Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What is Government Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

What is Government Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
What do governments do for their people?
(a) Build the roads and schools
(b) Supply the electricity
(c) Take action on social issues
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Which agency of the government does the job of protecting the boundaries of the country and maintaining peaceful relations with other countries?
(a) Gram Panchayat
(b) Ministry of Foreign Affairs
(c) Ministry of Defence
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 3.
What is an important part of the government?
(a) Courts
(b) Private organisations
(c) Public schools
(d) Parliament

Answer

Answer: (d) Parliament


Question 4.
At which level does a government work?
(a) Local level
(b) National level
(c) State level
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
Which of the following is the capital of India?
(a) Mumbai
(b) Agra
(c) New Delhi
(d) Aurangabad

Answer

Answer: (c) New Delhi


Question 6.
On which level does Indian Government take decision to maintain peaceful relation with U.S.S.R.?
(a) Local level
(b) State level
(c) Central level
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Central level


Question 7.
What does the Government make for everyone to follow?
(a) Laws
(b) Decisions
(c) Relations
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Laws


Question 8.
Any person who is caught driving without licence can be?
(a) jailed
(b) fined a large sum of money
(c) both (a) and (b)
(d) none of them

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 9.
Which type of government is chosen by the people?
(a) Democratic Government
(b) Dictatorship
(c) Monarchy Government
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Democratic Government


Question 10.
What is a Monarchy government?
(a) Chosen by the people
(b) Ruled by the King or Queen
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Ruled by the King or Queen


Question 11.
In which type of government do the kings or queens not have to explain their action or decision they take?
(a) Democracy
(b) Monarchy
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Monarchy


Question 12.
To whom did the government not allow to participate in election in olden time?
(a) Educated persons
(b) Poor persons
(c) Adults
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Poor persons


Question 13.
When was only a small minority allowed to vote?
(a) After Independence
(b) Before Independence
(c) Ten years before
(d) Twenty years before

Answer

Answer: (b) Before Independence


Question 14.
When was publishing of journal “Young India” started?
(a) 1931
(b) 1941
(c) 1951
(d) 1961

Answer

Answer: (a) 1931


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding What is Government CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.