Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What is Democracy? Why Democracy? Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option:

Question 1.
The word ‘Democracy’ comes from the Greek word –
(a) Democracia
(b) Demokratia
(c) Demos
(d) Kratia

Answer

Answer: (b) Demokratia


Question 2.
The head of the government in Nepal is the:
(a) President
(b) Prime Minister
(c) King
(d) Vice President

Answer

Answer: (a) President


Question 3.
In which case was the real power with external powers and not with the locally elected representatives?
(a) India in Sri Lanka
(b) US in Iraq
(c) USSR in Communist Poland
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 4.
How many members are elected to the National People’s Congress from all over China?
(a) 3050
(b) 3000
(c) 4000
(d) 2000

Answer

Answer: (b) 3000


Question 5.
Which party always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?
(a) Revolutionary Party
(b) Mexican Revolutionary Party
(c) Institutional Revolutionary Party
(d) Institutional Party

Answer

Answer: (c) Institutional Revolutionary Party


Question 6.
When did Zimbabwe attain independence and from whom?
(a) 1970, from Black minority rule
(b) 1880, from White minority rule
(c) 1980, from Americans
(d) 1980, from White minority rule

Answer

Answer: (d) 1980, from White minority rule


Question 7.
which of these features is/are necessary to provide the basic rights to the citizens?
(a) Citizens should be free to think
(b) should be free to form associations
(c) Should be free to raise protest
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 8.
What is Constitutional Law?
(a) Provisions given in the Constitution
(b) Law to make Constitution
(c) Law to set up Constituent Assembly
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Provisions given in the Constitution


Question 9.
Some of the drawbacks of democracy is
(a) Instability and delays
(b) corruption and hypocrisy
(c) Politicians fighting among themselves
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above


Question 10.
In which period did China face one of the worst famines that have occurred in the world?
(a) 1932-36
(b) 1958-61
(c) 2001-2002
(d) 2004-2007

Answer

Answer: (b) 1958-61


Question 11.
Democracy improves the quality of decision-making because
(a) Decisions are taken by educated people
(b) Decisions are taken by consultation and discussion
(c) Decisions are taken over a long period of time
(d) All decisions are approved by judiciary

Answer

Answer: (b) Decisions are taken by consultation and discussion


Question 12.
The most common form that democracy takes in our time is that of
(a) Limited democracy
(b) representative democracy
(c) Maximum democracy
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) representative democracy


Question 13.
Which of these is an example of perfect democracy?
(a) USA
(b) UK
(c) India
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above


Read the Cartoon (From the NCERT Textbook)

Question 1.
Look at the Cartoon (From the NCERT textbook on page 25) given below:
MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy Why Democracy with Answers 1
This cartoon was drawn when elections were held in Iraq with the presence of US and other foreign powers. What do you think this cartoon is saying? Why is ‘democracy’ written the way it is?

Answer

Answer:
The cartoon is saying that democracy is being set up in Iraq with the help of the US and other foreign powers.

Democracy is being ridiculed in this cartoon. The way the word is written shows that it is not a true democracy because the real power is with some external powers and not with locally elected representatives. This cannot be called people’s rule.


Question 2.
Look at the cartoon (From the NCERT textbook on page 27) given below:
MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy Why Democracy with Answers 2
This cartoon was drawn in the context of Latin America. Do you think it applies to the Pakistani situation as well? Think of other countries where this would apply? Does this happen sometimes in our country as well?

Answer

Answer:
The cartoon suggests the scene of booth capturing at gunpoint during elections. Yes, it applies to the Pakistani situation as well. Here, General Pervez Musharraf established army rule and controlled the elected representatives.

This could be applied in countries like China, Iraq, etc. Booth capturing remained an important feature of the Indian elections sometimes ago. But nowadays this rarely happens.


Question 3.
Look at the cartoon (From the NCERT Textbook on page 28) given below:
MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy Why Democracy with Answers 3
This cartoon was titled ‘Building Democracy’ and was first published in a Latin American publication. What do moneybags signify here? Could this cartoon be applied to India?

Answer

Answer:
This cartoon suggests that elections cannot be held without money. Different political parties spend a lot of money during election period to win the election. The government also spend money profusely to conduct free and fair election.

Moneybags signify here that money is the real strength in democracy. Without it, it is difficult for a political party to exist or win in the election.

This cartoon can could be applied to India also. Whenever there is an election in the country, money is spent recklessly inspite of EC’s warnings.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding What is Democracy? Why Democracy? CBSE Class 9 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.