Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 2 Solutions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Solutions Class 12 Chemistry MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Solutions Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
If 2 gm of NaOH is present is 200 ml of its solution, its molarity will be
(a) 0.25
(b) 0.5
(c) 5
(d) 10

Answer

Answer: (a) 0.25


Question 2.
The atmospheric pollution is generally measured in the units of
(a) mass percentage
(b) volume percentage
(c) volume fraction
(d) ppm

Answer

Answer: (d) ppm


Question 3.
A 5% solution of cane-sugar (molecular weight = 342) is isotonic with 1% solution of substance A. The molecular weight of X is
(a) 342
(b) 171.2
(c) 68.4
(d) 136.8

Answer

Answer: (c) 68.4


Question 4.
234.2 gm of sugar syrup contains 34.2 gm of sugar. What is the molal concentration of the solution.
(a) 0.1
(b) 0.5
(c) 5.5
(d) 55

Answer

Answer: (b) 0.5


Question 5.
H2S is a toxic gas used in qualitative analysis. If solubility of H2S in water at STP is 0.195 m. what is the value of KH?
(a) 0.0263 bar
(b) 69.16 bar
(c) 192 bar
(d) 282 bar

Answer

Answer: (d) 282 bar


Question 6.
Atomic mass is equal to
(a) number of electrons of an atom
(b) sum of the numbers of electrons and protons of an atom
(c) sum of the numbers of neutrons and protons of an atom
(d) none of these

Answer

Answer: (b) sum of the numbers of electrons and protons of an atom


Question 7.
Henry’s law constant for molality of methane is benzene at 298 K is 4.27 × 105 mm Hg. The mole fraction of methane is nenzene at 298 K under 760 mm Hg is
(a) 1.78 × 10-3
(b) 17.43
(c) 0.114
(d) 2.814

Answer

Answer: (a) 1.78 × 10-3


Question 8.
How much oxygen is dissolved in 100 rnL water at 298 K if partial pressure of oxygen is 0.5 atm and K = 1.4 × 10-3 mol/L/atm?
(a) 22.4 mg
(b) 22.4 g
(c) 2.24 g
(d) 2.24 mg

Answer

Answer: (d) 2.24 mg


Question 9.
The law which indicates the relation’-hip between solubility of a gas in liquid and pressure rs
(a) Raoult’s law
(b) Henry’s law
(c) Lowering of vapour pressure
(d) Van’t Hoff law

Answer

Answer: (b) Henry’s law


Question 10.
Among the following substances the lowest vapour pressure is exerted by
(a) water
(b) alcohol
(c) ether
(d) mercury

Answer

Answer: (d) mercury


Question 11.
Vapour pressure of a pure liquid X is 2 atm at 300 K. It is lowered to 1 atm on dissolving 1 gof Y in 20 g of liquid X. If molar mass of X is 200, what is the molar mass of Y?
(a) 20
(b) 50
(c) 100
(d) 200

Answer

Answer: (b) 50


Question 12.
Partial pressure of a solution component is directly proportional to its mole fraction. This is known as
(a) Henry’s law
(b) Raoult’s law
(c) Distribution law
(d) Ostawald’s dilution law

Answer

Answer: (b) Raoult’s law


Question 13.
3 moles of P and 2 moles of Q are mixed, what will be their total vapour pressure in the solution if their partial vapour pressures are 80 and 60 torr respectively?
(a) 80 torr
(b) 140 torr
(c) 72 torr
(d) 70 torr

Answer

Answer: (c) 72 torr


Question 14.
Which of the following solutions shows positive deviation from Raoult’s law?
(a) Acetone + Aniline
(b) Acetone + Ethanol
(c) Water + Nitric acid
(d) Chloroform + Benzene

Answer

Answer: (b) Acetone + Ethanol


Question 15.
The system that forms maximum boilingazetrope is
(a) Acetone-chloroform
(b) ethanol-acetone
(c) n-hexane-n-heptane
(d) carbon disulphide-acetone

Answer

Answer: (a) Acetone-chloroform


Question 16.
A plant cell shrinks when it is kept in a
(a) hypotonic solution
(b) hypertonic solution
(c) isotonic solution
(d) pure water

Answer

Answer: (b) hypertonic solution


Question 17.
The relative lowering in vapour pressure is proportional to the ratio of number of
(a) solute molecules to solvent molecules
(b) solvent molecules to solute molecules
(c) solute molecules to the total number of molecules in solution
(d) solvent molecules to the total number of molecules in solution

Answer

Answer: (c) solute molecules to the total number of molecules in solution


Question 18.
A solution containing 10.2 g glycerine per litre is isotonic with a 2% solution of glucose. What is the molecular mass of glycerine?
(a) 91.8 g
(b) 1198 g
(c) 83.9 g
(d) 890.3 g

Answer

Answer: (a) 91.8 g


Question 19.
What weight of glycerol should be added to 600 g of water in order to lower its freezing point by 10°C ?
(a) 496 g
(b) 297 g
(c) 310 g
(d) 426 g

Answer

Answer: (b) 297 g


Question 20.
The osmotic pressure of a solution can be increased by
(a) increasing the volume
(b) increasing the number of solute molecules
(c) decreasing the temperature
(d) removing semipermeable membrane

Answer

Answer: (b) increasing the number of solute molecules


Question 21.
Sprinkling of salt helps in clearing the snow covered roads in hills. The phenomenon involved in the process is
(a) lowering in vapour pressure of snow
(b) depression in freezing point of snow
(c) melting of ice due to increase in temperature by putting salt
(d) increase in freezing point of snow

Answer

Answer: (b) depression in freezing point of snow


Question 22.
For carrying reverse osmosis for desalination of water the material used for making semipermeable membrane is
(a) potassium nitrate
(b) parchment membrane
(c) cellulose acetate
(d) cell membrane

Answer

Answer: (c) cellulose acetate


Question 23.
What will be the degree of dissociation of 0.1 M Mg(NO3)2 solution if van’t Hoff factor is 2.74?
(a) 75%
(b) 87%
(c) 100%
(d) 92%

Answer

Answer: (b) 87%


Question 24.
Which of the following units is useful in relating concentration of solution with its vapour pressure?
(a) Mole fraction
(b) Parts per million
(c) Mass percentage
(d) Molality

Answer

Answer: (a) Mole fraction


Question 25.
At equilibrium the rate of dissociation of a solid solute in a volatile liquid solvent is
(a) less than the rate of crystallisation
(b) greater than the rate of crystallisation
(c) equal to the rate of crystallisation
(d) zero

Answer

Answer: (c) equal to the rate of crystallisation


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 2 Solutions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Solutions CBSE Class 12 Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.