Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Earth in the Solar System Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
How is the sky filled with after sunset and in the night?
(a) Bright objects
(b) Dim objects
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 2.
What is the name given to the full moon night?
(a) Amavasya
(b) Poornima
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Poornima


Question 3.
Which of the following name is given to the new moon?
(a) Poornima
(b) Amavasya
(c) Both (a) and ib)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Amavasya


Question 4.
What are celestial bodies?
(a) The sun
(b) The moon
(c) All the shining bodies in the sky
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
The celestial bodies which have their own heat and light are called
(a) planets
(b) stars
(c) satellites
(d) all of these

Answer

Answer: (b) stars


Question 6.
Which is the most recognisable constellation?
(a) The saptarishi
(b) The moon
(c) The sun
(d) The mars

Answer

Answer: (a) The saptarishi


Question 7.
The star which indicates the north is called
(a) pole star
(b) pole
(c) north pole
(d) south pole

Answer

Answer: (a) pole star


Question 8.
The celestial bodies which do not have their own heat and light but are lit by the light of the stars are named as
(a) stars
(b) planets
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) planets


Question 9.
The word ‘planet’ has been derived from the word ‘planetai’ which is named as
(a) Latin word
(b) German word
(c) Greek word
(d) English word

Answer

Answer: (c) Greek word


Question 10.
Which celestial bodies form the solar system?
(a) The sun
(b) The planets
(c) The satellites, asteroids and meteoroids
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 11.
All the planets move around the sun in fixed elliptical path, these paths are called
(a) axis
(b) orbit
(e) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) orbit


Question 12.
Why is the shape of the earth geoid?
(a) It is slightly flattened at the poles
(b) It is spheroid at the poles
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) It is slightly flattened at the poles


Question 13.
The earth is called a unique planet due to
(a) neither too hot nor too cold
(b) presence of air and water
(c) oxygen, light supporting gas
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 14.
The earth is called a blue planet because of the presence of
(a) water
(b) blue colour
(c) brown colour
(d) red colour

Answer

Answer: (a) water


Question 15.
Why do we see only one side of the moon from the earth?
(a) Because of moon moving around the earth in 27 days
(b) 27 days also taken in one spin
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 16.
Why does the moon not have conditions favourable for life?
(a) because of non existent of water
(b) because of non existent of air
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 17.
Apart from stars, planets and satellites, there are numerous bodies which also move around the sun, what are these called?
(a) Stars
(b) Asteroids
(c) Meteoroids
(d) Planets

Answer

Answer: (c) Meteoroids


Question 18.
Asteroids are found between the orbits of Jupiter and
(a) Mars
(b) Earth
(c) Venus
(d) Neptune

Answer

Answer: (a) Mars


Question 19.
Meteoroids are made up of
(a) dust
(b) pieces of rocks
(c) gases
(d) none of these

Answer

Answer: (b) pieces of rocks


Question 20.
What is called a cluster of millions of stars, shining white in the starry sky?
(a) Stars
(b) Planets
(c) Milky Way galaxy
(d) Satellites

Answer

Answer: (c) Milky Way galaxy


Question 21.
What makes the universe?
(a) Millions of galaxies
(b) Millions of stars
(c) Earth
(d) Satellites

Answer

Answer: (a) Millions of galaxies


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Earth in the Solar System CBSE Class 6 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.