Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Diversity and Discrimination Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Diversity and Discrimination Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
How many languages are spoken in India?
(a) More than 600
(b) More than 1600
(c) More than 2600
(d) More than 3600

Answer

Answer: (b) More than 1600


Question 2.
What does this mean, Judge other people negatively or see them as inferior?
(a) Prejudice
(b) Judice
(c) Post judice
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Prejudice


Question 3.
How can we be prejudiced about many things?
(a) People’s religious beliefs
(b) The colour of people’s skin
(c) The region they come from
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
What does crying mean?
(a) A sign of weakness
(b) A sign of healthiness
(c) A sign of bravery
(d) None of these

Answer

Answer: (a) A sign of weakness


Question 5.
When do boys and girls cry?
(a) When they are angry
(b) When they feel pain
(c) When someone teases them
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
What term do we use for disabled person?
(a) Challenged person
(b) Ordinary
(c) Geneous
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Challenged person


Question 7.
What happens when people act on their prejudice or stereotypes?
(a) Crimination
(b) Discrimination
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Discrimination


Question 8.
What is a common stereotype about Muslims?
(a) That they are not interested in educating girls
(b) That they are interested in educating girls
(c) That some of them are poorer
(d) None of these

Answer

Answer: (a) That they are not interested in educating girls


Question 9.
In which state of India is there less distance between home and school?
(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Mumbai
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Kerala


Question 10.
What does Government do to help the women teachers to reach the school?
(a) Good bus service
(b) Good trains service
(c) Good roads but less bus service
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Good bus service


Question 11.
What does Government do to help the women teachers to reach the school?
(a) Fanning
(b) Pottery
(c) Carpentry
(d) Teaching

Answer

Answer: (d) Teaching


Question 12.
The people of lower caste were not allowed to
(a) enter the temples
(b) sit with upper caste’s child in schools
(c) take water from village well
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 13.
Name the first leader of India, who shared his first experience of caste-based discrimination?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Rabindranath Tagore
(c) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Dr. Bhim Rao Ambedkar


Question 14.
Where is Koregaon located these days?
(a) Bihar
(b) Haryana
(c) U.P.
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (d) Maharashtra


Question 15.
Who drafted the Indian constitution?
(a) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(b) Mayawati
(c) Kanshi Ram
(d) Lal krishan adwani

Answer

Answer: (a) Dr. Bhim Rao Ambedkar


Question 16.
For what purpose did Dr. Ambedkar go to England?
(a) To become a lawyer
(b) To travel
(c ) To become a leader
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To become a lawyer


Question 17.
Which was the caste Dr. Ambedkar belonged to?
(a) Mahars
(b) Dalits
(c) Brahmins
(d) Sikhs

Answer

Answer: (a) Mahars


Question 18.
When did India become a free nation?
(a) in 1947
(b) in 1948
(c) in 1950
(d) in 1960

Answer

Answer: (a) in 1947


Question 19.
What happened to discrimination after coming of constitution into force?
(a) The discrimination had gone away
(b) The discrimination intensified
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The discrimination had gone away


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Diversity and Discrimination CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.