MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Students can also read Online Education MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture Questions with Answers hope will definitely help for your board exams. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-10-social-science-with-answers/

Online Education for Agriculture Class 10 MCQs Questions with Answers

Agriculture Class 10 MCQ Question 1.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Muskmelon grows in ………
(a) Rabi season
(b) Kharif season
(c) Zaid season
(d) They are grown in both Zaid and Rabi seasons.
Answer:
(c) Zaid season

Explanation: Muskmelon is grown in the Zaid Season. Zaid season comes between Kharif and Rabi season.

Agriculture MCQ Class 10 Question 2.
Which of the following pulses do not help in restoring soil fertility?
(a) Moong
(b) Gram
(c) Peas
(d) Arhar
Answer:
(d) Arhar

Explanation: Pulses need less moisture and survive even in dry conditions. All leguminous crops or pulses except arhar help in restoring soil fertility by fixing nitrogen from the air. Therefore, these are mostly grown in rotation with other crops.

Class 10 Agriculture MCQ Question 3.
Coffee cultivation was first introduced in:
(a) Himalayas
(b) Aravalli Hills
(c) Garo Hills
(d) Baba Budan Hill
Answer:

MCQ Of Agriculture Class 10 Question 4.
What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?
(a) 21%
(b) 12%
(c) 2%
(d) 40%
Answer:
(b) 12%

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

MCQ On Agriculture Class 10 Question 5.
Which one of the following is not true for pulses?
(a) Pulses are grown in both Kharif and Rabi Seasons.
(b) Pulses require intensive and excessive irrigation facilities
(c) They are grown in rotation to replenish fertility of the soil.
(d) Pulses are leguminous crops.
Answer:
(b) Pulses require intensive and excessive irrigation facilities

Explanation: Pulses need less moisture and survive even in dry conditions.

Class 10 Geography Chapter 4 MCQ With Answers Question 6.
If rice is a commercial crop in Haryana and Punjab, in which state is it a subsistence crop?
(a) Odisha
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Rajasthan
Answer:
(a) Odisha

Class 10 Geography Chapter 4 MCQ Question 7.
From which of the following countries was the Arabica variety of coffee initially brought to India?
(a) Yemen
(b) Nepal
(c) Britain
(d) China
Answer:
(a) Yemen

MCQ Agriculture Class 10 Question 8.
Which of the following is an equatorial crop but is also grown as a subtropical and tropical crop?
(a) Jute
(b) Wheat
(c) Rubber
(d) Cotton
Answer:
(c) Rubber

Class 10 Geography Agriculture MCQ Question 9.
The state of is a major producer of Jute.
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) West Bengal
Answer:
(d) West Bengal

Ch 4 Geo Class 10 MCQ Question 10.
Ragi has high nutritional value and is rich in
(a) Iron, calcium
(b) Magnesium
(c) Phosphate
(d) Vitamin C
Answer:

Class 10 Geography Agriculture MCQ Question 11.
Why is there enormous pressure on agricultural land in India? Choose the correct option:
(a) Landholding size is very small.
(b) High density of population.
(c) Small scale farmers do not have the technology to have a lot of produce.
(d) Farmers of less land holdings are not able to afford the right techniques of farming.
Answer:

MCQs On Agriculture Class 10 Question 12.
Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Intensive Subsistence Farming- Labour intensive and Machine based; Primitive Farming-
(a) Machine based
(b) Traditional methods based
(c) Labour intensive
(d) Modern
Answer:
(b) Traditional methods based

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

MCQs Of Agriculture Class 10 Question 13.
Which group of crops can be classified under the classification of millets?
(a) Maize and Wheat
(b) Sesamum and Groundnut
(c) Urad and Arhar
(d) Bajra and Ragi
Answer:
(d) Bajra and Ragi

Geography Class 10 Chapter 4 MCQ Question 14.
Match the items of Column A with that of Column B.

