Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 4 Human Development with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Human Development Class 12 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Human Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Development means
(A) Qualitative change
(B) Negative change
(C) Increase in quality
(D) Simple change.

Answer

Answer: (A) Qualitative change


Question 2.
Which criterion was used in the early period to measure development?
(A) Industrial growth
(B) Agricultural growth
(C) Economic growth
(D) Population growth

Answer

Answer: (C) Economic growth


Question 3.
Which is not a part of the Human development of people?
(A) Opportunities
(B) Freedom
(C) Health
(D) Number of people

Answer

Answer: (D) Number of people


Question 4.
When was the Human development index created?
(A) 1980
(B) 1985
(C) 1990
(D) 1955

Answer

Answer: (C) 1990


Question 5.
Which is not a key area of human development?
(A) Access to Resources
(B) Good health
(C) Education
(D) Industrial development

Answer

Answer: (D) Industrial development


Question 6.
Which is not a hindrance to Equity?
(A) Gender
(B) Race
(C) Caste
(D) Freedom

Answer

Answer: (D) Freedom


Question 7.
How many countries have a high level of human development?
(A) 37
(B) 47
(C) 47
(D) 67

Answer

Answer: (C) 47


Question 8.
How many countries have a low level of human development?
(A) 12
(B) 22
(C) 72
(D) 42

Answer

Answer: (C) 72


Question 9.
What is the score of the high development index?
(A) Above 0.6
(B) Above 0.7
(C) Above 0.8
(D) Above 0.9

Answer

Answer: (C) Above 0.8


Question 10.
Where does India rank in the world Human Development Index?
(A) 107
(B) 117
(C) 136
(D) 137

Answer

Answer: (C) 136


Question 11.
Which country ranks first in the world in Human Development Index?
(A) Canada
(B) Norway
(C) Iceland
(D) Australia

Answer

Answer: (B) Norway


Question 12.
Which one of the following best describes development?
(A) An increase in size
(B) A constant in size
(C) A positive change in quality
(D) A simple change in the quality.

Answer

Answer: (C) A positive change in quality


Question 13.
Which one of the following scholars introduced the concept of Human Development?
(A) Prof. Amartya Sen
(B) Ellen C. Sein pie
(C) Dr. Mahabub-Ul-Haq
(D) Ratzel.

Answer

Answer: (C) Dr. Mahabub-Ul-Haq


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 4 Human Development with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Geography Human Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.