MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The p-Block Elements Class 12 Chemistry MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

The p-Block Elements Class 12 MCQs Questions with Answers

P Block Elements Class 12 MCQ Question 1.
Boron shows diagonal relation with
(a) Al
(b) C
(c) Si
(d) Sn

Answer

Answer: (c) Si


MCQ Of P Block Elements Class 12 Question 2.
Catenation property is maximum in
(a) phosphorus
(b) carbon
(c) sulphur
(d) zinc

Answer

Answer: (b) carbon


MCQ On P Block Elements Class 12 Question 3.
Which one of the following is an electrophilic reagent?
(a) BF3
(b) KH3
(c) H2O
(d) None of these

Answer

Answer: (a) BF3


P Block Elements MCQ Question 4.
Element found from sea water is
(a) magnesium
(b) Sodium
(c) Iodine
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Iodine


P Block MCQ Class 12 Question 5.
The shape of XeF4 is
(a) tetrahedral
(b) square planar
(c) pyramidal
(d) linear

Answer

Answer: (b) square planar


P Block Class 12 MCQ Question 6.
Which one of the following is the strongest lewis acid?
(a) BF3
(b) BCl3
(c) BBr3
(d) Bl3

Answer

Answer: (b) BCl3


Class 12 P Block MCQ Question 7.
Which one of the following does not form hydrogen bonding?
(a) NH3
(b) H2O
(c) HCl
(d) HF

Answer

Answer: (c) HCl


P Block Elements MCQ Class 12 Question 8.
Main source of helium is
(a) Air
(b) Radium
(c) Monazite
(d) Water

Answer

Answer: (c) Monazite


Class 12 Chemistry P Block MCQ Question 9.
Which one of the following dement is liquid at normal temperature?
(a) zinc
(b) mercury
(c) bromine
(d) water

Answer

Answer: (b) mercury


Class 12 Chemistry Chapter 7 MCQ Question 10.
Which one of the following is least basic?
(a) NCl3
(b) NBr3
(c) NI3
(d) NF3

Answer

Answer: (c) NI3


P Block Elements Class 12 MCQs Question 11.
H2SO4 is a/an
(a) acid
(b) base
(c) alkali
(d) salt

Answer

Answer: (a) acid


P Block Elements MCQs Question 12.
Modern periodic table is given by
(a) Debonair
(b) Mendeleef
(c) Mendel
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mendeleef


Class 12 P Block Elements MCQ Question 13.
Which one of the following elements is found in free state in nature?
(a) Sodium
(b) Iron
(c) Zinc
(d) Gold

Answer

Answer: (d) Gold


MCQs On P Block Elements Class 12 Question 14.
Which of the following is the strongest oxidising agent?
(a) F2
(b) Cl2
(c) l2
(d) Br2

Answer

Answer: (a) F2


P Block Elements Class 12 MCQ Questions Question 15.
Which of the following has maximum ionisation potential?
(a) Al
(b) P
(c) Si
(d) Mg

Answer

Answer: (b) P


Question 16.
The number of P-O-P bonds in cyclic metaphosphoric acid is
(a) 2
(b) 0
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Question 17.
Which of the following oxides is an hydride of nitrous acid ?
(a) N2O3
(b) NO2
(c) NO
(d) N2O4

Answer

Answer: (a) N2O3


Question 18.
Which oxide of nitrogen is obtained on heating ammonium nitrate at 250°C ?
(a) Nitric oxide
(b) Nitrous oxide
(c) Nitrogen dioxide
(d) Dinitrogen tetraoxide

Answer

Answer: (b) Nitrous oxide


Question 19.
Atomicity of phosphorus is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 20.
The structure of white phosphorus is
(a) square-planar
(b) pyramidal
(c) tetrahedral
(d) trigonal planar

Answer

Answer: (c) tetrahedral


Question 21.
PCl3 on hydrolysis gives
(a) H3PO3
(b) HPO3
(c) H3PO4
(d) POCl3

Answer

Answer: (a) H3PO3


Question 22.
Arrange the following in decreasing Lewis acid strength -PF3, PCI3, PBr3, Pl3
(a) Pl3 > PBr3 > PCl3 > PF3
(b) PF3 > PCl3 > PBr3 > Pl3
(c) PCl3 > PBr3 > Pl3 > PF3
(d) PBr3 > Pl3 > PF3 > PCl3

Answer

Answer: (a) Pl3 > PBr3 > PCl3 > PF3


Question 23.
How many P-O-P bonds appear in cyclic meta-phosphoric acid?
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer

Answer: (b) 3


Question 24.
Which of the following is a tetrabasic acid?
(a) Hypophosphorus acid
(b) Metaphosphoric acid
(c) Pyrophosphoric acid
(d) Orthophosphoric acid

Answer

Answer: (c) Pyrophosphoric acid


Question 25.
Which of the following is not correctly matched?
(a) PCl5-sp3d hybridisation
(b) PCl3-sp3 hybridisation
(c) PCl5 (solid)-[PtCl4] [PtCl3]
(d) H3PO3 -tribasic

Answer

Answer: (d) H3PO3 -tribasic


Question 26.
Arrange the following hydrides of group 16 elements in order of increasing stability
(a) H2S < H2O < H2Te > H2Se
(b) H2O < H2Te < H2Se < H2S
(c) H2O < H2S < H2Se < H2Te
(d) H2Te < H2Se < H2S < H3O

Answer

Answer: (d) H2Te < H2Se < H2S < H3O


Question 27.
The hybridisation of sulphur in sulphur hexafluoride is
(a) sp3d
(b) sp3d2
(c) sp3d3
(d) sp3

Answer

Answer: (b) sp3d2


Question 28.
On heating KCIO, we get
(a) KClO2 + O2
(b) KCl + O2
(c) KCI + O3
(d) KCl + O2 + O3

Answer

Answer: (b) KCl + O2


Question 29.
Which of the following is not correctly matched?
(a) Acidic oxides-P2O5 NO2, CL2O7
(b) Basic oxides-Na2Om, CaO, MgO
(c) Neutral oxides-CO2, CO, BeO
(d) Amphoteric oxides-ZnO, SnO,Al2O3

Answer

Answer: (c) Neutral oxides-CO2, CO, BeO


Question 30.
Sulphur molecule is
(a) diatomic
(b) triatamic
(c) tetratomic
(d) Octa-atomic

Answer

Answer: (d) Octa-atomic


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The p-Block Elements CBSE Class 12 Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.