Column A (Fruits) Column B (Significant Areas of Growth)
(A) Guava (I) Jammu and Kashmir
(B) Orange (II) Kerala
(C) Apple (III) Uttar Pradesh
(D) Banana (IV) Maharashtra (Nagpur)

Answer:
(a) (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III)
(b) (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I)
(c) (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II)
(d) (A) -(I), (B) – (III), (C) -(II), (D) -(I)

Class 10 Geo Ch 4 MCQ Question 15.
Which type of farming has the use of higher doses of modern inputs, e.g. high yielding variety (HYV) seeds, chemical fertilisers, insecticides and pesticides?
(a) Primitive subsistence
(b) Plantation farming
(c) Small Farming or Zero Based Farming
(d) Commercial Farming
Answer:
(d) Commercial Farming

Agriculture Class 10 MCQs Question 16.
Read the table and fill in the blank by choosing the most appropriate option:
Agriculture Class 10 MCQs
(a) (A) More than 500 cm, (B) Below 20 degrees
(b) (A) More than 100 cm, (B) Above 40 degrees
(c) (A) More than 200 cm, (B) Above 25 degrees
(d) (A) less than 100 cm, (B) Above 20 degrees
Answer:
(c) (A) More than 200 cm, (B) Above 25 degrees Explanation: Rubber requires a moist and humid climate with rainfall of more than 200 cm and a temperature above 25°C.

Rice is a kharif crop which requires high temperature, (above 25°C) and high humidity with annual rainfall above 100 cm. In areas of less rainfall, it grows with the help of irrigation.

Question 17.
Which of the following is a rabi crop?
(a) Rice
(b) Gram
(c) Millets
(d) Cotton
Answer:
(b) Gram

Explanation: Rice, millets and cotton are kharif crops grown with the onset of monsoon in parts of the country and harvested in September- October.

Related Theory
Rabi crops are sown in winter from October to December and harvested in summer from April to June. Some of the important rabi crops are wheat, barley, peas, gram and mustard while in between the rabi and the kharif season, a short season is known as the Zaid season. Crops grown in this short season are watermelon, muskmelon, cucumber, vegetables and fodder crops.

Question 18.
Which of the following is an age-old economic activity in our country?
(a) Mining
(b) Agriculture
(c) Sericulture
(d) All of these
Answer:
(b)Agriculture

Explanation: India is an agriculturally important country. Two-third of its population is engaged in agricultural activities.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 19.
Which of the following price is announced by the government in support of a crop?
(a) Minimum Subsidised Prices
(b) Maximum Support Prices
(c) Minimum Support Prices
(d) Maximum Subsidised Prices
Answer:
(c) Minimum Support Prices

Question 20.
Given below are some geographical conditions required for the growth of tea crops in India except one. Find it out:
(a) Tea is a labour intensive industry
(b) It requires warm and moist frost-free climate all through the year
(c) It grows well in tropical and sub-tropical climates
(d) It is a beverage crop introduced by the British in India.
Answer:
(d) It is a beverage crop introduced by the British in India.

Explanation: Tea is plantation agriculture and was introduced by the British in India.

Related Theory
India is the leading producer as well as exporter of tea in the world. Major tea-producing states are Assam, I/Vest Bengal, Tamil Nadu and Kerala.

Question 21.
Which of the following is a leguminous crop?
(a) Pulses
(b) Jowar
(c) Millets
(d) Sesamum
Answer:
(a) Pulses

Explanation: India is the largest producer as well as the consumer of pulses in the world.

Related Theory
Pulses are the major source of protein in a vegetarian diet. Major pulses grown in India are tur (arhar), urad, moong, masur, peas, and gram.

Question 22.
The ‘slash and burn’ agriculture is known as ‘Milpa’ in which country?
(a) Indonesia
(b) Vietnam
(c) Brazil
(d) Mexico
Answer:

Question 23.
Barley, peas, gram, wheat, and mustard are grown in which cropping season?
(a) Kharif season
(b) Rabi season
(c) Zaid season
(d) All of these
Answer:
(b) Rabi season

Question 24.
Being leguminous crops, pulses help in restoring soil fertility by fixing nitrogen from the air except:
(a) Urad
(b) Arhar
(c) Moong
(d) Masur
Answer:
(b) Arhar

Explanation: Arhar is also known as tur.

Question 25.
Which of the following right leads to the division of land among upcoming generations in India?
(a) The right to property
(b) The right of inheritance
(c) The right of successor
(d) None of these
Answer:
(b) The right of inheritance

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 26.
Arrange the following in the correct sequence:
(i) Sugar
(ii) Transport
(iii) Grocery Item
(iv) Sugarcane
Options:
(a) (i)—(iv)—(iii)—(ii)
(b) (iii)—(iv)—(i)—(iO
(c) (iv)—(i)—(ii)—(iii)
(d) (iii)—(iv)—00—0)

Identify the following on basis of the hints given.

