Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Globe Latitudes and Longitudes Class 6 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Globe Latitudes and Longitudes Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
What is a globe?
(a) Earth
(b) True model of the earth
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) True model of the earth


Question 2.
Which of the following are shown on the globe in their true size?
(a) Countries
(b) Continents
(d Oceans
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
What is called a needle fixed through the globe in a tilted manner?
(a) Orbit
(b) Axis
(c) Latitude
(d) Longitude

Answer

Answer: (b) Axis


Question 4.
What divides the earth into two equal parts. The northern hemisphere and the southern hemisphere?
(a) Tropic of Capricorn
(b) Tropic of Cancer
(c) Equator
(d) Arctic Circle

Answer

Answer: (c) Equator


Question 5.
Name one of the following parallels of latitudes as Tropic of Cancer.
(a) 0°
(b) 23° 30′ S
(c) 23° 30′ N
(d) 66° 30′ N

Answer

Answer: (c) 23° 30′ N


Question 6.
Between which parallels of latitudes is the Torrid Zone situated?
(a) Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn
(b) Tropic of Cancer and Arctic Circle
(c) Tropic of Capricorn and Antarctic Circle
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn


Question 7.
Which of the following zone is situated between 66°30′ S and poles?
(a) Torrid Zone
(b) Temperate Zone
(c) Frigid Zone
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Frigid Zone


Question 8.
Which of the following is called the Prime Meridian?
(a) 23° 30′ N
(b) 23° 30′ S
(c) 82° 30′ E
(d) 0° longitude

Answer

Answer: (d) 0° longitude


Question 9.
What divides the earth into the eastern and the western hemispheres?
(a) Equator
(b) Prime Meridian
(c) 82° 30′ E
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Prime Meridian


Question 10.
In which ocean are Tonga Islands situated?
(a) Indian Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Pacific Ocean


Question 11.
On which parallel of latitude is Mauritius located?
(a) 10° N
(b) 20° S
(c) 23° 30′ S
(d) 0°

Answer

Answer: (b) 20° S


12. Which place is located at the intersection of 26° N and 90° E?
(a) Dhubri
(b) Mauritius
(c) Tonga
(d) Meerut

Answer

Answer: (a) Dhubri


Question 13.
What time does earth take, rotating from one degree longitude to next longitude?
(a) 4 minutes
(b) 15 minutes
(c) 10 minutes
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4 minutes


Question 14.
What is the time difference between the time of Dwarka in Gujarat and time of Dibrugarh in Assam?
(a) 2 hours
(b) 1 hour and 30 minutes
(c) hour and 45 minutes
(d) 5 hours and 30 minutes

Answer

Answer: (c) hour and 45 minutes


Question 15.
The local time of 82Q30’ E longitude is taken as a standard throughout India. It is known as
(a) local time of India
(b) Indian Standard Time (1ST)
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Indian Standard Time (1ST)


Question 16.
The time of India is ahead of that of England by
(a) 2 hours
(b) 5 hours and 30 minutes
(c) 3 hours
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 5 hours and 30 minutes


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Globe Latitudes and Longitudes CBSE Class 6 Geography MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.