NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 10
Chapter Name Visualising Solid Shapes
Exercise Ex 10.1
Number of Questions Solved 4
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1

Question 1.
For each of the given solid, the two views are given. Match for each solid the corresponding top and front views. The first one is done for you.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 2

Question 2.
For each of the given solid, the three views are given. Identify for each solid the corresponding top, front and side views.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 3
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 4

Question 3.
For each given solid, identify the top view, front view, and side view.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 5
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 6

Question 4.
Draw the front view, side view and top view of the given objects,
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 7
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 8
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 9

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Ex 10.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 9
Chapter Name Algebraic Expressions and Identities
Exercise Ex 9.1
Number of Questions Solved 4
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1

Question 1.
Identify the terms, their coefficients for each of the following expressions:
(i) \({ 5xyz }^{ 2 }-3zy\)
(ii) \(1+x+{ x }^{ 2 }\)
(iii) \(4{ x }^{ 2 }{ y }^{ 2 }-4{ x }^{ 2 }{ y }^{ 2 }{ z }^{ 2 }+{ z }^{ 2 }\)
(iv) 3 – pq + qr – rp
(v) \(\frac { x }{ 2 } +\frac { y }{ 2 } -xy\)
(vi) 0.3a – 0.6ab + 0.5b.
Solution.
(i) \({ 5xyz }^{ 2 }-3zy\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 1

(ii) \(1+x+{ x }^{ 2 }\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 2

(iii) \(4{ x }^{ 2 }{ y }^{ 2 }-4{ x }^{ 2 }{ y }^{ 2 }{ z }^{ 2 }+{ z }^{ 2 }\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 3

(iv) 3 – pq + qr – rp
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 4

(v) \(\frac { x }{ 2 } +\frac { y }{ 2 } -xy\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 5

(vi)0.3a – 0.6ab + 0.5b.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 6

Question 2.
Classify the following polynomials as monomials, binomials, trinomials. Which polynomials do not fit in any of these three categories?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 7
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 8

Question 3.
Add the following.
(i) ab – be, be – ca, ca – ab
(ii) a -b + ab, b – c + be, c – a + ac
(iii) \(2{ p }^{ 2 }{ q }^{ 2 }-3pq+4,\quad 5+7pq-3{ p }^{ 2 }{ q }^{ 2 }\)
(iv) \({ l }^{ 2 }+{ m }^{ 2 },\quad { m }^{ 2 }+{ n }^{ 2 },\quad { n }^{ 2 }+{ l }^{ 2 }\), 2lm + 2mn + 2nl.
Solution.
(i) ab – be, be – ca, ca – ab
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 9

(ii) a -b + ab, b – c + be, c – a + ac
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 10

(iii) \(2{ p }^{ 2 }{ q }^{ 2 }-3pq+4,\quad 5+7pq-3{ p }^{ 2 }{ q }^{ 2 }\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 11

(iv) \({ l }^{ 2 }+{ m }^{ 2 },\quad { m }^{ 2 }+{ n }^{ 2 },\quad { n }^{ 2 }+{ l }^{ 2 }\), 2lm + 2mn + 2nl.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 12

Question 4.
(a) Subtract 4a – 7ab + 3b + 12 from 12a – 9ab + 56 – 3
(b) Subtract 3xy + 5yz – 7zx from 5xy – 2yz – 2zx + 10xyz
(c) Subtract \(4{ p }^{ 2 }q-3pq+5p{ q }^{ 2 }-8p+7q-10\) from \(18-3p-11q+5pq-2p{ q }^{ 2 }+5{ p }^{ 2 }q\)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 13

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 8
Chapter Name Comparing Quantities
Exercise Ex 8.1
Number of Questions Solved 6
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1

Question 1.
Find ratio of the following:
(a) Speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
(b) 5 m to 10 km
(c) 50 paise ₹ 5
Solution.
(a)
Speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour
Ratio of the speed of cycle which is 15 km per hour to the speed of scooter which is 30 km per hour
= 15 km per hour : 30 km per hour = 15 : 30
= \(\frac { 15 }{ 30 } =\frac { 1 }{ 2 } \) or 1 : 2

