
(c) PPLO
(d) Blue green algae

Answer

Answer: (a) Mycoplasma
Explanation:
Mycoplasma does not have cell wall.
PPLO (Pleuro Pneumonia Like Organisms)


Question 11.
Centrosome is found in-
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus
(c) Chromosomes
(d) Nucleolus

Answer

Answer: (a) Cytoplasm


Question 12.
The longest cell in human body is
(a) red blood cells
(b) white blood cells
(c) columnar epithelial cells
(d) nerve cells

Answer

Answer: (d) nerve cells
Explanation:
Nerve cells are the longest cells.


Question 13.
The main site for synthesis of lipids is
(a) vacuoles
(b) RER
(c) SER
(d) Golgi body

Answer

Answer: (c) SER
Explanation:
The main site for synthesis of lipid is smooth endoplasmic reticulum.


Question 14.
The function of ribosomes is
(a) metabolism
(b) lipid synthesis
(c) protein synthesis
(d) photosynthesis

Answer

Answer: (c) protein synthesis
Explanation:
Ribosomes are called protein factories because they synthesize proteins.


Question 15.
Which is called Suicidal Bag?
(a) Centrosome
(b) Lysosome
(c) Mesosome
(d) Chromosome

Answer

Answer: (b) Lysosome


Question 16.
A nucleosome is a portion of the chromonema containing ______.
(a) both DNA and histones
(b) only histones
(c) both DNA and RNA
(d) only DNA

Answer

Answer: (a) both DNA and histones


Question 17.
The largest cell in the human body is-
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) Liver cell
(d) Kidney cell

Answer

Answer: (a) Nerve cell


Question 18.
Keeping in view the fluid mosaic model for the structure of cell membrane, which one of the following statements is correct with respect to the movement of lipids and proteins from one lipid monolayer to the other (described as flip-flop movement)?
(a) Neither lipids, nor proteins can flip-flop
(b) Both lipids and proteins can flip-flop
(c) While lipids can rarely flip-flop, proteins can not
(d) While proteins can flip-flop, lipids can not

Answer

Answer: (c) While lipids can rarely flip-flop, proteins can not


Question 19.
Cell secretion is done by-
(a) Plastids
(b) ER
(c) Golgi apparatus
(d) Nucleolus

Answer

Answer: (c) Golgi apparatus


Question 20.
___________ increases the surface area for mitochondrial activity.
(a) Inner membrane
(b) Inter membrane space
(c) Matrix
(d) Cristae

Answer

Answer: (d) Cristae
Explanation:
The inner membrane forms a number of foldings called cristae towards the matrix. These cristae increases the surface area.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Biology Cell: The Unit of Life MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.