Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Diversity Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Understanding Diversity Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
To which caste does Sameer Ek belong?
(a) Muslim
(b) Hindu
(c) Sikh
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Hindu


Question 2.
Which language does Sameer Do speak?
(a) English
(b) Hindi
(c) Sanskrit
(d) Tamil

Answer

Answer: (b) Hindi


Question 3.
What does Sameer Ek do?
(a) Goes to school
(b) Sells the newspapers
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Sells the newspapers


Question 4.
Which caste does Sameer Do belong to?
(a) Hindu
(b) Muslim
(c) Sikh
(d) Christian

Answer

Answer: (b) Muslim


Question 5.
On which source do the people of Ladakh depend for drinking water?
(a) Rivers
(b) Sea
(c) Melting of snow
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Melting of snow


Question 6.
Which region/state produces the Pushmina wool?
(a) Ladakh
(b) Jamshedpur
(c) Kolkata
(d) Delhi

Answer

Answer: (a) Ladakh


Question 7.
Where are the Pushmina shawls woven?
(a) In Kashmir
(b) In Tamil Nadu
(c) In Mumbai
(d) In Haryana

Answer

Answer: (a) In Kashmir


Question 8.
What is dzos?
(a) A type of yak-cow
(b) A type of dog
(c) A type of goat
(d) A type of cat

Answer

Answer: (a) A type of yak-cow


Question 9.
Name the religion which reached Tibet via Ladakh?
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Islam
(d) Sikhs

Answer

Answer: (b) Buddhism


Question 10.
Name the state located in Southwest corner of India,
(a) Kashmir
(b) Haryana
(c) Kerala
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Kerala


Question 11.
Who wrote the travelogue in which the writer described the lives of Muslims’?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Lai Bahadur Shastri
(c) Ibn. Battuta
(d) Indira Gandhi

Answer

Answer: (c) Ibn. Battuta


Question 12.
The utensils used for frying cheenavala are called
(a) fry-pan
(b) cheenachatti
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) cheenachatti


Question 13.
In what manner are Kerala and Ladakh quite different?
(a) Geographical features
(b) Biological features
(c) Historical features
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Geographical features


Question 14.
Which is the major product grown in Kerala?
(a) Wool
(b) Spices like clove
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Spices like clove


Question 15.
Which is the product of Ladakh?
(a) Spices
(b) Wool
(c) Cotton
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Wool


Question 16.
While the British ruled India, women and men from different regions, cultural faith came together for
(a) helping them
(b) opposing them
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) opposing them


Question 17.
In which city of India is Jallianwalla Bagh situated?
(a) Amritsar
(b) Kurukshetra
(c) Panipat
(d) Mumbai

Answer

Answer: (a) Amritsar


Question 18.
Who wrote the Discovery of India?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Indira Gandhi
(c) Atal Bihari Vajpayee
(d) Lal bahadur shastri

Answer

Answer: (a) Pt. Jawaharlal Nehru


Question 19.
Who coined the phrase ‘Unity in diversity’ to describe the country?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Indira Gandhi
(d) Rajeev Gandhi

Answer

Answer: (a) Pt. Jawaharlal Nehru


Question 20.
Who composed our National Anthem?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Lai Bahadur Shastri
(c) Rabindranath Tagore
(d) Atal Bihari Vajpayee

Answer

Answer: (c) Rabindranath Tagore


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Diversity CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.