(b)
5 m to 10 km
10 km = 10 x 1000 m = 10000 m
∴ Ratio of 5 m to 10 km
= 5 m : 10 km
= 5 m : 10000 m
= 5 : 10000
= \(\frac { 5 }{ 10000 } =\frac { 1 }{ 2000 } \) or 1 : 2000

(c)
50 paise to ₹ 5
₹ 5 = 5 x 100 = 500 paise
∴ Ratio of 50 paise to ₹ 5
= 50 paise : ₹ 5
= 50 paise : 500 paise
= 50 : 500
= \(\frac { 50 }{ 500 } =\frac { 1 }{ 10 } \) or 1 : 10

Question 2.
Convert the following ratios to percentages:
(a) 3: 4
(b) 2 : 3
Solution.
(a) 3: 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1 1

(b) 2 : 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1 2

Question 3.
72% of 25 students are good in mathematics. How many are not good in Mathematics?
Solution.
Total number of students = 25
Students good in mathematics = 72%
∴ Students who are not good in mathematics
= (100 – 72)% = 28%
∴ Number of those students who are not good in mathematics
= 28% of 25
= \(\frac { 28 }{ 100 } \times 25=7\)
Hence, 7 students are not good in mathematics.

Question 4.
A football team won 10 matches out of the total number of matches they played. If their win percentage was 40, then how many matches did they play in all?
Solution.
∵ If 40 matches were won, then the total number of matches played = 100
∴ If 1 match was won, then the total number of matches played = \(\frac { 100 }{ 40 } \)
∴ If 10 matches were won, then the total number of matches played = \(\frac { 100 }{ 40 } \times 10=25\)
Hence, they played 25 matches in all.
Aliter: According to the question, 40% of (total number of matches) = 10
⇒ \(\frac { 40 }{ 100 } \) x (total number of matches) = 10
⇒ Total number of matches = \(\frac { 10\times 100 }{ 40 } \) = 25
Hence, they played 25 matches in all.

Question 5.
If Chameli had ₹ 600 left after spending 75% of her money, how much did she have in the beginning?
Solution.
Percentage of money left = (100 – 75)% = 25%
∵ If Chameli had ₹ 25 left, then the money she had in the beginning = 100
∴ If Chameli had ₹ 1 left, then the money she had in the beginning = \(\frac { 100 }{ 25 } \)
∴ If Chameli has ₹ 600 left, then the money she had in the beginning = \(\frac { 100 }{ 25 } \times 600=2400\)
Hence, the money she had in the beginning was ₹ 2400.
Aliter:
According to the question, 25% of total money = ₹ 600
⇒ \(\frac { 25 }{ 100 } \) x total money = ₹ 600
⇒ Total money = ₹ \(\frac { 600\times 100 }{ 25 } \) = ₹ 2400
Hence, the money she had in the beginning was ₹ 2400

Question 6.
If 60% of people in a city like a cricket, 30% like football and the remaining like other games then what percent of the people like other games? If the total number of people are 50 lakh, find the exact number who like each type of game.
Solution.
People who like other games = [100 – (60 + 30)]%
= (100 – 90)% = 10%.
Total number of people = 50 lakh
= 5000000
∴ Number of people who like cricket = 60% of 5000000
= 5000000 x \(\frac { 60 }{ 100 } \)
= 3000000 = 30 lakh
Number of people who like football = 30% of 5000000
= 5000000 x \(\frac { 30 }{ 100 } \)
= 1500000 = 15 lakh
Number of people who like the other games
= 10% of 5000000
= 5000000 x \(\frac { 10 }{ 100 } \)
= 5,00,000 = 5 lakh

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 7
Chapter Name Cubes and Cube Roots
Exercise Ex 7.1
Number of Questions Solved 4
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1

Question 1.
Which of the following numbers are not perfect cubes?
(i) 216
(ii) 128
(iii) 1000
(iv) 100
(v) 46656
Solution.
(i) 216
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 1

(ii) 128
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 3

(iii) 1000
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 4

(iv) 100
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 5
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 6

(v) 46656
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 7
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 8

Question 2.
Find the smallest number by which each of the following numbers must be multiplied to obtain a perfect cube.
(i) 243
(ii) 256
(iii) 72
(iv) 675
(v) 100
Solution.
(i) 243
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 9
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 10

