MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

India Climate Vegetation And Wildlife Class 6 MCQ Question 1.
Day to day changes in the atmosphere are known as?
(a) Weather
(b) Vegetation
(c) Mausium
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Weather


Class 6 Geography Chapter 8 MCQ Question 2.
What is the duration of cold season in India?
(a) March to May
(b) October to November
(c) December to February
(d) All of these

Answer

Answer: (c) December to February


MCQ Questions For Class 6 Geography Chapter 8 Question 3.
During the winter season the sun rays
(a) fall directly
(b) don’t fall directly
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) don’t fall directly


Ncert Class 6 Geography Chapter 8 MCQ Question 4.
During the summer season
(a) temperature becomes very low
(b) temperature becomes very high
(c) heavy rainfalls
(d) none of these

Answer

Answer: (b) temperature becomes very high


India Climate Vegetation And Wildlife MCQ Class 6 Question 5.
What do moisture laden winds strike to cause rainfall?
(a) River
(b) Sea
(c) Mountain
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Mountain


Question 6.
Agriculture in India is dependent on
(a) rains
(b) drought
(c) winds
(d) all of these

Answer

Answer: (a) rains


Question 7.
From which language is the word monsoon taken?
(a) Latin
(b) Arabic
(c) English
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Arabic


Question 8.
What would happen if the monsoons are weak in a year?
(a) Water level will go-down
(b) Crops will be affected
(c) Summer will be longer
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
Which state has freezing cold during the winter season in India?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Jammu and Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu and Kashmir


Question 10.
Which of the following is flowering plant?
(a) Tulsi
(b) Rose
(c) Cactus
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rose


Question 11.
Due to which condition India has a wide range of natural vegetation?
(a) Climatic condition
(b) Rainy condition
(c) Summer condition
(d) Winter condition

Answer

Answer: (a) Climatic condition


Question 12.
Which of the following has Tropical Rain Forest?
(a) Western ghats forest
(b) Sahara desert
(c) Jaisalmer
(d) Bikaner

Answer

Answer: (a) Western ghats forest


Question 13.
In which direction does the wind blow during south west monsoon season?
(a) Land to sea
(b) Sea to land
(c) Both (a) and (6)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Sea to land


Question 14.
In which state are the cactus, khair, Babool, Keekar etc. found?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rajasthan


Question 15.
What are natural habitat of wildlife?
(a) Forests
(b) Rivers
(c) Plains
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Forests


Question 16.
During the night time, which gas is released by the plants?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(e) Hydrogen
(d) Lithium

Answer

Answer: (b) Carbon dioxide


Question 17.
What important programmes can we have to improve greenery of our earth?
(a) Annual day of a school
(b) Sport day of a school
(c) Van Mahotsava
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Van Mahotsava


Question 18.
Forests are responsible for
(a) high temperature
(b) low temperature
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) low temperature


Question 19.
Mangrove forests are found in
(a) West Bengal
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) None of these

Answer

Answer: (a) West Bengal


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding India Climate Vegetation and Wildlife CBSE Class 6 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.