Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Population Composition with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Population Composition Class 12 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Population Composition Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which attribute does not distinguish people?
(A) Age
(B) Sex
(C) Occupation
(D) Industries

Answer

Answer: (D) Industries


Question 2.
The average world sex ratio is:
(A) 970
(B) 980
(C) 990
(D) 995

Answer

Answer: (C) 990


Question 3.
The lowest sex ratio is found in:
(A) Egypt
(B) Qatar
(C) Kuwait
(D) Iran

Answer

Answer: (B) Qatar


Question 4.
Favourable sex ratio is found in how many countries.
(A) 109
(B) 119
(C) 129
(D) 139

Answer

Answer: (D) 139


Question 5.
In how many countries, unfavourable sex ratio is found?
(A) 52
(B) 62
(C) 72
(D) 82

Answer

Answer: (C) 72


Question 6.
In European countries, a deficit of males is due to:
(A) Low Birth Rate
(B) High Death Rate
(C) Better status of women
(D) Better status of men

Answer

Answer: (C) Better status of women


Question 7.
In which continent, low sex ratio is found:
(A) Europe
(B) Asia
(C) North America
(D) Australia

Answer

Answer: (B) Asia


Question 8.
The aging population has aged more than:
(A) 40 years
(B) 45 years
(C) 50 years
(D) 60 years

Answer

Answer: (D) 60 years


Question 9.
Expanding population Pyranrd Shows.
(A) Wide Base
(B) Narrow Base
(C) Developed economy
(D) Uniform width.

Answer

Answer: (A) Wide Base


Question 10.
Which type of age-sex pyramid is of Australia?
(A) Expanding
(B) Constant
(C) Declining
(D) Negative

Answer

Answer: (B) Constant


Question 11.
Which one of the following has caused the sex ratio of the United Arab Emirates to be low.
(A) Selective migration of working population
(B) High birth rate of males
(C) Low birth rate of females
(D) High out-migration of females.

Answer

Answer: (D) High out-migration of females.


Question 12.
Which one of the following figures represents the working-age group of the population?
(A) 15 to 65 years
(B) 15 to 66 years
(C) 15 to 64 years
(D) 15 to 59 years.

Answer

Answer: (D) 15 to 59 years.


Question 13.
Which one of the following countries has the highest sex ratio in the world?
(A) Latvia
(B) Japan
(C) the United Arab Emirates
(D) France.

Answer

Answer: (A) Latvia


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Population Composition with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Geography Population Composition MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.