Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Working of Institutions Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Working of Institutions Class 9 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
Who exercises all governmental powers?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) Chief Election Commission

Answer

Answer: (b) Prime Minister


Question 2.
The Second Backward Classes Commission was appointed by the government of India in
(a) 1979
(b) 1981
(c) 1985
(d) 1999

Answer

Answer: (a) 1979


Question 3.
Which one of the following statement about the President is wrong?
(a) He is the head of the state.
(b) He is the highest formal authority in the country.
(c) He exercises only nominal powers.
(d) He is elected directly by the people.

Answer

Answer: (d) He is elected directly by the people.


Question 4.
The strength of the Council of Ministers ranges from
(a) 60 to 80
(b) 60 to 100
(c) 70 to 85
(d) 80 to 100

Answer

Answer: (a) 60 to 80


Question 5.
Once the Lok Sabha passes the budget of the government or any other money related law, the Rajya Sabha cannot rejected it. The Rajya Sabha can only delay it by
(a) 14 days
(b) 15 days
(c) 16 days
(d) 17 days

Answer

Answer: (a) 14 days


Question 6.
When was the Second Backward Class Commission appointed?
(a) 1989
(b) 1979
(c) 1999
(d) 2001

Answer

Answer: (b) 1979


Question 7.
What do the Civil Servants do?
(a) They take important policy decisions
(b) They implement the ministers’ decisions
(c) They settle the disputes
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) They implement the ministers’ decisions


Question 8.
What is ‘Parliament’?
(a) Assembly of elected representatives at the national level
(b) A body consisting of appointed ministers
(c) Body comprising judges
(d) Assembly of only appointed members

Answer

Answer: (a) Assembly of elected representatives at the national level


Question 9.
Apart from Lok Sabha and Rajya Sabha, who else constitutes the Parliament?
(a) Prime Minister
(b) Chief Minister
(c) Governor
(d) President

Answer

Answer: (d) President


Question 10.
For how long can the Rajya Sabha delay a Money Bill?
(a) 15 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 14 days

Answer

Answer: (d) 14 days


Question 11.
Who appoints the judges of the Supreme Court and High Courts?
(a) President, according to his own wishes
(b) President, on the advice of the PM
(c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India


Question 12.
Two features of Indian judicial system are:
(a) Independent Judiciary
(b) Integrated Judiciary
(c) Dependent Judiciary
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 13.
Which of the following institutions can make changes to the existing law of the country?
(a) The Supreme Court
(b) The President
(c) The Prime Minister
(d) The Parliament

Answer

Answer: (d) The Parliament


Question 14.
Which body acts as the guardian of Fundamental Rights?
(a) District Courts
(b) Supreme Court
(c) Election Commission
(d) Legislature

Answer

Answer: (b) Supreme Court


Question 15.
Why does the political executive have more powers than the permanent executive?
(a) Because hardly any expertise is required in taking policy decisions
(b) Because political executive consists of the direct representatives of the people
(c) Political leaders are more educated
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Because political executive consists of the direct representatives of the people


Question 16.
Whom does the President appoint as the Prime Minister?
(a) Anyone he likes
(b) Leader of the majority party
(c) MP who has secured the largest number of votes
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Leader of the majority party


Question 17.
What is the government formed by an alliance of two or more political parties called?
(a) Cooperation government
(b) Coalition government
(c) Consensus government
(d) Cooperative government

Answer

Answer: (b) Coalition government


Question 18.
Which of these options is/are correct regarding the powers of the Prime Minister?
(a) He chairs the Cabinet meetings
(b) He distributes work to the different departments
(c) He can dismiss ministers
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 19.
Which of the following statements is not true?
(a) The Judiciary safeguards the laws
(b) The Legislature implements the laws
(c) The political executives are more powerful than the permanent executives
(d) The permanent executives comprises the civil servants

Answer

Answer: (b) The Legislature implements the laws


Question 20.
The president of India is elected by
(a) Direct Election by citizens … 18 years of age
(b) Indirect Election by the Electoral College
(c) The Prime Minister and the Council of Ministers
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Indirect Election by the Electoral College


Question 21.
The judges of Supreme Court are appointed by
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice
(d) Law Minister

Answer

Answer: (a) President


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Working of Institutions CBSE Class 9 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.