Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Major Landforms of the Earth Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
The wearing away of the earth’s surface is called
(a) mountains
(b) plateau
(c) erosion
(d) deposition

Answer

Answer: (c) erosion


Question 2.
In some mountains there are permanently frozen rivers of ice known as
(a) river valley
(b) glaciers
(c) plateaus
(d) none of these

Answer

Answer: (b) glaciers


Question 3.
The lower blocks in Block Mountains are
(a) graben
(b) horsts
(c) glaciers
(d) none of these

Answer

Answer: (a) graben


Question 4.
Mountains may be arranged in a line known as
(a) horsts
(b) range
(c) glacier
(d) all of these

Answer

Answer: (b) range


Question 5.
Where are glaciers found?
(a) In plains
(b) In mountains
(c) In plateaus
(d) None of these

Answer

Answer: (b) In mountains


Question 6.
Tibet is a
(a) plateau
(b) mountain range
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) plateau


Question 7.
Which is the important mountain range of Europe?
(a) Alps
(b) Rockies
(c) Andes
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Alps


8. Which area is the most useful for human habitation?
(a) Plain
(b) Mountain
(c) River
(d) Glacier

Answer

Answer: (a) Plain


Question 9.
Where is it easy to grow crops, build a house and a road?
(a) Mountain
(b) Plain
(c) River
(d) Glacier

Answer

Answer: (b) Plain


Question 10.
The available land is not only for our use but also for
(a) future generation
(b) past generation
(c) present generation
(d) none of these

Answer

Answer: (a) future generation


Question 11.
Where does river Yangtze flow?
(a) India
(b) Kenya
(c) China
(d) Australia

Answer

Answer: (c) China


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Major Landforms of the Earth CBSE Class 6 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.