Question 27.
Identify the following product:
(1) The Arabica variety initially brought from Yemen is produced in the country.
(2) Its cultivation was introduced on the Baba Budan Hills
(3) Today it is cultivated in Nilgiri in Karnataka, Kerala and Tamil Nadu.
Answer:
Coffee

Question 28.
Identify the following crop:
(1) It requires a moist and humid climate with rainfall of more than 200 cm and temperature above 25°C.
(2) It is an important industrial raw material.
(3) It is mainly grown in Kerala, Tamil Nadu, Karnataka dnd Andaman and Nicobar islands and Garo hills of Meghalaya.
Answer:

Correct & Re-write / True-False
State whether the following statements are True or False. If false, correct the statement.

Question 29.
The Arabica variety initially brought from Saudi Arabia is produced in the country.
Correct statement is as follows:
Answer:
The Arabica variety initially brought from Yemen is produced in the country.

Question 30.
Cotton requires high temperature, 220 frost- free days and heavy rainfall for its growth.
Correct statement is as follows:
Answer:
Cotton requires high temperature, 210 frost- free days and light rainfall for its growth.

Question 31.
The ‘right of inheritance’ leading to the division of land among successive generations has rendered land-holding size economical.
Correct statement is as follows:
Answer:
The ‘right of inheritance’ leading to the division of land among successive generations has rendered Land-holding size uneconomical

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 32.
Rice a rabi crop, is grown with the withdrawal of monsoon in different parts of India.
Answer:

Question 33.
Maize is a crop which is used both as food and fodder.
Answer:
True

Question 34.
India is the third-largest producer of Rice after China and Pakistan.
Answer:
False

India is the second-largest producer of Rice after China.

Related Theory
Rice is a kharif crop that requires high temperature, (above 25 degrees C) and high humidity with annual rainfall above 100 cm. It grows in plains of North and North-eastern India.

Fill in the blanks/tables with suitable information:

Question 35.
Complete the following table with correct information for A and B:
MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Agriculture with Answers 2
Answer:
(A) 75-100 cms
(B) 21°C to 27°C

Explanation: Sugarcane grows well in a hot and humid climate with temperature of about 21-27°C.

Brazil is the largest producer of Sugarcane in the world.

Question 36.
………….. is a ‘slash and burn’ agriculture. Farmers clear a patch of land and produce cereals and other food crops to sustain their family.
Answer:
Primitive Subsistence Farming

Explanation: Primitive subsistence farming is known as Jhumming in north-eastern states like Assam. Meghalaya, Mizoram and Nagaland. Pamlou in Manipur, Dipa in Bastar district of Chhattisgarh, and in Andaman and Nicobar Islands.

Related Theory
The slash and bum agriculture is known as ‘Milpa’ in Mexico and Central America, ‘Conuco’ in Venezuela, ‘Roca’ in Brazil, ‘Masole’ in Central Africa, ‘Ladang’ in Indonesia, ‘Ray’ in Vietnam.

Question 37.
India is the …………. producer of sugarcane in the world.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 38.
Complete the following table with correct information with regard to cultivation of Rice:
MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 2 Agriculture with Answers 3
Answer:
(A) Kharif Cropping Season
(B) 16°C – 27°C.

Match the Columns

Question 39.
Match the following crops from column A with the states these are grown in from column B:

Column A (Crops) Column B (States)
(a) Tea (i) Uttar Pradesh
(b) Wheat (ii) Karnataka
(c) Coffee (iii) Punjab
(d) Sugarcane (iv) Assam

Answer:

Column A (Crops) Column B (States)
(a) Tea (iv) Assam
(b) Wheat (iii) Punjab
(c) Coffee (ii) Karnataka
(d) Sugarcane (i) Uttar Pradesh

Question 40.
Match the following terms from column A with their meanings from column B:

Column A (Terms) Column B (Meanings)
(a) Horticulture (i) Grown with the onset of monsoon
(b) Sericulture (ii) Grown in winter season
(c) Robi Crops (iii) Cultivation of fruits and vegetables
(d) Kharif Crops (iv) Production of silk