(ii) 256
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 11
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 12

(iii) 72
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 13
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 14

(iv) 675
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 15
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 16

(v) 100
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 17
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 18

Question 3.
Find the smallest number by which each of the following numbers must be divided to obtain a perfect cube.
(i) 81
(ii) 128
(iii) 135
(iv) 192
(v) 704
Solution.
(i) 81
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 19
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 20

(ii) 128
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 21
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 22

(iii) 135
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 23
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 24

(iv) 192
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 25
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 26

(v) 704
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 27
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 28

Question 4.
Parikshit makes a cuboid of plasticine of sides 5 cm, 2 cm, 5 cm. How many such cuboids will he need to form a cube?
Solution.
Volume of a cuboid = 5 x 2 x 5 \({ cm }^{ 3 }\).
Since there is only one 2 and only two 5’s in the prime factorization, so, we need 2 x 2 x 5, i.e., 20 to make a perfect cube. Therefore, we need 20 such cuboids to make a cube.

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Ex 7.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 6
Chapter Name Squares and Square Roots
Exercise Ex 6.1
Number of Questions Solved 9
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1

Question 1.
What will be the unit digit of the squares of the following numbers ?
(i) 81
(ii) 272
(iii) 799
(iv) 3853
(v) 1234
(vi) 26387
(vii) 52698
(viii) 99880
(ix) 12796
(x) 55555
Solution.
(i) 81
∵ \(1\times 1\)
∴ The unit digit of the square of the number 81 will be 1.

(ii) 272
∵ \(2\times 2\)
∴ The unit digit of the square of the number 272 will be 4.

(iii) 799
∵ \(9\times 9\)
∴ The unit digit of the square of the number 799 will be 1.

(iv) 3853
∵ \(3\times 3\)
∴ The unit digit of the square of the number 3853 will be 9

(v) 1234
∵ \(4\times 4\)
∴ The unit digit of the square of the number 1234 will be 6.

(vi) 26387
∵ \(7\times 7\)
∴ The unit digit of the square of the number 26387 will be 9.

(vii) 52698
∵ \(8\times 8\)
∴ The unit digit of the square of the number 52698 will be 4.

(viii) 99880
∵ \(0\times 0\)
∴ The unit digit of the square of the number 99880 will be 0.

(ix) 12796
∵ \(6\times 6\)
∴ The unit digit of the square of the number 12796 will be 6.

(x) 55555
∵ \(5\times 5\)
∴ The unit digit of the square of the number 55555 will be 5.

Question 2.
The following numbers are obviously not perfect squares. Give reason.
(i) 1057
(ii) 23453
(iii) 7928
(iv) 222222
(v) 64000
(vi) 89722
(vii) 222000
(viii) 505050.
Solution.
(i) 1057
The number 1057 is not a perfect square because it ends with 7 at unit’s place whereas the square numbers end with 0, 1, 4, 5, 6 or 9 at unit’s place.

(ii) 23453
The number 23453 is not a perfect square because it ends with 3 at unit’s place whereas the square numbers end with 0, 1, 4, 5, 6 or 9 at unit’s place.

(iii) 7928
The number 7928 is not a perfect square because it ends with 8 at unit’s place whereas the square numbers end with 0, 1, 4, 5, 6 or 9 at unit’s place.

(iv) 222222
The number 222222 is not a perfect square because it ends with 2 at unit’s place whereas the Square numbers end with 0, 1, 4, 5, 6 or 9 at unit’s place.

(v) 64000
The number 64000 is not a square number because it has 3 (an odd number of) zeros at the end whereas the number of zeros at the end of a square number ending with zeros is always even.

(vi) 89722
The number 89722 is not a square number because it ends in 2 at unit’s place whereas the square numbers end with 0, 1, 4, 5, 6 or 9 at unit’s place.

(vii) 222000
The number 222000 is not a square number because it has 3 (an odd number of) zeros at the end whereas the number of zeros at the end of a square number ending with zeros is always even.

(viii) 505050
The number 505050 is not a square number because it has 1 (an odd number of) zeros at the end whereas the number of zeros at the end of a square number ending with zeros is always even.

