Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Why do we Fall Ill Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Why do we Fall Ill Class 9 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following is not a viral disease?
(a) Dengue
(b) AIDS
(c) Typhoid
(d) Influenza

Answer

Answer: (c) Typhoid


Question 2.
Which one of the following is not a bacterial disease?
(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Anthrax
(d) Influenza

Answer

Answer: (d) Influenza


Question 3.
Which one of the following disease is not transmitted by mosquito?
(a) Brain fever
(b) Malaria
(c) Typhoid
(d) Dengue

Answer

Answer: (c) Typhoid


Question 4.
Which one of the following disease is not caused by bacteria?
(a) Typhoid
(b) Anthrax
(c) Tuberculosis
(d) Malaria

Answer

Answer: (d) Malaria


Question 5.
Which one of the following diseases is caused by protozoans?
(a) Malaria
(b) Influenza
(c) AIDS
(d) Cholera

Answer

Answer: (a) Malaria


Question 6.
Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?
(a) Common cold
(b) Chicken pox
(c) Chewing tobacco
(d) Stress

Answer

Answer: (c) Chewing tobacco


Question 7.
Which of the following can make you ill if you come in contact with an infected person?
(a) High blood pressure
(b) Genetic abnormalities
(c) Sneezing
(d) Blood cancer

Answer

Answer: (c) Sneezing


Question 8.
AIDS cannot be transmitted by
(a) sexual contact
(b) hugs
(c) breast feeding
(d) blood transfusion

Answer

Answer: (b) hugs


Question 9.
Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because
(a) viruses make use of host machinery
(b) viruses are on the border line of living and non-living
(c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own
(d) viruses have a protein coat

Answer

Answer: (c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own


Question 10.
Which one of the following causes kala-azar?
(a) Ascaris
(b) Trypanosoma
(c) Leishmania
(d) Bacteria

Answer

Answer: (c) Leishmania


Question 11.
If you live in a overcrowded and poorly ventilated house, it is possible that you may suffer from which of the following diseases:
(a) Cancer
(b) AIDS
(c) Air borne diseases
(d) Cholera

Answer

Answer: (c) Air borne diseases


Question 12.
Which disease is not transmitted by mosquitoes?
(a) Dengue
(b) Malaria
(c) Brain fever or encephalitis
(d) Pneumonia

Answer

Answer: (d) Pneumonia


Question 13.
Which one of the following is not important for individual health?
(a) Living in clean space
(b) Good economic condition
(c) Social equality and harmony
(d) Living in a large and well furnished house

Answer

Answer: (d) Living in a large and well furnished house


Question 14.
Choose the wrong statement.
(a) High blood pressure is caused by excessive weight and lack of exercise.
(b) Cancers can be caused by genetic abnormalities.
(c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food.
(d) Acne in not caused by staphylococci.

Answer

Answer: (c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food.


Question 15.
We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they
(a) multiply very fast and cause pollution
(b) are vectors for many diseases
(c) bite and cause skin diseases
(d) are not important insects

Answer

Answer: (b) are vectors for many diseases


Question 16.
You are aware of Polio Eradication Programme in your city. Children are vaccinated because
(а) vaccination kills the polio causing microorganisms
(b) prevents the entry of polio causing organism
(c) it creates immunity in the body
(d) all the above

Answer

Answer: (c) it creates immunity in the body


Question 17.
Viruses, which cause hepatitis, are transmitted through
(a) air
(b) water
(c) food
(d) personal contact

Answer

Answer: (b) water


Question 18.
Vectors can be defined as
(a) animals carry the infecting agents from sick person to another healthy person
(b) microorganisms which cause many diseases
(c) infected person
(d) diseased plants

Answer

Answer: (a) animals carry the infecting agents from sick person to another healthy person


Fill in the blanks

1. Pneumonia is an example of ……………. disease.

Answer

Answer: Communicable


2. Many skin diseases are caused by ………………

Answer

Answer: Fungi


3. Antibiotics commonly block biochemical pathways important for the growth of ……………..

Answer

Answer: Bacteria


4. Living organisms carrying the infecting agents from one person to another are called …………….

Answer

Answer: Vector


5. …………… disease continues for many days and causes effect the on body.

Answer

Answer: Chronic, long-term


6. ……………. disease continues for a few days and causes short term effect on the body.

Answer

Answer: Acute


7. …………… is defined as physical, mental and social well-being and comfort.

Answer

Answer: Health


8. Common cold is an ……………. disease.

Answer

Answer: Infectious


9. Many skin diseases are caused by …………….

Answer

Answer: Fungi


Match the following columns

Column I Column II
(a) Kala-azar (i) Staphylococci
(b) Jaundice (ii) Antibiotic
(c) Sleeping sickness (iii) Female anopheles
(d) Acne (iv) Sexually transmitted disease
(e) Virus (v) Leishmania
(f) Vector (vi) Trypanosoma
(g) Penicillin (vii) Liver
(h) Plasmodium (viii) SARS
(i) Syphilis (ix) Malaria
Answer

Answer:

Column I Column II
(a) Kala-azar (v) Leishmania
(b) Jaundice (vii) Liver
(c) Sleeping sickness (vi) Trypanosoma
(d) Acne (i) Staphylococci
(e) Virus (viii) SARS
(f) Vector (iii) Female anopheles
(g) Penicillin (ii) Antibiotic
(h) Plasmodium (ix) Malaria
(i) Syphilis (iv) Sexually transmitted disease

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Why do we Fall Ill CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.