Check the below NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Secondary Activities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Secondary Activities Class 12 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Secondary Activities Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following statements is wrong?
(A) Cheap water transport has facilitated the jute mill industry along with the Hugh.
(B) Sugar, cotton, textiles, and vegetable oils are footloose industries.
(C) The development of hydroelectricity and petroleum reduced, to a great extent, the importance of coal energy as a locational factor for the industry.
(D) Port towns in India have attracted industries.

Answer

Answer: (B) Sugar, cotton, textiles, and vegetable oils are footloose industries.


Question 2.
In which one of the following types of economy are the factors of production owned individually?
(A) Capitalist
(B) Mixed
(C) Socialist
(D) None

Answer

Answer: (A) Capitalist


Question 3.
Which one of the following types of industries produces raw materials for other industries?
(A) Cottage Industries
(B) Small-scale Industries
(C) Basic Industries
(D) Footloose Industries.

Answer

Answer: (C) Basic Industries.


Question 4.
Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Automobile industry Los Angeles
(B) Shipbuilding Industry Lusaka
(C) Aircraft Industry Florence
(D) Iron and Steel industry Pittsburg

Answer

Answer: (D) Iron and Steel Industry Pittsburg


Question 5.
Which activities transform raw materials into valuable products?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Quarternary

Answer

Answer: (B) Secondary


Question 6.
Which industry has a global market?
(A) Arms
(B) Aluminium
(C) Oilseeds
(D) Cottage

Answer

Answer: (A) Arms


Question 7.
Which industry is located near raw materials?
(A) Dairy
(B) Cotton textiles
(C) Handicrafts
(D) Aircraft

Answer

Answer: (A) Dairy


Question 8.
Aluminium Industry is located near the source of:
(A) Market
(B) Raw material
(C) Skilled labour
(D) Energy

Answer

Answer: (D) Energy


Question 9.
TISCO is an industry of which sector:
(A) Public
(B) Private
(C) Joint
(D) Multinational

Answer

Answer: (B) Private


Question 10.
Ruhr is an industrial region of:
(A) England
(B) Germany
(C) France
(D) USA

Answer

Answer: (B) Germany


Question 11.
Where is Silicon Valley located?
(A) Near New York
(B) Near Montreal
(C) Near San Francisco
(D) Near Boston

Answer

Answer: (C) Near San Francisco


Question 12.
Which center is known as Rust Bowl of USA?
(A) Pittsburg
(B) Chicago
(C) Gary
(D) Buffalo

Answer

Answer: (A) Pittsburg


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 6 Secondary Activities with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 12 Geography Secondary Activities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.