Answer:

Column A (Terms) Column B (Meanings)
(a) Horticulture (iii) Cultivation of fruits and vegetables
(b) Sericulture (iv) Production of silk
(c) Robi Crops (ii) Grown in winter season
(d) Kharif Crops (i) Grown with the onset of monsoon

Question 41.
Match the following crops given in Column A with the states they are found in Column B. Choose the correct answer from the options given below:

Column A Column B
(a) Cotton (i) Uttar Pradesh
(b) Jute (ii) Maharashtra
(c) Wheat (iii) Rajasthan
(d) Bajra (iv) West Bengal

Answer:

Assertion Reasoning questions Class 10 Geography Chapter 4

In each of the following questions, a statement of
Assertion (A) is given followed by a corresponding statement of Reason (R). Select the correct answer to codes (a), (b) (c) or (d) as given below:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Question 42.
Assertion (A): The Government of India buys wheat and rice from farmers at a fair price.
Reason (R): The public sector contributes to economic development.
Answer:
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Explanation: The government announces the minimum support price and remunerative and procurement prices for important crops to avoid the exploitation of farmers by speculators and middlemen. It buys crops from farmers at a fairer price to boost their living.

Question 43.
Assertion (A): Indian agriculture finds itself at a crossroads.
Reason (R): Though the GDP growth rate is increasing over the years, it is not generating sufficient employment opportunities in the country
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Explanation: Indian agriculture is growing but there is a deceleration in this sector. Employment opportunities are not increasing.

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 44.
Assertion (A): Stagnation in agriculture will not lead to a decline in other spheres of the economy having wider implications for society.
Reason (R): All three economic sectors are dependent on each other.
Answer:
(d) (A) is wrong but (R) is correct.

Explanation: Stagnation in agriculture will lead to a decline in other spheres of the economy having wider implications for society.

Question 45.
Assertion (A): The Government of India made concerted efforts to modernize agriculture.
Reason (R): Indian farmers are facing stagnation in production due to inferior technology.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 46.
Assertion (A): Subsidy on fertilizers is decreased leading to an increase in the cost of correct explanation of (A). production.
Reason (R): Subsidy is the discount on agricultural products.

Question 47.
Assertion (A): Under globalization, particularly after 1990, the farmers in India have been exposed to new challenges.
Reason (R): Indian products could not compete with International products due to inferior quality and expensive prices.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 48.
Assertion (A): The Bhoodan-Gramdan movement initiated by Vinoba Bhave is also known as the Bloodless Revolution.
Reason (R): Due to this revolution, drastic land reforms occurred where lands were donated to the poor landless farmers without any violence.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(Competency Based Questions (CBQs))

Question 1.
Read the given source and answer the question that follows:
In 2016 India was the second Largest producer of groundnut in the world after china. Groundnut is a kharif crop and accounts for about half of the major oilseeds produced in the country.
The second largest producer of groundnut in India is
(a) Rajasthan
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
Answer:
Rajasthan

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 2.
Read the source given below and answer the questions that follow:
A few economists think that Indian farmers have a bleak future if they continue growing foodgrains on the holdings that grow smaller and smaller as the population rises. India’s rural population is about 833 million (2011) which depends upon 250 million (approximate) hectares of agricultural land, an average of less than half a hectare per person.
Indian farmers should diversify their cropping pattern from cereals to high-value crops. This will increase incomes and reduce environmental degradation simultaneously. Answer the following MCQs by choosing the
most appropriate option:
(A) Which of the following is a high value crop?
(a) Apple
(b) Banana
(c) Jatropha
(d) Sugarcane
Answer:

(B) Which of the following is a major problem of Indian agriculture?
(a) Indian agriculture employs most people in India.
(b) Indian agriculture takes place on small farm holdings which are not lucrative.
(c) Indian agriculture is the backbone of Indian economy.
(d) Indian agriculture produces rice, pulses, wheat and sugarcane.
Answer:
(b) Indian agriculture takes place on small farm holdings which are not lucrative.

(C) How will diversification of Indian cropping pattern help?
(I) It will save the environment.
(II) It will attract investment from people.
(III) It will increase incomes.
(IV) It will replenish fertility of soil.
(V) It will supply nitrogen to the soil.
(a) (I) & (III)
(b) (IV) & (V)
(c) (II) & (IV)
(d) (I), (II) & (III)
Answer:
(d) (I), (II) & (III)
Explanation: Diversification might or might not help with the soil’s fertility.

