Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 15 Polymers with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Polymers Class 12 Chemistry MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Polymers Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Bakelite is an example of
(a) elastomer
(b) fibre
(c) thermoplastic
(d) thermosetting

Answer

Answer: (d) thermosetting


Question 2.
Arrange the following polymers is an increasing order of intenqolecular forces: fibre, plastic, elastomer
(a) Elastomer < Fibre < Plastic
(b) Elastomer < Plastic < Fibre
(c) Plastic < Elastomer < Fibre
(d) Fibre < Elastomer < Plastic

Answer

Answer: (b) Elastomer < Plastic < Fibre


Question 3.
The correct structure of monomers of buna-S is
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 15 Polymers with Answers

Answer

Answer: (c)


Question 4.
The S in buna-S refers to
(a) Sulphur
(b) Styrene
(c) Sodium
(d) Salicylate

Answer

Answer: (b) Styrene


Question 5.
Identify the type of polymer
(i) -A-A-A-A-A-A-
(ii) -A-B-B-A-A-A-B-A-
(a) (i) Homopolymer, (ii) Copolymer
(b) (i) Natural polymer, (ii) Synthetic polymer
(c) (i) Linear polymer, (ii) Branched polymer
(d) (i) Fibre, (ii) Elastomer

Answer

Answer: (a) (i) Homopolymer, (ii) Copolymer


Question 6.
Which of the following are thermoplastic polymers?
(a) Polythene, urea-formaldehyde, polyvinyls
(b) Bakelite, polythene, polystyrene
(c) Polythene, polystyrene, polyvinyls
(d) Urea-formaldehyde, polystyrene, bakelite

Answer

Answer: (c) Polythene, polystyrene, polyvinyls


Question 7.
Glycogen, anaturally occuring polymer stored in animals is a
(a) monosaccharide
(b) disaccharide
(c) trisaccharide
(d) polysaccharide

Answer

Answer: (d) polysaccharide


Question 8.
Nylon 6, 6 is obtained by condensation polymerisation of
(a) adipic acid and ethylene glycol
(b) adipic acid and hexamethylenediamine
(c) terephthalic acid and ethylene glycol
(d) adipic acid and phenol

Answer

Answer: (b) adipic acid and hexamethylenediamine


Question 9.
Terylerte is a condensation polymer of ethylene glycol and
(a) benzoic acid
(b) phthalic acid
(c) dimethyl terephthalate
(d) salicylic acid

Answer

Answer: (c) dimethyl terephthalate


Question 10.
Natural rubber is a polymer of
(a) 1, 1-dimethylbufadiene
(b) 2-methyl-1, 3-rbutadiene
(c) 2-chlorobuta-1, 3-diene
(d) 2-chlorobut-2-ene

Answer

Answer: (b) 2-methyl-1, 3rbutadiene


Question 11.
Heating rubber with sulphur is known as
(a) galvanisation
(b) bessemerisation
(c) vulcanisation
(d) sulphonation

Answer

Answer: (c) vulcanisation


Question 12.
Dacron is an example of
(a) polyamides
(b) polypropenes
(c) polyacrylnitrfle
(d) polyesters

Answer

Answer: (d) polyesters


Question 13.
Which of the following is a condensation polymer?
(a) Teflon
(b) PVC
(c) Polyester
(d) Neoprene

Answer

Answer: (c) Polyester


Question 14.
Which of the following polymers does not involve cross-linkages?
(a) Vulcanised rubber
(b) Bakelite
(c) Melamine
(d) Teflon

Answer

Answer: (d) Teflon


Question 15.
Composition of Ziegler-Natta catalyst is
(a) (Et3)3Al.TiCl2
(b) (Me)3Al.TiCl2
(c) (Et)3Al.TiCl4
(d) (Et)3Al.PtCl4

Answer

Answer: (c) (Et)3Al.TiCl4


Question 16.
Which of the following is not an example of addition polymer?
(a) Polythene
(b) Polystyrene
(c) Neoprene
(d) Nylon 6,6

Answer

Answer: (d) Nylon 6,6


Question 17.
Teflon and neoprene are the examples of
(a) copolymers
(b) monomers
(c) homopolymers
(d) condensation polymers

Answer

Answer: (c) homopolymers


Question 18.
Which of the following sets contains only addition polymers?
(a) Polyethylene, polypropylene, terylene
(b) Polyethylene, PVC, acrilan
(c) Buna-S, nylon, polybutadiene
(d) Bakelite, PVC, polyethylene

Answer

Answer: (b) Polyethylene, PVC, acrilan


Question 19.
Which among the following is a cross-linked polymer?
(a) Polyesters
(b) Glycogens
(c) Melamine-formaldehyde
(d) Polyvinyl chloride

Answer

Answer: (c) Melamine-formaldehyde


Question 20.
Synthetic polymer prepared by using caprolactam is known as
(a) terylene
(b) teflon
(c) nylon 6
(d) neoprene

Answer

Answer: (c) nylon 6


Question 21.
Polymer which has amide linkage is
(a) nylon-6, 6
(b) terylene
(c) teflon
(d) bakelite

Answer

Answer: (a) nylon-6, 6


Question 22.
Which of the following is not an example of rubber?
(a) Polychloroprene
(b) Buna-N
(c) Butadiene-styrene copolymer
(d) Polyacrylonitrile

Answer

Answer: (d) Polyacrylonitrile


Question 23.
Which of the following polymers does not have vinylic monomer units?
(a) Acrilan
(b) Nylon
(c) Polystyrene
(d) Neoprene

Answer

Answer: (b) Nylon


Question 24.
cis-Polyisoprene possesses elastic property because
(a) It is soft and soluble in non-polar solvent
(b) It is unsaturated and porous
(c) It has a coiled structure and chains held together by weak van der waals forces
(d) It has fibrous structure and reactive sites at various double bonds

Answer

Answer: (c) It has a coiled structure and chains held together by weak van der waals forces


Question 25.
The monomers used in addition polymerisation through free radical should be very pure because
(a) the traces of impurities act like inhibitors resulting in short chain polymers
(b) the impurities result in formation of different products
(c) the polymer formed is impure
(d) catalyst does not function in presence of impurities

Answer

Answer: (a) the traces of impurities act like inhibitors resulting in short chain polymers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 15 Polymers with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Polymers CBSE Class 12 Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.