Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Motions of the Earth Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Motions of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Motion of the earth on its axis in about 24 hours is called
(a) revolution
(b) rotation
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) rotation


Question 2.
Motion of the earth around the sun is known as
(a) revolution
(b) rotation
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) revolution


Question 3.
What is orbital plane?
(a) Plane formed by the axis
(b) Plane formed by the orbit
(r) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Plane formed by the orbit


Question 4.
Which one of the following is the source of light on the earth?
(a) The moon
(b) The sun
(c) The satellite
(d) The space

Answer

Answer: (b) The sun


Question 5.
The circle that divides the globe into day and night is called
(a) circle of darkness
(b) circle of day and night
(c) circle of illumination
(d)none of these

Answer

Answer: (c) circle of illumination


Question 6.
The period of one rotation of the earth is known as
(a) the sun day
(b) the moon day
(c) the earth day
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the earth day


Question 7.
What would have happened if the earth did not rotate?
(a) Cold conditions on earth’s half portion
(b) Warm conditions on earth’s another half portion
(c) No life possible in such extreme conditions
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
A year with 366 days is called
(a) leap year
(b) normal year
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) leap year


Question 9.
Why do seasons change on the earth?
(a) Due to change in the position of the earth around the sun
(b) Due to no change in the earth’s position
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Due to change in the position of the earth around the sun


Question 10.
When do the longest day and the shortest night occur in the northern hemisphere?
(a) June 21
(b) September 23
(c) December 22
(d) March 21

Answer

Answer: (a) June 21


Question 11.
In which season Christmas is celebrated in Australia?
(a ) Winter season
(b) Summer season
(c) Autumn season
(d) Spring season

Answer

Answer: (b) Summer season


Question 12.
When do equinoxes occur on the earth?
(a) March 21
(b) September 23
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 13.
Days and nights occur on earth due to
(a) rotation
(b) revolution
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) rotation


Question 14.
Change of seasons occurs on earth due to
(a) rotation
(b) revolution
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) revolution


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Motions of the Earth CBSE Class 6 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.