Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Democracy in the Contemporary World Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
“Workers of my homeland! I have faith in Chile and its future…… It will be a moral lesson to castigate felony, cowardice, and treason.” Who said this?
(a) General Augusto Pinochet
(b) General Alberto Bachelet
(c) Salvador Allende
(d) Michelle Bachelet

Answer

Answer: (c) Salvador Allende


Question 2.
Who led the military coup in Chile in 1973?
(a) General Alberto Bachelet
(b) Michelle Bachelet
(c) General Augusto Pinochet
(d) Salvador Allende

Answer

Answer: (c) General Augusto Pinochet


Question 3.
Who was elected as President of Chile in Jan. 2006?
(a) Michelle Bachelet
(b) General Bachelet
(c) General Pinochet
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Michelle Bachelet


Question 4.
The workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike on
(a) 14 Aug 1980
(b) 15 Aug 1980
(c) 14 Sept 1980
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) 14 Aug 1980


Question 5.
The three governments of Allende’s Chile, Walesa’s Poland and Michelle’s Chile had a
(a) Democratic form of government
(b) Martial law
(c) Communist form of government
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Democratic form of government


Question 6.
What is meant by Universal Adult Franchise?
(a) Right to vote to property owners
(b) Right to vote to women
(c) Right to vote to all adults
(d) Right to vote to blacks

Answer

Answer: (c) Right to vote to all adults


Question 7.
After Independence, who became the first Prime Minister and then the President ofGhana?
(a) Patrice Lumamba
(b) Jomo Kenyatta
(c) Sam Nujoma
(d) Kwame Nkrumah

Answer

Answer: (b) Jomo Kenyatta


Question 8.
Which award has been won by Suu Kyi?
(a) Literary Award
(b) Oscar Award
(c) Nobel Peace Prize
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Nobel Peace Prize


Question 9.
Name the body of the U.N. which acts like a Parliament.
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) International Court of Justice
(d) Social and Economic Council

Answer

Answer: (a) General Assembly


Question 10.
Name the five permanent members of the Security Council.
(a) US, Germany, France, China, Italy
(b) US, Britain, Germany, Italy, France
(c) US, France, Switzerland, China, Russia
(d) US, France, Britain, Russia, China

Answer

Answer: (d) US, France, Britain, Russia, China


Question 11.
The President of the World Bank has always been from
(a) U.K.
(b) U.S.A.
(c) France
(d) Russia

Answer

Answer: (b) U.S.A.


Question 12.
What is the territory under the immediate political control of another state called?
(a) Communist state
(b) Colony
(c) Democratic state
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Colony


Question 13.
Which one of the following situations is democratic?
(a) General Pinochet, an Army General of Chile, led a coup and became the President of the country.
(b) In China, always the Communist Party only wins in elections and forms the government.
(c) The government led by Jaruzelski in Poland, imposed martial law and imprisoned thousands of Solidarity members who took part in strike.
(d) The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most extensive rights to its citizns.

Answer

Answer: (d) The African National Congress of South Africa drew up a constitution which gave most extensive rights to its citizns.


Question 14.
How many member states are there in the International Monetary Fund?
(a) 173
(b) 192
(c) 200
(d) 190

Answer

Answer: (a) 173


Question 15.
Which country supported and controlled the autocratic government in Poland?
(a) USA
(b) China
(c) Russia
(d) UK

Answer

Answer: (c) Russia


Question 16.
Who among the following in UN has always been a citizen of the US?
(a) Treasury Secretary
(b) President of the World Bank
(c) Finance Secretary
(d) Secretary General

Answer

Answer: (b) President of the World Bank


Question 17.
Which of the following does not lead to the spread of democracy?
(a) Struggle by people
(b) Invasion by foreign country
(c) End of colonialism
(d) People’s desire for freedom

Answer

Answer: (b) Invasion by foreign country


Question 18.
Why was International Monetary Fund established?
(a) To maintain peace and security among the countries
(b) Lends money to governments of member nations when in need
(c) To implement and formulate trade agreements
(d) To take decision regarding misery and poverty of western countries

Answer

Answer: (b) Lends money to governments of member nations when in need


Question 19.
First Prime Minister of Ghanawas :
(a) Augusto Pinochet
(b) Nkrumah
(c) General Bachelet
(d) Allende

Answer

Answer: (b) Nkrumah


Question 20.
How many members’ countries are there in Security Council of UN?
(a) 25
(b) 20
(c) 15
(d) 10

Answer

Answer: (c) 15


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Democracy in the Contemporary World CBSE Class 9 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.