Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Key Elements of a Democratic Government Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Key Elements of a Democratic Government Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Who was shocked after hearing the story of earlier South Africa?
(a) Maya Naidoo
(b) Maya’s Mother
(c) Hector
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Maya Naidoo


Question 2.
What does Apartheid mean?
(a) Allowed
(b) Separation
(c) Not allowed
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Separation


Question 3.
How were people of South Africa divided before independence?
(a) White people
(b) Black people
(c) Coloured races
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
What was the state of ambulances for black people in South Africa?
(a) Fully equipped
(b) Not equipped
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Not equipped


Question 5.
What is the official language of South Africa?
(a) Zulu
(b) Hindi
(c) Sanskrit
(d) English

Answer

Answer: (a) Zulu


Question 6.
When was Hector killed by the police bullets?
(a) On 30 April 1966
(b) On 30 April 1976
(c) On 30 April 1986
(d) On 30 April 1996

Answer

Answer: (b) On 30 April 1976


Question 7.
Who was the leader of African National Congress?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Nelson Mandela
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) Bill Clinton

Answer

Answer: (b) Nelson Mandela


Question 8.
When did Africa become a democratic country?
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1984
(d) 1994

Answer

Answer: (d) 1994


Question 9.
For how many years is the Indian Government elected?
(a) 5 years
(b) 7 years
(c) 10 years
(d) 15 years

Answer

Answer: (a) 5 years


Question 10.
If a government wants to be in power then it has to be
(a) reelected by the people
(b) elected thrice
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) reelected by the people


Question 11.
If a country’s people are alert and interested in how country ds run, that country will be
(a) stronger
(b) weaker
(c) steadier
(d) none of these

Answer

Answer: (a) stronger


Question 12.
Which issue can become a source of conflict between states?
(a) Rivers
(b) Roads
(c) Transports
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rivers


Question 13.
The dispute between Karnataka and Tamil Nadu was for the water of river?
(a) Yamuna
(b) Ganga
(c) Mahanadi
(d) Cauvery

Answer

Answer: (d) Cauvery


Question 14.
Which dam is used by Karnataka for irrigation?
(a) Krishna Sagar Dam
(b) Hirakud Dam
(c) Bhakra Nangal Dam
(d) Mottur Dam

Answer

Answer: (a) Krishna Sagar Dam


Question 15.
Which agency steps in to promote justice by providing special provisions that helps girls to overcome?
(a) Government
(b) Society
(c) Doctors
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Government


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Key Elements of a Democratic Government CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.