Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 1 Nature and Significance of Management with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Nature and Significance of Management Class 12 Business Studies MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Nature and Significance of Management Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following statements is not correct?
(a) Management is a goal-oriented process.
(b) Management is a continuous process.
(c) Management is a dynamic process.
(d) Management is a rigid process.

Answer

Answer: (d) Management is a rigid process.


Question 2.
Which one of the following is not an importance of management?
(a) Integrating various interest groups
(b)Developing society
(c) Disciplining employees
(d) Inculcating creativity

Answer

Answer: (c) Disciplining employees


Question 3.
Management is not
(a) an applied science.
(b) a pure science.
(c) an art.
(d) an art and science both.

Answer

Answer: (b)a pure science.


Question 4.
In which category does management fall?
(a) Well-established profession
(b) Semi-profession
(c) Emerging profession
(d) Marginal profession

Answer

Answer: (c) Emerging profession


Question 5.
Top management is concerned with formulation of
(a) guidelines for supervisors.
(b) long-term plans.
(c) short-term plans.
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) long-term plans.


Question 6.
Coordination is
(a) a management function.
(b) the essence of management.
(c) an objective of management.
(d) a social objective.

Answer

Answer: (b) the essence of management.


Question 7.
The element that aims at integrating group efforts to achieve group objectives is called ___
(a) Cooperation
(b) Coordination
(c) Management
(d) Directing

Answer

Answer: (b) Coordination


Question 8.
Managing Director is the position of ___ level of management in a large company.
(a) Top
(b) Middle
(c) Lower
(d) Middle and Lower

Answer

Answer: (a) Top


Question 9.
Management is multidimensional because it has ___ dimension(s).
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (c) Three


Question 10.
Management is a ___ directed process as it aims at achieving specified goals.
(a) Continuously
(b) Future
(c) Goal
(d) Deliberately

Answer

Answer: (c) Goal


Question 11.
___ is a systematised body of knowledge that explains certain general truths or operation of general laws.
(a) Science
(b) Art
(c) Profession
(d) Art and Profession both

Answer

Answer: (a) Science


Question 12.
Identify the feature of co-ordination being highlighted in the given statement: “Coordination is not a one time function, it begins at the planning stage and continue till controlling.”
(a) Coordination ensures unity of action
(b) Coordination is an all pervasive function
(c) Coordination is a continuous process
(d) Coordination is a deliberate function

Answer

Answer: (c) Coordination is a continuous process


Question 13.
Co-ordination is considered to be the essence of management because
(a) It is a common thread that runs through all the activities within the organisation
(b) It is implicit and inherent in all functions of the organisation
(c) It is a force that binds all the functions of management
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
This function of Management related to placing the right person at the right job is
(a) Organising
(b) Staffing
(c) Planning
(d) Controlling

Answer

Answer: (b) Staffing


Question 15.
This function of management relating to laying down the foundation for carrying out the other functions of management successfully is
(a) Organising
(b) Staffing
(c) Planning
(d) Controlling

Answer

Answer: (c) Planning


Question 16.
Organising as a function of management involves deciding
(a) What activities and resources are required
(b) Who will do a particular task
(c) Where will it be done
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 17.
The main task of this level of management is to determine the overall organisational objectives and strategies for their realisation.
(a) Operational management
(b) Middle level management
(c) First line managers
(d) Top level management

Answer

Answer: (d) Top level management


Question 18.
Which of the following statements is not true for lower level management?
(a) Analyse the business environment and its implications for the survival of the business.
(b) Ensure the quality of the output
(c) They strive to reduce the wastage of resources
(d) They ensure that the safety standards are maintained within the organisation.

Answer

Answer: (a) Analyse the business environment and its implications for the survival of the business.
Explanation:
Analyse the business environment and its implications for the survival of the business-top level management


Question 19.
Which of the following is a function of top level management?
(a) Ensuring quality of output
(b) Assigning necessary duties and responsibilities to their departments
(c) Taking responsibility for all the activities of the business and its impact on the society
(d) Ensuring that the safety standards are maintained within the organisation.

Answer

Answer: (d) Ensuring that the safety standards are maintained within the organisation.
Explanation:
Ensuring quality of output; Ensuring the safety standards are maintained within the organisation – lower level management and assigning necessary duties and responsibilities to their departments – middle level management.


Question 20.
Which of the following is not a designation related to middle level management?
(a) Operations Head
(b) Sales Manager
(c) Chief Operating Officer
(d) Divisional Manager

Answer

Answer: (c) Chief Operating Officer
Explanation:
Chief Operating Officer is a designation for top level management.


True or False

State with reasons whether the following statements are True or False.

1. “Management principles can be applied to all types of activities.”

Answer

Answer: True; management is pervasive.


2. “Coordination is required at all levels of management in all management functions.”

Answer

Answer: True; coordination is pervasive.


3. “Management involves the decisions by a manager and it is not a group activity.”

Answer

Answer: False; management is a group activity because it unites individual efforts in common direction.


4. Top management level is responsible for implementing plans and strategies of the organisation.

Answer

Answer: False; it is the responsibility of the middle management level.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 1 Nature and Significance of Management with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Nature and Significance of Management CBSE Class 12 Business Studies MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.