Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Panchayati raj Class 6 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Panchayati raj Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Where do people directly participate and seek answers from their elected representatives?
(a) Gram Panchayat
(b) Parliament House
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Gram Panchayat


Question 2.
Why was the first day special for the village people?
(a) Gram Panchayat was holding its first meeting after election
(b) There was a wedding ceremony
(c) There was annual function of the school
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Gram Panchayat was holding its first meeting after election


Question 3.
Who is called the Sarpanch?
(a) Member of Panchayat
(b) Villagers
(c) Panchayat Head
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Panchayat Head


Question 4.
The member of Panchayat is also called
(a) Member of Parliament
(b) Panch
(c) Prime Minister
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Panch


Question 5.
Who elects the Panchayat Head?
(a) All members of Gram Sabha
(b) Villagers
(c) Secretary
(d) All of these

Answer

Answer: (a) All members of Gram Sabha


Question 6.
Who appoints Secretary of Gram Panchayat?
(a) Government
(b) Ordinary person
(c) Election Commissioner
(d) Landlord of village

Answer

Answer: (a) Government


Question 7.
From where do the village women have to get water?
(a) Suru river
(b) Ganga river
(c) Yamuna river
(d) Gomati river

Answer

Answer: (a) Suru river


Question 8.
Who is responsible for calling the meeting of Gram Sabha?
(a) President of Gram Sabha
(b) Panchs of Gram Panchayat
(c) Secretary of Gram Sabha
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Secretary of Gram Sabha


Question 9.
What is the full form of BPL here?
(a) Bharat Petroleum Ltd
(b) Below Poverty Line
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Below Poverty Line


Question 10.
Who was the earlier Zamindar?
(a) Sukhi Bhai
(b) Amir Chand
(c) Birju
(d) Anwar

Answer

Answer: (b) Amir Chand


Question 11.
Whose names should be included, in BPL families?
(a) Very poor person
(b) Middle family person
(c) High income group
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Very poor person


Question 12.
What are the works of Gram Panchayat?
(a) Maintain roads of villages
(b) School buildings in villages
(c) Collecting local taxes
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 13.
What is Zila Parishad?
(a) District Panchayat
(b) Block Panchayat
(c) Gram Sabha
(d) None of these

Answer

Answer: (a) District Panchayat


Question 14.
At which level does Zila Parishad actually make development plans?
(a) District level
(b) Panchayat Samiti
(c) Block level
(d) Government level

Answer

Answer: (a) District level


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Panchayati raj CBSE Class 6 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.