Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Anatomy of Flowering Plants Class 11 Biology MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Quiescent centre is present in the
(a) apical meristem
(b) shoot meristem
(c) lateral meristem
(d) root meristem

Answer

Answer: (d) root meristem


Question 2.
Closed vascular bundles lacks
(a) pith
(b) xylem
(c) cambium
(d) xylem vessels

Answer

Answer: (c) cambium
Explanation:
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers 1
Picture of closed conjoint vascular bundles.


Question 3.
Which of the following is not a feature of spring wood?
(a) Color of the wood is light.
(b) Density is less.
(c) Cambium is active.
(d) Lesser number of xylary elements.

Answer

Answer: (d) Lesser number of xylary elements.
Explanation:
Spring season produces a wood which has large number of xylary elements having vessels with wider cavities.


Question 4.
In a monocot leaf
(a) bulliform cells are absent from the eqidermis
(b) veins from a network
(c) mesophyll is well differentiated into palisade and spongy parenchyma
(d) mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma

Answer

Answer: (d) mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma


Question 5.
A.T.S. of a young dicot root can be distinguished from that of a young dicot stem by the presence of
(a) radial arrangement of xylem and phloem
(b) collateral arrangement of xylem and phloem
(c) interfascicular cambium
(d) intrafascicular cambium

Answer

Answer: (a) radial arrangement of xylem and phloem


Question 6.
Fusifrom initial cells of cambium from
(a) vascular rays
(b) tracheary elements
(c) ray parenchyma
(d) phloem parenchyma

Answer

Answer: (b) tracheary elements


Question 7.
Callose deposition is found in
(a) tracheids
(b) companion cells
(c) sieve areas
(d) phloem parenchyma

Answer

Answer: (c) sieve areas


Question 8.
Stem develops from
(a) radicle
(b) cotyledon
(c) mesocarp
(d) plumule

Answer

Answer: (d) plumule
Explanation:
Stem develops from plumule.


Question 9.
Stem grows in girth due to
(a) outer cortical
(b) epidermis
(c) vascular cambium
(d) phellogen

Answer

Answer: (c) vascular cambium
Explanation:
Stem increase in girth due to the activity of vascular cambium.
In this process, the outer cortical and epidermis layers gets broken.
This layer is replaced with new protective cell layer.


Question 10.
Which of the following is true about heartwood?
(a) They are dead but gives mechanical support to stem.
(b) They are light in color.
(c) They conduct water and minerals.
(d) 1 and 3

Answer

Answer: (a) They are dead but gives mechanical support to stem.
Explanation:
Heartwood is dead and have non-conducting elements.


Question 11.
Which picture shows conjoint closed vascular bundles?
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers 2
(d) None of these pictures shows conjoint closed vascular bundles.

Answer

Answer: (b)
Explanation:
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers 3


Question 12.
Pith is very well developed in
(a) monocot root and monocot srem
(b) monocot root and dicot root
(c) dicot root and monocot stem
(d) monocot root and dicot stem

Answer

Answer: (d) monocot root and dicot stem


Question 13.
Which of the following helps in the curling of the leaf surface?
(a) Bulliform cells
(b) Xylem tissue
(c) Palisade parenchyma
(d) Bundle sheath cells

Answer

Answer: (a) Bulliform cells
Explanation:
In grasses, adaxial epidermal cells along the veins modify themselves into large, empty, colorless cells. These are called bulliform cells.
When there is water stress leaves curl themselves inward to minimise water loss.
When the cells have absorbed water and are turgid, the leaf surface is exposed.


Question 14.
Walls of sclerenchyma are
(a) rigid
(b) lignified
(c) pectinised
(d) suberised

Answer

Answer: (b) lignified


Question 15.
Fusifrom initial cells of cambium from
(a) vascular rays
(b) tracheary elements
(c) ray parenchyma
(d) phloem parenchyma

Answer

Answer: (b) tracheary elements


Question 16.
Closed vascular bundles lacks
(a) pith
(b) xylem
(c) cambium
(d) xylem vessels

Answer

Answer: (c) cambium


Question 17.
After the secondary growth, the oldest layer of secondary phloem in a dicot stem is located
(a) just outside the vascular cambium
(b) just inside the vascular cambium
(c) just inside the vascular phloem
(d) just outside the secondary xylem

Answer

Answer: (c) just inside the vascular phloem


Question 18.
The innermost layer of cortex which shows casparian thickenings in its cells is called as
(a) epidermis
(b) endodermis
(c) pericycle
(d) exodermis

Answer

Answer: (b) endodermis


Question 19.
Vessels differ from tracheids
(a) in being living
(b) in being derived from a single cell
(c) in that they consist of vertical row of cells with cross walls dissolved
(d) in coducting water and minerals

Answer

Answer: (c) in that they consist of vertical row of cells with cross walls dissolved


Question 20.
Endodermis cells are rich in
(a) cellulose
(b) starch grains
(c) fibers
(d) resins and wax

Answer

Answer: (b) starch grains
Explanation:
Endodermis cells are rich in starch grains.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 11 Biology Anatomy of Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.