(D) Which of the following led to reduction of size of holdings?
(a) Right to work
(b) Right to inheritance
(c) Right to produce
(d) Right to play
Answer:
(b) Right to inheritance
Explanation: Under right to inheritance, the farm gets divided among the next generation in even parts.

Question 3.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Globalisation is not a new phenomenon. It was there at the time of colonisation. In the nineteenth century when European traders came to India, at that time too, Indian spices were exported to different countries of the world and farmers of south India were encouraged to grow these crops. Till today it is one of the important items of export from India. During the British period cotton belts of India attracted the British and ultimately cotton was exported to Britain as a raw material for their textile industries. Cotton textile industry in Manchester and Liverpool flourished due to the availability of good quality cotton from India.
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Where was the Champaran movement held?
(a) Uttar Pradesh
(b) Jharkhand
(c) Bihar
(d) Chhattisgarh
Answer:
(c) Bihar
Explanation: Champaran Movement was held in 1917 in Bihar.

(B) Which of the following is true about Globalisation?
(a) Globalisation is a relatively new phenomenon.
(b) Globalisation has helped change the face of Indian agriculture.
(c) Indian spices were transported across the world because of Globalisation.
(d) Indian resources attracted British merchants for the barter system.
Answer:
(c) Indian spices were transported across the world because of Globalisation.

(C) Fill in the blank by choosing the most appropriate option:
The Manchester cotton industry received their raw materials from
(a) Indonesia
(b) Switzerland
(c) India
(d) France
Answer:
(c) India

(D) Why was the Champaran movement held?
(a) Peasants were being forced to plant saffron.
(b) Farmers of that region were forced to grow indigo on their Land. They could not grow food crops for their sustenance.
(c) Farmers were forced to grow jute.
(d) Farmers were forced to grow apples.
Answer:

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 4.
Read the source given below and answer the questions that follow:
In this type of farming, a single crop is grown on a large area. The plantation has an interface of agriculture and industry. Plantations cover large tracts of land, using capital intensive inputs, with the help of migrant labourers. All the produce is used as raw material in respective industries. In India, tea, coffee, rubber, sugarcane, banana, etc., are important plantation crops. Tea in Assam and North Bengal, coffee in Karnataka are some of the important plantation crops grown in these states. Since the production is mainly for market, a well developed network of transport and communication connecting the plantation areas, processing industries and markets plays an important role in the development of plantations.
Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following types of farming can the plantation type of agriculture be classified into?
(a) Primitive Agriculture
(b) Intensive Agriculture
(c) Commercial Agriculture
(d) Slash and Burn Agriculture
Answer:
(c) Commercial Agriculture

(B) Which of the following is not a plantation crop?
(a) Silk
(b) Sugarcane
(c) Coffee
(d) Banana
Answer:
(a) Silk
Explanation: Silk is not planted but reared from silkworms. This practice is called Sericulture.

(C) Which of the following statements supports the assertion, “The plantation has an interface of agriculture and industry”?
(a) It uses transportation facilities.
(b) Plantations cover large tracts of land.
(c) A single crop is grown on a large area.
(d) All the production is for the market.
Answer:
(d) All the production is for the market.
Explanation: All the production is for sale and not for consumption. This shows that plantation has an interface of an industry and agriculture together.

(D) Where of the following states is coffee grown the most?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Goa
(d) Karnataka
Answer:
(d) Karnataka

Question 5.
Read the source given below and answer the questions that follow:
Jowar is the third most important food crop with respect to area and production. It is a rain-fed crop mostly grown in the moist areas which hardly needs irrigation. Major Jowar producing States are Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh and Madhya Pradesh.

