RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS

Other Exercises

Mark the correct alternative in each of the following:
Question 1.
The sides of a triangle are 16 cm, 30 cm, 34 cm. Its area is
(a) 225 cm²
(b) 225\(\sqrt { 3 } \) cm²
(c) 225\(\sqrt { 2 } \) cm²
(d) 240 cm²
Solution:
Sides of triangle and 16 cm, 30 cm, 34 cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q1.1

Question 2.
The base of an isosceles right triangle is 30 cm. Its area is
(a) 225 cm²
(b) 225\(\sqrt { 3 } \) cm²
(c) 225\(\sqrt { 2 } \) cm²
(d) 450 cm²
Solution:
Base of isosceles triangle ∆ABC = 30cm
Let each of equal sides = x
Then AB = AC = x
Now in right ∆ABC,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q2.1

Question 3.
The sides of a triangle are 7cm, 9cm and 14cm. Its area is
(a) 12\(\sqrt { 5 } \) cm²
(b) 12\(\sqrt { 3 } \) cm²
(c) 24 \(\sqrt { 5 } \) cm²
(d) 63 cm²
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q3.1

Question 4.
The sides of a triangular field are 325 m, 300 m and 125 m. Its area is
(a) 18750 m²
(b) 37500 m²
(c) 97500 m²
(d) 48750 m²
Solution:
Sides of a triangular field are 325m, 300m, 125m
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q4.1

Question 5.
The sides of a triangle are 50 cm, 78 cm and 112 cm. The smallest altitude is
(a) 20 cm
(b) 30 cm
(c) 40 cm
(d) 50 cm
Solution:
The sides of a triangle are 50 cm, 78 cm, 112cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q5.1

Question 6.
The sides of a triangle are 11m, 60m and 61m. Altitude to the smallest side is
(a) 11m
(b) 66 m
(c) 50 m
(d) 60 m
Solution:
Sides of a triangle are 11m, 60m and 61m
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q6.1

Question 7.
The sides of a triangle are 11 cm, 15 cm and 16 cm. The altitude to the largest side is
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q7.1
Solution:
Sides of a triangle are 11 cm, 15 cm, 16 cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q7.2

Question 8.
The base and hypotenuse of a right triangle are respectively 5cm and 13cm long. Its area is
(a) 25 cm²
(b) 28 cm²
(c) 30 cm²
(d) 40 cm²
Solution:
In a right triangle base = 5 cm
base hypotenuse = 13 cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q8.1

Question 9.
The length of each side of an equilateral triangle of area 4 \(\sqrt { 3 } \) cm², is
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q9.1
Solution:
Area of an equilateral triangle = 4\(\sqrt { 3 } \) cm²
Let each side be = a
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q9.2

Question 10.
If the area of an isosceles right triangle is 8cm, what is the perimeter of the triangle.
(a) 8 + \(\sqrt { 2 } \) cm²
(b) 8 + 4\(\sqrt { 2 } \) cm²
(c) 4 + 8\(\sqrt { 2 } \) cm²
(b) 12\(\sqrt { 2 } \) cm²
Solution:
Let base = x
ABC an isosceles right triangle, which has 2 sides same
⇒ Height = x
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q10.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q10.2

Question 11.
The length of the sides of ∆ABC are consecutive integers. If ∆ABC has the same perimeter as an equilateral triangle with a side of length 9cm, what is the length of the shortest side of ∆ABC?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 10
Solution:
Side of an equilateral triangle = 9 cm
Its perimeter = 3 x 9 = 27 cm
Now perimeter of ∆ABC = 27 cm
and let its sides be x, x + 1, x +2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q11.1

Question 12.
In the figure, the ratio of AD to DC is 3 to 2. If the area of ∆ABC is 40cm2, what is the area of ∆BDC?
(a) 16 cm²
(b) 24 cm²
(c) 30 cm²
(d) 36 cm²
Solution:
Ratio in AD : DC = 3:2
and area ∆ABC = 40 cm²
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q12.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q12.2

Question 13.
If the length of a median of an equilateral triangle is x cm, then its area is
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q13.1
Solution:
∵ The median of an equilateral triangle is the perpendicular to the base also,
∴ Let side of the triangle = a
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q13.2

Question 14.
If every side of a triangle is doubled, then increase in the area of the triangle is
(a) 100\(\sqrt { 2 } \) %
(b) 200%
(c) 300%
(d) 400%
Solution:
Let the sides of the original triangle be a, b, c
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q14.1

Question 15.
A square and an equilateral triangle have equal perimeters. If the diagonal of the square is 1272 cm, then area of the triangle is
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q15.1
Solution:
A square and an equilateral triangle have equal perimeter
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS Q15.2

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQS are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

Leave a Reply