Question 3.
The squares of which of the following would be odd numbers ?
(i) 431
(ii) 2826
(iii) 7779
(v) 82004.
Solution.
(i) 431
∵ 431 is an odd number
∴ Its square will also be an odd number.

(ii) 2826
∵ 2826 is an even number
∴ Its square will not be an odd number.

(iii) 7779
∵ 7779 is an odd number
∴ Its square will be an odd number.

(iv) 82004
∵ 82004 is an even number
∴ Its square will not be an odd number.

Question 4.
Observe the following pattern and find the missing digits:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 1
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 2

Question 5.
Observe the following pattern and supply the missing numbers:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 3
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 4

Question 6.
Using the given pattern, find the missing numbers:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 5
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 6

Question 7.
Without adding, find the sum:
(i) 1 + 3 + 5+7 + 9
(ii) 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 +17 + 19
(iii) 1+3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 +23.
Solution.
(i)
l + 3 + 5 + 7 + 9 = sum of first five odd natural numbers = \({ 5 }^{ 2 }\) = 25

(ii)
1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 = sum of first ten odd natural numbers = \({ 10 }^{ 2 }\) = 100

(iii)
1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21 + 23 = sum of first twelve odd natural numbers = \({ 12 }^{ 2 }\)= 144.

Question 8.
(i) Express 49 as the sum of 7 odd numbers.
(ii) Express 121 as the sum of 11 odd numbers.
Solution.
(i)
49 (= \({ 7 }^{ 2 }\))
= 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13

(ii)
121 (= \({ 11 }^{ 2 }\))
= 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 21.

Question 9.
How many numbers lie between squares of the following numbers ?
(i) 12 and 13
(ii) 25 and 26
(iii) 99 and 100.
Solution.
(i) 12 and 13
Here, n = 12
∴ 2n = 2 x 12 = 24
So, 24 numbers lie between squares of i the numbers 12 and 13.

(ii) 25 and 26
Here, n = 25
∴ 2n = 2 x 25 = 50
So, 50 numbers lie between squares of the numbers 25 and 26.

(iii) 99 and 100
Here, n = 99
∴ 2n = 2 x 99 = 198
So, 198 numbers lie between squares of of the numbers 99 and 100.

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 are part help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Ex 6.1 are part, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 5
Chapter Name Data Handling
Exercise Ex 5.1
Number of Questions Solved 5
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1

Question 1.
For which of these would you use a histogram to show the data?
(a) The number of letters for different areas in a postman’s bag.
(b) The height of competitors in an athletics meet.
(c) The number of cassettes produced by 5 companies.
(d) The number of passengers boarding trains from 7:00 a.m. to 7:00 p.m at a station.
Give reasons for each.
Solution.
For (b) and (d) because in these two cases data can be grouped into class intervals.

Question 2.
The shoppers who come to a departmental store are marked as man (M), woman (W), boy (B) or girl (G). The following list gives the shoppers who came during the first hour in the morning.
WWWGBWWMGGMMWWWWG
BMWBGGMWWMMWW
WMWBWGMWWWWGWMMWW
MWGWMGWMMBGGW
Make a frequency distribution table using tally marks. Draw a bar graph to illustrate it.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 2

Question 3.
The weekly wages (in of 30 workers in a factory are:
830, 835, 890, 810, 835, 836, 869, 845, 898, 890, 820, 860,
832, 833, 855, 845, 804, 808, 812, 840, 885, 835, 835, 836,
878, 840, 868, 890, 806, 840.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 3

Question 4.
Draw a histogram for the frequency table made for the data in Question 3, and answer the following questions:
(i) Which group has the maximum number of workers?
(ii) How many workers earnt 850 and more?
(iii) How many workers earn less than? 850?
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 4
(i) Group 830—840, has the maximum number of workers.
(ii) 1 + 3 + 1 + 1 + 4 = 10, workers earn ? 850 and more.
(iii) 3 + 2 + l + 9 + 5 = 20, workers earn less than ? 850.

Question 5.
The number of hours for which students of a particular class watched television during holidays is shown through the given graph:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 5
Answer the following:
(i) For how many hours did the maximum number of students watch TV?
(ii) How many students watched TV for less than 4 hours?
(iii) How many students spent more than 5 hours watching TV?
Solution.
(i) The maximum number of students watch TV for 4 to 5 hours.
(ii) 4 + 8 + 22 = 34 students watch TV for less than 4 hours.
(iii) 8 + 6 = 14 students spend more than 5 hours in watching TV.

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Ex 5.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 4
Chapter Name Practical Geometry
Exercise Ex 4.1
Number of Questions Solved 1
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1

Question 1.
Construct the following quadrilaterals:
(i) Quadrilateral ABCD
AB = 4.5 cm
BC = 5.5 cm
CD = 4 cm
AD = 6 cm
AC = 7 cm

(ii) Quadrilateral JUMP
JU = 3.5 cm
UM = 4 cm
MP = 5 cm
PJ = 4.5 cm
PU 6.5 cm

(iii) Parallelogram MORE
OR = 6 cm
RE = 4.5 cm
EO = 7.5 cm

(iv) Rhombus BEST
BE = 4.5 cm
ET = 6 cm
Solution.
(i) Steps of Construction

  1. Draw AB 4.5 cm
  2. With A as centre and radius AC = 7 cm, draw an arc.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 1
  3. With B as center and radius BC = 5.5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step (2) at C.
  4. With A as center and radius AD = 6 cm, draw an arc on the side of AC, opposite to that of B.
  5. With C as center and radius CD = 4 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step (4) at D.
  6. Join BC, CD, DA, and AC.

Then, ABCD is the required quadrilateral.

(ii) Steps of Construction

  1. Draw JU = 3.5 cm
  2. With J as center and radius JP = 4.5 cm, draw an arc.
  3. With U as center and radius UP = 6.5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 2 at P.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 2
  4. With U as center and radius UM = 4 cm, draw an arc on the side of PU opposite to that of J.
  5. With P as center and radius PM = 5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 4 at M.
  6. Join UM, MP, PJ, and UP.

Then, JUMP is the required quadrilateral.

(iii) Steps of Construction
[We know that in a parallelogram, opposite sides are equal in length.
∴ MO = ER = 4.5 cm and ME – OR = 6 cm]

  1. Draw MO = 4.5 cm
  2. With M as center and radius ME = 6 cm, draw an arc.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 3
  3. With O as center and radius OE = 7.5 cm, draw an arc to intersect the arc drawn in step 2 at E.
  4. With O as center and radius OR = 6 cm, draw an arc on the side of OE opposite to that of M.
  5. With E as center and radius ER = 4.5 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 4 at R.
  6. Join OR, RE, EM, and EO.

Then, MORE is the required parallelogram.

(iv) Steps of Construction
[We know that in a rhombus, all the sides are equal in length.
∴ BE = ES = ST = TB = 4.5 cm]

  1. Draw BE = 4.5 cm
  2. With B as centre and radius BT = 4.5 cm, draw an arc.
    NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 4
  3. With E as center and radius
    ET = 6 cm, draw another arc to intersect the arc drawn in step 2 at T.
  4. With E as center and radius
    ES = 4.5 cm, draw an arc on the side of ET opposite to that of B.
  5. With T as center and radius
    TS = 4.5 cm, draw another arc to
    intersect the arc drawn in step 4 at S.
  6. Join ES, ST, TB, and TE.

Then, BEST is the required rhombus.

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Ex 4.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 3
Chapter Name Understanding Quadrilaterals
Exercise Ex 3.1
Number of Questions Solved 7
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1

Question 1.
Given here are some figures :
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 1
Classify each of them on the basis of the following :
(a) Simple curve
(b) Simple closed curve
(c) Polygon
(d) Convex polygon
(e) Concave polygon
Solution.
(a) ⟷ 1, 2, 5, 6, 7
(b) ⟷ 1, 2, 5, 6, 7

Question 2.
How many diagonals does each of the following have?
(a) A convex quadrilateral
(b) A regular hexagon
(c) A triangle.
Solution.
(a) → 2
(b) → 9
(c) → 0

Question 3.
What is the sum of the measures of the angles of a convex quadrilateral? Will this property hold if the quadrilateral is not convex? (Make a non-convex quadrilateral and j try!)
Solution.
The sum of the measures of the angles of a convex quadrilateral is 360°.
Yes! this property will hold if the; quadrilateral is not convex.
If the quadrilateral is not convex, then it will be concave.
Split the concave quadrilateral ABCD into two triangles ABD and CBD by joining BD.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 2

Question 4.
Examine the table. (Each figure is divided into triangles and the sum of the angles deduced from that.)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 3
What can you say about the angle sum of a convex polygon with number of sides ?
(a) 7
(b) 8
(c) 10
(d) n
Solution.
(a) 7
Angle sum = \(\left( 7-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)
= \(5\times { 180 }^{ \circ }={ 900 }^{ \circ }\)

(b) 8
Angle sum = \(\left( 8-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)
= \(6\times { 180 }^{ \circ }={ 1080 }^{ \circ }\)

(c) 10
Angle sum = \(\left( 10-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)
= \(8\times { 180 }^{ \circ }={ 1440 }^{ \circ }\)

(d) n
Angle sum = \(\left( n-2 \right) \times { 180 }^{ \circ }\)

Question 5.
What is a regular polygon? State the name of a regular polygon of
(i) 3 slides
(ii) 4 slides
(iii) 6 slides
Solution.
A polygon, which is both ‘equilateral’ and ‘equiangular’, is called a regular polygon.
(i) 3 slides
The name of the regular polygon of 3 slides is an equilateral triangle.
(ii) 4 slides
The name of the regular polygon of 4 slides is square
(iii) 6 slides
The name of the regular polygon of 6 slides is a regular hexagon

Question 6.
Find the angle measure x in the following figures.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 4NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 5
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 6
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 7

Question 7.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 8
(a) Find x+y+z
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 9
(b) Find x+y+z+w.
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 10

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 2
Chapter Name Linear Equations in One Variable
Exercise Ex 2.1, Ex 2.2, Ex 2.3, Ex 2.4, Ex 2.5, Ex 2.6
Number of Questions Solved 1
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1

Question 1.
Solve the following equations:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 1
Solution.
1. x-2 = 7
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 2

2. y+3=10
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 3

3. 6=z+2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 4

4. \(\frac { 3 }{ 7 } +x=\frac { 17 }{ 7 } \)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 5

5. 6x=12
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 6

6. \(\frac { t }{ 5 } =10\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 7

7. \(\frac { 2x }{ 3 } =18\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 8

8. \(1.6=\frac { y }{ 1.5 }\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 9

9. 7x-9=16
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 10

10. 14y-8=13
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 11

11. 17+6p=9
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 12

12. \(\frac { x }{ 3 } +1=\frac { 7 }{ 15 } \)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 13
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 14
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 15

 

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Ex 2.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 are part of NCERT Solutions for Class 8 Maths. Here we have given NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 8
Subject Maths
Chapter Chapter 1
Chapter Name Rational Numbers
Exercise Ex 1.1
Number of Questions Solved 11
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1

Question 1.
Using appropriate properties find:
(i) \(-\frac { 2 }{ 5 } \times \frac { 3 }{ 5 } +\frac { 5 }{ 2 } -\frac { 3 }{ 5 } \times \frac { 1 }{ 6 } \)
(ii) \(\frac { 2 }{ 5 } \times \left( -\frac { 3 }{ 7 } \right) -\frac { 1 }{ 6 } \times \frac { 3 }{ 2 } +\frac { 1 }{ 14 } \times \frac { 2 }{ 5 } \)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 3

Question 2.
Write the additive inverse of each of the following:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 4
Solution.
(i) \(\frac { 2 }{ 8 } \)
Additive inverse of \(\frac { 2 }{ 8 } \) is \(\frac { 2 }{ 8 } \)

(ii) \(-\frac { 5 }{ 9 } \)
\(\frac { -6 }{ -5 } =\frac { 6 }{ 5 } \)
Additive inverse of \(\frac { -6 }{ -5 } \) is \(\frac { -6 }{ 5 } \)

(iii) \(\frac { -6 }{ -5 } \)
\(\frac { -6 }{ -5 } \)=\(\frac { 6 }{ 5 } \)
Additive inverse of \(\frac { -6 }{ -5 } \) is \(\frac { -6 }{ 5 } \)

(iv) \(\frac { 2 }{ -9 } \)
Additive inverse of \(\frac { 2 }{ -9 } \) is \(\frac { 2 }{ 9 }\)

(v) \(\frac { 19 }{ -6 } \)
Additive inverse of  \(\frac { 19 }{ -6 } \) is \(\frac { 19 }{ 6 }\)

Question 3.
Verify that – (-x) = x for :
(i) \(x=\frac { 11 }{ 15 } \)
(ii) \(x=-\frac { 13 }{ 17 } \)
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 5

Question 4.
Find the multiplicative inverse of the following:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 6
Solution.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 7

Question 5.
Name the property under multiplication used in each of the following:
(i) \(\frac { -4 }{ 5 } \times \left( 1 \right) =1\times \frac { -4 }{ 5 } =-\frac { 4 }{ 5 } \)
(ii) \(-\frac { 13 }{ 17 } \times \frac { -2 }{ 7 } =\frac { -2 }{ 7 } \times \frac { -13 }{ 17 } \)
(iii) \(\frac { -19 }{ 29 } \times \frac { 29 }{ -19 } =1\)
Solution.
(i) 1 is the multiplicative identity
(ii) Commutativity of multiplication
(iii) Multiplicative inverse.

Question 6.
Multiply \(\frac { 6 }{ 13 } \) by the reciprocal of \(\frac { -7 }{ 16 } \)
Solution.
Reciprocal of \(\frac { -7 }{ 16 } \) is \(\frac { -16 }{ 7 } \)
Now,
\(\frac { 6 }{ 13 } \times \frac { -16 }{ 7 } =\frac { 6\times \left( -16 \right) }{ 13\times 7 } =\frac { -96 }{ 91 } \)

Question 7.
Tell what property allows you to compute : \(\frac { 1 }{ 3 } \times \left( 6\times \frac { 4 }{ 3 } \right) \) as \(\left( \frac { 1 }{ 3 } \times 6 \right) \times \frac { 4 }{ 3 } \)
Solution.
Associativity.

Question 8.
Is the \(\frac { 8 }{ 9 } \) multiplicative inverse of \(-1\frac { 1 }{ 8 } \) ? Why or why not?
Solution.
\(-1\frac { 1 }{ 8 } =-\frac { 9 }{ 8 } \)
Now, \(\frac { 8 }{ 9 } \times \frac { -9 }{ 8 } =-1\neq 1\)
So, No ; \(\frac { 8 }{ 9 } \) is not the multiplicative inverse of \(-1\frac { 1 }{ 8 } \left( =-\frac { 9 }{ 8 } \right) \) because the product of \(\frac { 8 }{ 9 } \) and -13(-) and \(-1\frac { 1 }{ 8 } \left( =-\frac { 9 }{ 8 } \right) \) is not 1.

Question 9.
Is 0.3 the multiplicative inverse of \(3\frac { 1 }{ 3 }\) ? Why or why not?
Solution.
Yes ; 0.3 is the multiplicative inverse of \(\frac { 10 }{ 3 } \) because
\(\frac { 3 }{ 10 } \times \frac { 10 }{ 3 } =\frac { 3\times 10 }{ 10\times 3 } =\frac { 30 }{ 30 } =1\)

Question 10.
Write :
(i) The rational number that does not have a reciprocal.
(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals.
(iii) The rational number that is equal to its negative.
Solution.
(i) The rational number ‘0′ does not have a reciprocal.
(ii) The rational numbers 1 and (-1) are equal to their own reciprocals.
(iii) The rational number 0 is equal to its negative.

Question 11.
Fill in the blanks :
(i) Zero has……….reciprocal.
(ii) The numbers……….and………are their own reciprocals.
(iii) The reciprocal of – 5 is.………….
(iv) Reciprocal of \(\frac { 1 }{ x } \), where \(x\neq 0\)
(v) The product of two rational numbers is always a.………
(vi) The reciprocal of a positive rational number is……….
Solution.
(i) Zero has no reciprocal.
(ii) The numbers 1 and -1 are their own reciprocals.
(iii) The reciprocal of – 5 is \(-\frac { 1 }{ 5 } \)
(iv) Reciprocal of \(\frac { 1 }{ x } \), where \(x\neq 0\) is x.
(v) The product of two rational numbers is always a rational number.
(vi) The reciprocal of a positive rational number is positive.

We hope the NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1 help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.