Bajra grows well on sandy soils and shallow black soil. Major Bajra producing States are Rajasthan, Uttar Pradesh, Maharashtra, Gujarat and Haryana. Ragi is a crop of dry regions and grows well on red, black, sandy, loamy and shallow black soils. Major ragi producing states are: Karnataka, Tamil Nadu, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim, Jharkhand and Arunachal Pradesh.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:
(A) Which of the following types of crops does bajra beLong to?
(a) Fibre Crop
(b) Horticulture Crops
(c) Non food Crops
(d) Food Crops
Answer:

(B) Which of the following is the rain-fed crops?
(a) Wheat
(b) Ragi
(c) Jowar
(d) Cotton
Answer:

(C) Ragi is not grown in
(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Jharkhand
(d) Arunachal Pradesh
Answer:
(a) Goa

(D) Which of the following soils supports the crop of bajra?
(a) Red Soil
(b) Alluvial Soil
(c) Black Soil
(d) Yellow Soil
Answer:
(c) Black Soil

Question 6.
Read the sources given below and answer the questions that follow:
Source A: Types Of Farming
This type of farming is still practiced in few pockets of India. It is practiced on small patches of land with the help of primitive tools like hoe, dao and digging sticks, and family community labour. This type of farming depends upon monsoon, natural fertility of the soil and suitability of other environmental conditions to the crops grown.

Source B: Commercial Farming In India, tea, coffee, rubber, sugarcane, banana, etc., are important plantation crops. Tea in Assam and North Bengal coffee in Karnataka are some of the important plantation crops grown in these states. Since the production is mainly for market, a well-developed network of transport and communication connecting the plantation areas, processing industries and markets plays an important role in the development of plantations.

Source C: Cropping Pattern In states like Assam, West Bengal and Odisha, three crops of paddy are grown in a year. These are Aus, Aman and Boro. In between the rabi and the kharif seasons, there Is a short season during the summer months known as the Zaid season. Some of the crops produced during ‘zaid’are watermelon and muskmelon. Source A: Types of Farming
(A) Identify the tyoe of Farming through its description in the source.
Source B: Commercial Farming
Answer:
This type of farming is Primitive Subsistence Farming. This type of farming is only used for consumption and subsistence purposes.

(B) What do you mean by Plantation Crops? Source C: Cropping Pattern
Answer:
A plantation crop is a crop which is cultivated on large scale farms called plantations for export purposes. Plantation farming is a kind of commercial farming and is mainly done for trade. Coffee is a plantation crop.

(C) Name One Zaid Crop.
Answer:
Another example of Zaid Crop is Cucumber.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which crop is a kharif crop in north and rabi crop in south India?
Answer:
Sesamum

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 2.
By which name is the specialized cultivation of fruits and vegetables known?
Answer:
Horticulture Crops

Question 3.
Describe “Jhumming Cultivation” in one sentence.
Answer:
In Jhumming cultivation, agriculture is practiced on a big chunk of land which is then left alone after it loses its fertility. This replenishes its fertility on its own.

Question 4.
India is the largest producer as well as consumer of which agricultural product in the world? [CBSE 2014]
Answer:
Pulses

Question 5.
What soil is perfect for the growth r c cashew nuts?
Answer:
Laterite Soil

Question 6.
Which crop is the major crop of Rabi?
Answer:

Question 7.
Which factors have helped Punjab and Haryana to grow more and more rice?
Answer:
Development of Dense Canal Network and use of new fertilisers have helped Punjab and Haryana to grow more rice.

Question 8.
Wheat is grown in which crop season?
Answer:
Rabi Season

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 9.
Name any one kharif crop.
Answer:
Paddy

Question 10.
Define the Green Revolution.
Answer:
The Green Revolution is referred to as the process of increasing agricultural production by incorporating modern tools and techniques.

Question 11.
Define the White Revolution.
Answer:
The White Revolution is the movement which led to dairy development movement by the Government of India.

Question 12.
Name any two schemes introduced by the Government of India for the benefit of the farmers.
Answer:
Kissan Credit Card Scheme, Personal Accident Insurance Scheme.

Question 13.
Write the temperature requirement of the maize crop.
Answer:

Question 14.
Which crop is known as ‘golden fibre’?
Answer:
Jute

MCQ Questions for Class 10 Geography Chapter 4 Agriculture with Answers

Question 15.
Write the amount of annual rainfall required for the cultivation of wheat.
Answer:
50-75 cm of rainfall is the amount of rainfall required for the cultivation of wheat.

Related Theory:
Wheat is a rabi crop that requires a cool growing season and bright sunshine at the time of ripening. It requires 50-75 cm of annual rainfall evenly- distributed evenly over the growing season.

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers