MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Surface Chemistry Class 12 Chemistry MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Surface Chemistry Class 12 MCQs Questions with Answers

Surface Chemistry MCQ Question 1.
Volume of one mole of any gas at NTP is
(a) 11.2 litre
(b) 22.4 litre
(c) 10.2 litre
(d) 22.8 litre

Answer

Answer: (b) 22.4 litre


Surface Chemistry Class 12 MCQ Question 2.
Tyndall effect confirms the
(a) gravity effect on the sol. particles
(b) light scattering by the sol. particles
(c) heterogeneous nature of sols.
(d) Brownian motion of the sol. particles

Answer

Answer: (c) heterogeneous nature of sols.


MCQ On Surface Chemistry Question 3.
Which one of the following is alyophilic colloid?
(a) Milk
(b) Gum
(c) Fog
(d) Blood

Answer

Answer: (b) Gum


Class 12 Chemistry Chapter 5 MCQ Question 4.
Which of the following is not correct for enzyme catalysis?
(a) The enzyme activity is maximum at optimum pH which is between 5-7
(b) Each enzyme is specific for a given reaction
(c) The favourable temperature range of enzyme activity is between 25-37°C
(d) The enzymatic activity is increased in presence of certain substances.called co-enzymes

Answer

Answer: (c) The favourable temperature range of enzyme activity is between 25-37°C


MCQ On Surface Chemistry Class 12 Pdf Question 5.
Presence of traces of arsenious oxide (As2O3) in the reacting gases SO2 and O3 in presence of plantinised asbestos in contact process acts as
(a) catalytic promoter
(b) catalytic poison
(c) dehydrating agent
(d) drying agent

Answer

Answer: (b) catalytic poison


Ans. (b)
MCQ Of Surface Chemistry Class 12 Question 6.
Shape selective catalysis is a reaction catalysed by
(a) zeolite
(b) enzymes
(c) platinum
(d) Ziegler-Natta catalyst

Answer

Answer: (a) zeolite


Surface Chemistry MCQ Questions Question 7.
Which of the following types of metals make the most efficient catalyst?
(a) Alkali metals
(b) Transition metals
(c) Inner transition metals
(d) Alkaline earth metals

Answer

Answer: (b) Transition metals


Surface Chemistry MCQ With Answers Pdf Question 8.
The oxide of nitrogen which acts as a catalyst in lead chamber process is
(a) NO
(b) NO2
(c) N2O4
(d) H2O5

Answer

Answer: (a) NO


Surface Chemistry MCQ Pdf Download Question 9.
The activity of an enzyme becomes ineffective
(a) at low temperature
(b) at atmospheric pressure
(c) at high temperature
(d) in aqueous medium

Answer

Answer: (c) at high temperature


Surface Chemistry Class 12 Objective Questions Question 10.
Which of the following can adsorb larger volume of hydrogen gas?
(a) Finely divided platinum
(b) Colloidal solution of palladium
(c) Small pieces of palladium
(d) A single metal surface of platinum

Answer

Answer: (b) Colloidal solution of palladium


MCQ Questions On Surface Chemistry Question 11.
Which of the following gases present in a polluted area will be adsorbed most easily on the charcoal gas mask?
(a) H2
(b) O3
(c) N2
(d) SO2

Answer

Answer: (d) SO2


Chapter 5 Chemistry Class 12 MCQs Question 12.
Which kind of catalysis can be explained on the basis of adsorption theory ?
(a) Homogeneous catalysis
(b) Heterogeneous catalysis
(c) Negative catalysis
(d) Auto catalysis

Answer

Answer: (b) Heterogeneous catalysis


Surface Chemistry MCQ Class 12 Question 13.
A colloidal system is which liquid is dispersed phase and solid is dispersion medium is classified as
(a) gel
(b) sol
(c) emulsion
(d) aerosol

Answer

Answer: (a) gel


Class 12 Surface Chemistry MCQ Question 14.
Which of the following will not form a colloidal system?
(a) Solid-gas
(b) Liquid-gas
(c) Gas-gas
(d) Gas-liquid

Answer

Answer: (c) Gas-gas


Surface Chemistry Class 12 MCQ Questions Question 15.
Fog in an example of colloidal system of
(a) liquid in gas
(b) gas in liquid
(c) solid in gas
(d) gas in solid

Answer

Answer: (a) liquid in gas


Question 16.
Substances which behave as normal electrolytes solution at low concentration and exhibit colloids properties at higher concentration are called
(a) lyophilic colloids
(b) lyophobic colloids
(c) macromolecular colloids
(d) associated colloids

Answer

Answer: (d) associated colloids


Question 17.
Which of the following acts as the best coagulating agent for ferric hydroxide sol?
(a) Potassium ferrocyanide
(b) Potassium chloride
(c) Potassium oxalate
(d) Aluminium chloride

Answer

Answer: (a) Potassium ferrocyanide


Question 18.
The formation of micelles takes place only above
(a) critical temperature
(b) Kraft temperature
(c) inversion temperature
(d) absolute temperature

Answer

Answer: (b) Kraft temperature


Question 19.
The size of colloidal particles ranges between
(a) 10-7 – 10-8 cm
(b) 10-9 – 10-11 cm
(c) 10-4 – 10-7 cm
(d) 10-2 – 10-3 cm

Answer

Answer: (c) 10-4 – 10-7 cm


Question 20.
At CMC (critical micelle concentration) the surface molecules
(a) dissociate
(b) associate
(c) become bigger in size due to adsorption
(d) become smaller in size due to decomposition

Answer

Answer: (b) associate


Question 21.
Which of the following is not a method for coagulation of lyophobic sols?
(a) By electrophoresis
(b) By mixing oppositely charged sols
(c) By adding electrolyte
(d) By adding a protective colloid

Answer

Answer: (d) By adding a protective colloid


Question 22.
Why is alum added to water containing suspended impurities?
(a) To make acolloidal solution
(b) To coagulate the suspended impurities
(c) To remove impurities of calcium and magnesium
(d) To protect the colloidal solution from gening precipitated

Answer

Answer: (b) To coagulate the suspended impurities


Question 23.
Movement of dispersion medium under the influence of electric field is known as
(a) electrodialysis
(b) electrophoresis
(c) electroosmosis
(d) cataphoresis

Answer

Answer: (c) electroosmosis


Question 24.
Which of the following is not a method of removing impurities from a colloidal sol?
(a) Electrodialysis
(b) Ultrafiltration
(c) Ultra centrifugation
(d) Distillation

Answer

Answer: (d) Distillation


Question 25.
The substances which behave as colloidal solutions at higher concentration are called
(a) associated colloids
(b) multimolecular colloids
(c) macromolecular colloids
(d) protective colloids

Answer

Answer: (a) associated colloids


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Surface Chemistry CBSE Class 12 Chemistry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.